Reklama

Ekonomika USA nečekaně klesla. Zůstává ale na správné cestě, uklidňuje Biden

Walmart
ČTK
 ČTK

Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí v přepočtu na celý rok překvapivě klesla o 0,9 procenta. Ve své předběžné zprávě to oznámilo americké ministerstvo obchodu. Největší ekonomika světa vykázala pokles již druhé čtvrtletí za sebou, v prvním kvartálu se hrubý domácí produkt (HDP) snížil o 1,6 procenta.

Reklama

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že ekonomika za druhé čtvrtletí vykáže růst. V průměru jej odhadovali na 0,5 procenta.

Nové údaje posílily obavy z recese americké ekonomiky. Pokles HDP ve dvou čtvrtletích za sebou splňuje obvyklou definici hospodářské recese, není ale jejím definitivním ukazatelem. V USA určuje začátek a konec recese výbor Národního úřadu pro ekonomický výzkum (NBER).  Ten recesi definuje jako „výrazný pokles ekonomické aktivity po celé zemi, který trvá déle než několik měsíců a je běžným způsobem viditelný ve výrobě, zaměstnanosti, reálných příjmech a dalších indikátorech”.

„Nejsme v recesi, ale je jasné, že růst ekonomiky zpomaluje,” řekl Mark Zandi, hlavní ekonom Moody’s Analytics. „Ekonomika se blíží stagnaci, pohybuje se vpřed, ale ztuha,” dodal.

Americký prezident Joe Biden v reakci na nejnovější údaje o HDP uvedl, že ekonomika USA zůstává na správné cestě. Poukázal mimo jiné na příznivý vývoj na trhu práce a na pokračující růst spotřebitelských výdajů, které v USA zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

Ve druhém čtvrtletí se spotřebitelské výdaje podle dnešní zprávy zvýšily o jedno procento. Tempo jejich růstu tak zpomalilo z 1,8 procenta v prvním kvartálu a bylo nejslabší za dva roky. Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech podle dřívějších údajů zůstala v červnu na dvouletém minimu 3,6 procenta.

„Opětovný pokles HDP posílí debatu o tom, zda USA jsou v recesi, nebo do recese rychle míří,” uvedl ekonom Sal Guatieri ze společnosti BMO Capital Markets. „Skutečnost, že ekonomika v první polovině roku vytvořila 2,7 milionu pracovních míst, se zdá být argumentem proti oficiálnímu vyhlášení recese,” dodal.

V loňském roce americká ekonomika vzrostla o 5,7 procenta, což bylo nejprudší tempo od roku 1984. Letos má ale na hospodářskou aktivitu v USA negativní dopad kombinace růstu cen a vyšších nákladů na úvěry.

Trhy na zprávy reagovaly jen málo, akcie při otevření burzy mírně klesly.

Ceny benzinu v Česku letos přesáhly i hranici 50 korun za litr

Pohonné hmoty v Česku zlevní, vývoz ropy z USA je historicky rekordní

Benzin je nyní nejlevnější za celé období od 19. května, nafta pak za celou dobu od 9. června. V příštích sedmi dnech pohonné hmoty zlevní zhruba jen v polovičním rozsahu, tedy o 40 až 50 haléřů na litr.

Přečíst článek

Mezinárodní měnový fond (MMF) tento týden předpověděl, že americká ekonomika v letošním roce vykáže růst o 2,3 procenta. Na příští rok počítá s dalším zpomalením růstu, a to až na jedno procento.

Fed zvýšil úrokovou sazbu

Americká centrální banka (Fed) ve středu zvýšila svou základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu do pásma 2,25 až 2,50 procenta. Ke zvýšení úroků letos přikročila již počtvrté, základní sazba tak celkově vzrostla o 2,25 procentního bodu.

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen ve Spojených státech v červnu zrychlilo na 9,1 procenta z květnových 8,6 procenta. Míra inflace tak vystoupila na nejvyšší úroveň od listopadu 1981.

„Není překvapením, že ekonomika zpomaluje, když Fed podniká kroky ke snížení inflace. Přestože čelíme historickým globálním výzvám, jsme na správné cestě,” uvedl Biden. „Můj hospodářský program je zaměřený na snižování inflace, aniž bychom se vzdali všech dosažených ekonomických úspěchů,” dodal.

Šéf amerického Federálního rezervního systému (Fed) Jerome Powell.

Fed zvýšil sazbu o tři čtvrtě bodu navzdory signálům o recesi

Americký Federální rezervní systém (Fed) zvýšil svou základní úrokovou sazbu o tři čtvrtě procentního bodu na rozmezí 2,25 až 2,50 procenta. Důvodem je snaha zchladit nejintenzivnější inflaci ve Státech od 80. let. Učinil tak navzdory signálům o zpomalování ekonomiky a nástupu případné recese, uvedla agentura Reuters. Zvýšení úroků je v souladu s očekáváním analytiků.

Přečíst článek

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu

Světová ekonomika letos poroste rychleji, než se očekávalo. Výrazné zlepšení čeká Rusko

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme