Reklama

Matadoři z Wall Street radí, kam investovat pro případ recese. Třeba do farmacie

Ilustrační foto
ČTK
Petra Jansová
pej

Recese, stagflace, pokles trhů. Krize obchází nejen titulní stránky novin a internetové servery. Veteráni z Wall Street oslovení serverem CNBC se s investory podělili o osvědčené strategie, do čeho má v této fázi smysl vložit peníze.

Reklama

Válka na Ukrajině, drahá ropa i ostatní energie, zasažené dodavatelské řetězce, inflační tlaky i silný dolar. To jsou jen některé faktory, které by v příštích 12 měsících mohly světovou ekonomiky uvrhnout do recese, píše server CNBC s odkazem na prognózu investiční banky Morgan Stanley.

Pravděpodobnost, že se tak stane, s každým dalším měsícem trvání a eskalace rusko-ukrajinského konfliktu stoupá. Investiční stratég Ed Yardeni z Yardeni Research ještě v dubnu odhadoval, že recese nastane s 30procentní pravděpodobností. O měsíc později přihazuje, pravděpodobnost recese nyní odhaduje na 40 procent. 

Burza - ilustrační foto

Šéfové fondů mění strategii, chystají se na špatné časy

Problémů z Evropy se bojí i američtí správci aktiv - krize se přenese jako ta finanční z roku 2008. Kontinent doplácí na stagflaci i blízkost válečnému konfliktu.

Přečíst článek

Ještě v dubnu vyhlíželi investoři k ekonomickému vývoji s mírným optimismem, odstupem času ale na to, že recese skutečně přijde, sází mnohem častěji. Odkazují přitom nejenom na rekordní nárůst inflace – v USA i v Evropě – a extrémní zdražování energií. Server CNBC rovněž připomíná pokles akciových indexů, kdy Nasdaq se od začátku roku propadl o 23 procent a Index S&P 500 vykázal propad o 13 procent.

A zde jsou investiční tipy matadorů z Wall Street pro překonání turbulencí na akciových trzích :

  • Smysl mají tři sektory

Vzhledem k tomu, že Morgan Stanley počítá i nadále s volatilitou akciové trhu, doporučuje investice do defenzivních ekonomických sektorů: zdravotní péče, nemovitostí a veřejné služby, protože právě tyto akcie poskytují stabilní dividendy a zisky nezávislé na stavu trhu s cennými papíry.

Jako nejvýkonnější označuje instituce jednoznačně akcie farmaceutických a biotechnologických firem, prodávají se totiž stále za dobrou cenu a nabízí i zajímavé dividendové výnosy.

Sázka na dluhopisy je letos kvůli masivní inflaci předem prohraná

Dluhopisy jako jedna z klíčových tříd investičních aktiv mají za sebou nejhorší start do nového roku za poslední čtyři dekády. Nejširší globální dluhopisový index Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond od začátku roku ztratil osm procent. Index výkonnosti českých vládních dluhopisů letos klesl o šest procent, uvedl Michal Stupavský ze společnosti Conseq Investment Management.

Přečíst článek

Stabilní zisk podle Morgan Stanley i nadále přináší i sektor nemovitostí. Nicméně investice do firem ve veřejném sektoru vnímá banka spíše jako cestu, jak ochránit svoje peníze, než jak je vydělat.

„Vzhledem k tomu, že na všechna průmyslová odvětví citelně dopadají rostoucí náklady v souvislosti se zdražováním energií, může sektor veřejných služeb poskytovat relativní ochranu,“ uvažuje instituce.

  • Buďte trpěliví

Investice během recese „vyžadují zvláštní trpělivost“, míní investiční institut Wells Fargo. Jeho hlavní stratég Sameer Samana doporučuje investorům zvolnit tempo reinvestic. Propady na burzách mohou podle něj trvat asi rok a někdy mohou činit i 30 procent, upozorňuje.

„Investoři sázející na dlouhodobé investice se v situacích podobných té současné mají tendenci svá portfolia diverzifikovat. Já bych jim ale poradil vsadit hotovost na přírůstkové investice v horizontu roku i déle,“ dodal Scott Wren, senior stratég globálního trhu rovněž z Wells Fargo.

  • Nakupujte dluhopisy prověřených firem

Vsaďte na kvalitní dluhopisy kvalitních firem, těm pochybným nebo vysoce výnosným se vyhněte,“ radí stratégové Morgan Stanley. Atraktivní příjem, který dluhopisy nabízejí, by například podle amerického správce aktiv Nuveen kompenzoval dopady rozšiřování rozpětí mezi nabídkovou a poptávkovou cenou v době recese.

Morgan Stanley doporučuje zejména firemní dluhopisy investičního stupně, které jsou považovány za druhé nejbezpečnější po státních dluhopisech. 

Moskevská burza, ilustrační foto

Jak investovat za války? Do akcií německých zbrojařů, amerických bank nebo krvácejících ruských podniků

Válka na Ukrajině, stupňující se sankce Západu a ruská odvetná opatření přepisují všechna letošní doporučení, jak a do čeho investovat. Pohnutá doba navíc přináší docela nečekané věci. Pro ty, kdo mají dostatek odvahy.

Přečíst článek

ČEZ, sídlo

ČEZ vydal zelené dluhopisy za téměř 15 miliard

Energetická firma ČEZ vydala takzvané udržitelné dluhopisy za 600 milionů eur (asi 14,7 miliardy korun). Dluhopisy s úrokem 2,375 procenta jsou spojené se závazkem snížení emisí. Když firma závazek nesplní, úrok vzroste o 0,75 procentního bodu. ČEZ to oznámil na svém webu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

video

Co přinese rok 2024 z pohledu investic? I o tom mluvili experti na konferenci EMUN

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme