Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sázka na dluhopisy je letos kvůli masivní inflaci předem prohraná

Sázka na dluhopisy je letos kvůli masivní inflaci předem prohraná
ČTK

Dluhopisy jako jedna z klíčových tříd investičních aktiv mají za sebou nejhorší start do nového roku za poslední čtyři dekády. Nejširší globální dluhopisový index Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond od začátku roku ztratil osm procent. Index výkonnosti českých vládních dluhopisů letos klesl o šest procent, uvedl Michal Stupavský ze společnosti Conseq Investment Management.

Reklama

Průměrný globální dluhopisový výnos do doby splatnosti přitom podle agentury Bloomberg vzrostl o jeden procentní bod na aktuálních 2,3 procenta. Tržní ceny dluhopisů a dluhopisové výnosy do doby splatnosti jsou dvě strany téže mince, které se pohybují protisměrně. Když jedno roste, druhé klesá, a naopak.

Za strmým propadem dluhopisů stojí podle Stupavského především masivní nárůst inflace z celkového globálního pohledu, který je již od začátku loňského roku. Zatímco na začátku roku 2021 činila průměrná globální míra inflace 2,1 procenta, v tuto chvíli je 7,4 procenta. Prakticky ve všech ekonomikách je současná míra inflace výrazně nad inflačními cíli centrálních bank.

Sběraatelství

Lukáš Kovanda: Před inflací nejlépe ochrání sbírky známek. Nebo vína!

Inflace trhá rekordy. Zdražuje vše, základních potravin nevyjímaje. Penzisté se proto ještě letos dočkají i třetí valorizace důchodů. Překvapivě nejlépe se jde pádivé inflaci bránit sbíráním známek, vína či umění.

Přečíst článek

Česká národní banka na svém posledním zasedání zvýšila svoji klíčovou úrokovou sazbu, dvoutýdenní repo sazbu, o půl procentního bodu ze 4,50 na pět procent. Je přitom podle vyjádření představitelů centrální banky téměř jisté, že míra inflace v Česku výrazně poroste i v následujících měsících. Maxima by podle aktuálních odhadů měla dosáhnout v létě kolem 15procentní úrovně. ČNB bude velice pravděpodobně i na svých příštích zasedáních úrokové sazby dále zvyšovat, dodal Stupavský.

Dluhopisy to tak budou mít nejen v Česku, ale i na globálních dluhopisových trzích i v následujících měsících těžké, upozornil Stupavský. Dalším nepříznivým faktorem pro globální dluhopisovou třídu aktiv jsou vedle rekordní inflace a růstu základních úrokových sazeb centrálních bank i nadále obří deficity státních rozpočtů v drtivé většině klíčových ekonomik, které budou financovány masivním emitováním nových vládních dluhopisů. To bude i nadále nepříznivě ovlivňovat tržní rovnováhu na globálních dluhopisových trzích prostřednictvím nadále silně zvýšené nabídky.

Štěpán Křeček, ekonom BHS

Křeček: Putinova inflace lidem sníží životní úroveň

Ukrajinci budou tlačit na zvýšení cen nájmů i vybavení bytu.

Přečíst článek

Posledním silně nepříznivým faktorem pro výkonnost dluhopisů je plánované snižování rozvahy americké centrální banky Fed, která je samozřejmě klíčovou centrální bankou z globálního pohledu kvůli statusu dolaru jako hlavní světové rezervní měny.

„Náš celkový krátkodobý výhled na globální dluhopisové trhy pro následující měsíce je proto i nadále spíše negativní,“ uvedl Stupavský. Za zajímavou alternativu pro české korunové konzervativní investory považuje ukládání úspor do České národní banky prostřednictvím 14denních repo operací s pokladničními poukázkami ČNB.

Akciové trhy - ilustrační foto

Týden tradera: Trhy zmítá válka a sankce. A znovu zase covid

Zklidnění je minulostí a volatilita se pozvolna vrátila na finanční trhy. V minulých týdnech jsem varoval, že stratégové považují ústup z minim na indexech za možnou dočasnou stabilizační a nebyl jsem daleko od pravdy. Hrozba stagflace ekonomik a možnost, že přerušení dodavatelských řetězců způsobené uzávěry ekonomik v Číně a válkou na Ukrajině opět způsobí vážné zásahy do světových hospodářství se projevila opět výrazně. A jaké byly zásadní události minulého týdne? Co odhalil záznam z minulého jednání americké centrální banky, takzvané „Fed minutes“?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

video

Co přinese rok 2024 z pohledu investic? I o tom mluvili experti na konferenci EMUN

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme