Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejvíc na dividendách vyplatil loni Microsoft a Apple. I banky byly štědré

Nejvíc na dividendách vyplatil loni Microsoft a Apple. I banky byly štědré
iStock
 ČTK

Pesimismus ohledně vývoje globální ekonomiky se loni ukázal být neopodstatněný. Firmám rostly zisky a spolu s nimi i dividendy vyplacené akcionářům. Letos by měla být situace ještě o fous lepší.

Reklama

Firmy po celém světě loni vyplatily akcionářům na dividendách rekordních 1,66 bilionu dolarů (38,4 bilionu korun). Meziročně je to nárůst o 5,6 procenta, vyplývá ze studie, kterou dnes zveřejnila investiční společnost Janus Henderson. Nejvíce vyplatily technologické společnosti Microsoft a Apple. Janus Henderson předpokládá, že letos objem vyplacených dividend vzroste o 3,9 procenta.

Rekord loni zaznamenalo 22 zemí, například Spojené státy, Francie, Německo nebo Indonésie. Obzvlášť silný růst vykázala Evropa, a to o 17,6 procenta. V České republice se loni objem vyplacených dividend v přepočtu zvýšil na 3,6 miliardy dolarů z jedné miliardy dolarů v roce předchozím.

Microsoft a Apple ve vedení

Poprvé od začátku studie se na první místo žebříčku z hlediska zisku rozděleného akcionářům dostaly dvě technologické společnosti, a to Microsoft, který objem vyplacených dividend zvýšil o více než deset procent, a pak Apple. Až do roku 2014 se do první desítky nedostala žádná technologická společnost.

Nachystejte peněženky, dividendy jsou zpět

Nachystejte peněženky, dividendy jsou zpět

Zuckerbergova Meta možná otevřela stavidla: polozapomenutý trend dividend se vrací na scénu. Objem peněz v dividendových fondech roste, dozvíte se se v dalším dílu seriálu Psychologie trhu.

Přečíst článek

Silně zastoupen je i komoditní sektor, kde ale několik společností dividendu výrazně snížilo. Brazilská společnost Petrobas byla například v roce 2022 druhým největším plátcem, loni se ale nedostala ani do první dvacítky. Těžební společnost BHP, která byla v letech 2021 a 2022 první, klesla na šesté místo. ExxonMobil a PetroChina jsou v první pětce, zatímco Chevron je na 11. příčce.

Téměř polovina celosvětového nárůstu vyplacených dividend za loňský rok pochází od bank, uvádí studie. Tento trend spojuje s růstem zisků vlivem zvyšování úrokových sazeb.

„Pesimismus ohledně globální ekonomiky se v roce 2023 ukázal jako neopodstatněný. Peněžní toky firem ve většině sektorů zůstaly silné,“ uvedl Ben Lofthouse, který dohlížel na vypracování studie.

Šéf společnosti Meta Mark Zuckerberg

Balík pro Zuckerberga. Jeho Meta mu z dividendy přihraje stovky milionů dolarů ročně

Dobré čtvrtletí americké internetové společnosti Meta, která v něm ztrojnásobila čistý zisk na více než 14 miliard dolarů (zhruba 320 miliard korun), se projeví i na odměnách pro akcionáře. A na pořádný balík peněz se může těšit šéf společnosti Mark Zuckerberg.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Proč Stanjura udržuje windfall tax? Možná aby snížil cenu akcií ČEZ

Ministr financí Zbyněk Stanjura včera na sociální sítí X uvedl, že je připraven ukončit účinnost daně z mimořádných zisků ke konci letoška, pokud se naplní předpoklad letošních příjmů z ní alespoň ve výši sedmnácti miliard korun. V takovém případě by podle něj příjmy z mimořádné daně za léta 2023 a 2024 pokryly souhrnné mimořádné výdaje.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Šampiony akciových trhů jsou letos technologické firmy. Japonsko a Německo trhly rekord

Šampiony akciových trhů jsou letos technologické firmy s AI. Japonsko a Německo trhly rekord

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme