Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

spotřebitelé - informace o tématu

Důvěra v ekonomiku roste hlavně u spotřebitelů. Nálada podnikatelů je horší

Důvěra v ekonomiku roste hlavně u spotřebitelů. Nálada podnikatelů je horší

Březnové zlepšení důvěry v tuzemskou ekonomiku ukazuje, že české hospodářství začíná ožívat. Shodují se na tom analytici při hodnocení čerstvých údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Vyzdvihují především optimismus spotřebitelů, který podle nich může podpořit spotřebu domácností. Ta by podle analytiků letos měla táhnout hrubý domácí produkt (HDP).

Přečíst článek

Důvěra v českou ekonomiku se propadá, třetina domácností jen sotva vyjde se svými příjmy

Přečíst článek
va měsíce důvěra v českou ekonomiku rostla, ale v květnu se trend otočil.

Květnový propad. Důvěra v českou ekonomiku klesla u podnikatelů i spotřebitelů

Dva měsíce důvěra v českou ekonomiku rostla, ale v květnu se trend otočil. Meziměsíční pokles je o 3,1 bodu na 94,1 bodu. Víru v ekonomiku ztráceli podnikatelé i spotřebitelé. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziročně je celková důvěra také nižší, loni v květnu činila 102 bodů.

Přečíst článek
Jak správně vrátit dárek?

Poradna: Jak naložit se špatným dárkem? Vrátit lze i voucher

I Ježíšek se může netrefit. Jak naložit s dárkem, který se prostě nepovedl? Samozřejmě jej lze vrátit, má to však svá pravidla, která se od příštího roku navíc výrazně promění. Zatím však platí stávající úprava. E-shopy však již výrazně mění podmínky. Často ku prospěchu zákazníka.

Přečíst článek
Nákupy na Vánoce

Lukáš Kovanda: Vánoce 2022 budou nejdražší a nejchudší za dlouhá léta

Razantní propad životní úrovně a stále vysoká inflace jsou hlavními příčinami nepříliš veselé reality letošních vánočních svátků. Češi za ně zaplatí nejvíc v historii, ale zároveň nakoupí nejméně zboží za nejméně dekádu.

Přečíst článek
Online nakupování dostane nová pravidla

Už žádné falešné slevy ani eshopy jako bezplatné půjčovny. Online nákupy se změní. Již brzy

Od prvního týdne nového roku platí novinky pro spotřebitele i pro e-shopy. Někteří internetoví obchodníci se jimi řídí už nyní. Od 6. ledna 2023 budou platit pro všechny, i pro ty, kteří prodávají digitální obsah. Přinášíme stručný přehled, co vše se změní. 

Přečíst článek
Nákup v obchodě (ilustrační foto)

Pesimismus spotřebitelů vrcholí. Česká ekonomika směřuje do mělké recese

I v průběhu října pokračovalo zhoršování důvěry českých podnikatelů i spotřebitelů. U spotřebitelů indikátor již po třetí v řadě překonal svou historicky nejnižší úroveň. Respondenti se stále výrazně obávají zhoršení celkové ekonomické i finanční situace. Čísla podle analytiků potvrzují zhoršování kondice domácí ekonomiky a blížící se mělké recese.  

Přečíst článek
Plyn, ilustrační foto

Němci se bojí, že nebudou mít čím topit. Spotřebitelská důvěra je na rekordním minimu

Spotřebitelská nálada v Německu v srpnu klesne na další rekordní minimum. Na základě svého průzkumu to předpokládá německý institut GfK. Německé spotřebitele již delší dobu znepokojují problémy v dodavatelských řetězcích, válka na Ukrajině a růst cen energií a potravin. Nyní se k těmto obávám připojil strach z nedostatečných dodávek plynu v zimních měsících, uvedl GfK.

Přečíst článek
Walmart

Strašák inflace drtí důvěru amerických spotřebitelů. Ta je na rekordním minimu

Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech v červnu klesla na rekordní minimum. Vyplývá to z konečných výsledků průzkumu Michiganské univerzity. Američané se nyní potýkají s rostoucí inflací, panují ale rovněž obavy z příchodu hospodářské recese, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Inflace, ilustrační foto

Inflace se za březen přiblížila 13 procentům. A zdražování se jen tak nezastaví, míní ekonomové

Odhady březnové inflace připomínají kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině sázku do loterie. Nejistý je podle redakcí oslovených ekonomů i dlouhodobější výhled. Jisté každopádně je, že zdražování se nezastaví. Přesný údaj o inflaci zveřejní Český statistický úřad zítra.

Přečíst článek
Slunečnicové pole, ilustrační foto

Španělská vláda kvůli válce na Ukrajině omezuje nákupy slunečnicového oleje nebo mléka

Španělská vláda vyšla vstříc obchodním řetězcům a umožnila jim omezovat nákupy u některých položek. Týká se to například mléka nebo slunečnicového oleje, který do země dováží z Ukrajiny.

Přečíst článek
Rusové vybírají hotovost v obavách ze sankcí západu.

Život v Rusku je s každým dalším týdnem invaze nákladnější. Ceny potravin rostou i o desítky procent

Dopady Putinovy invaze na Ukrajinu pociťují Rusové čím dál tíživěji. Nová data ministerstva hospodářství ukázala, že cena běžných surovin jen za poslední týden poskočila o 14 procent. A kvůli oslabování rublu bude podle CNN inflace v Rusku dál narůstat.

Přečíst článek
Reklama

News box

Čínská technologická společnost Huawei Technologies loni zaznamenala největší 📈 růst za poslední čtyři roky. Čistý zisk meziročně zvýšila o 144,5 procenta na 87 miliard jüanů (282,5 miliardy korun). Firma se zotavuje z amerických sankcí, dařilo se hlavně spotřebitelskému segmentu a vyšší byl i příjem z nových činností, jako jsou komponenty pro chytrá auta, uvedla dnes firma.
Japonský akciový index Nikkei 225 za uplynulý fiskální rok zpevnil o rekordních 12.328 bodů, a 📈 posílil tak o 44 procent. Japonským akciím pomáhá zájem ze strany zahraničních investorů, který umocňuje slabý kurz jenu a také očekávání, že japonská centrální banka bude pokračovat v uvolněné měnové politice. Fiskální rok v Japonsku končí v březnu.
Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely 9️⃣ lidí, kteří podle nich mají vazby na podezřelé z teroristického útoku v koncertní síni u Moskvy a na Islámský stát-Chorásán, tedy afghánskou odnož tohoto teroristického uskupení. S odvoláním na bezpečnostní zdroj v této středoasijské zemi to dnes uvedla agentura Reuters.
Japonsko  obnoví finanční pomoc úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA, kterou v lednu spolu s více než desítkou zemí pozastavilo kvůli tomu, že Izrael obvinil několik zaměstnanců tohoto úřadu z terorismu.
Realitní společnost CPI Property Group loni 📈 zvýšila konsolidovaný hrubý provozní zisk (EBITDA) o 28,1 procenta na 778 milionů eur (19,7 miliardy korun). Celkové příjmy pak vzrostly o 32,1 procenta na 1,69 miliardy eur. Firma, jejímž většinovým vlastníkem je český miliardář Radovan Vítek.
Při leteckých úderech na severozápadě Sýrie dnes brzy ráno zahynulo nejméně 4️⃣2️⃣ lidí, informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle ní jsou mezi oběťmi syrští vojáci a nejméně šest členů libanonského hnutí Hizballáh. 
Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození  energetické infrastruktury v různých částech země. Odstávky v dodávkách elektřiny hlásí Dněpropetrovská a Charkovská oblast, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. 
V oblíbené počítačové 🎮 hře Fortnite je nově možné navštívit kyjevské náměstí Nezávislosti, zvané Majdan. Na speciálně vytvořené mapě se nebojuje, ale setrváním na ní hráči přispívají na obnovu nemocnice u Mykolajivu na jihu Ukrajiny, kterou zničily ruské útoky ve více než dva roky trvající válce. 
Při izraelských úderech mířených na oblast nedaleko Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury AFP nejméně 3️⃣6️⃣ syrských vojáků. Izrael podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) cílil na sklady zbraní poblíž mezinárodního letiště.
Reklama
Reklama
Doporučujeme