Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bankéř Lubomír Lízal: Past elektronické identity, o níž se moc nemluví

digitální certifikát, očkování, cestováni v covidu
iStock
Lubomír Lízal

Nevěřte tomu, že elektronická identita vám nemůže způsobit problémy. Stát totiž zřídí datovou schránku automaticky, píše v komentáři pro newstream.cz šéf Expobank CZ a bývalý člen bankovní rady ČNB Lubomír Lízal.

Reklama

Doposud nebyla moc používaná, a měli ji jen ti, co ji skutečně chtěli. E-občanka v podání státu totiž nebyl žádný hit ani uživatelsky příjemný zážitek. Soukromý sektor nyní nabídl alternativu – bankovní identitu. Ta situaci z pohledu uživatelské přívětivosti poněkud změnila. Vlastně ji teď budou mít skoro všichni, kdo ji výslovně neodmítnou. 

Ano, je vhodná pro ověřování klienta na dálku, jenže její užití má zákonná úskalí. Snaha státu využít bankovní identitu k obrazu svému, když původní státní koncepty nebudily nadšení, má pro občany nechtěný a skoro utajený důsledek. Ten vyplývá z drobné legislativní změny (zákona č. 261/2021 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s další elektronizací postupů orgánů veřejné moci – pozn. red). 

Schválená změna říká, že ministerstvo vnitra s účinností od 1. ledna 2023 povinně zřídí datovou schránku fyzické osobě, která se po tomto datu přihlásí elektronickou identitou (eObčanka, mojeID, bankovní identita, NIA ID aj.) ke službám eGovernmentu, což je například Portál občana, Moje daně či ePortál ČSSZ.

Daniela Pešková

Malé banky nastavily spořitelně zrcadlo, musela se změnit, říká bankéřka Pešková

Jak ne příliš oblíbený ústav během pár let přeměnit na moderní banku, která bude oporou střední třídy? Pojďme dát drobným klientům to, co bohatí znají už dávno, říká Daniela Pešková, členka představenstva České spořitelny a nejvýše postavená bankéřka v Česku. 

Přečíst článek

Skrytá past elektronické identity

Skutečně, znění zákona je takové, že automatické zřízení datové schránky po prvním použití prostředku elektronické identity po 1. lednu 2023 nepůjde odmítnout. 

Dosah tohoto ustanovení pro běžné lidi vyplyne zejména ve spojení s plánovaným vyžadováním digitální identity při nahlížení do katastru nemovitostí (které sice nakonec letos neprošlo, ale není všem dním konec) nebo plánované odstavení přístupu ke konci letošního roku přes autorizační SMS do portálu s testy a očkováním proti koronaviru na ocko.uzis.cz, kterými má občan prokazovat svoji bezinfekčnost (pořád v plánu). 

Chcete do divadla, stáhnete si očkovací certifikát…a každý nahlížející k lístku do opery automaticky získá datovou schránku jako bonus, i když ji vůbec nechtěl. Dítě potřebuje doklad bezinfekčnosti nebo se chcete při návštěvě restaurace prokázat digitálním očkovacím certifikátem? Přihlášení má stejný důsledek.

A je vymalováno. Pokud z nějakých důvodů, třeba protože milujete papír, nevěříte počítačům, líbí se vám místní pošťák, nebo kvůli rozdílným lhůtám fikce doručení, nechcete datovou schránku, nemusíte se bát jakékoliv elektronické identity, můžete ji mít - ale nesmíte ji použít. A to ani omylem. Pamatujte, že podle zákona, koho datová schránka schvátí, toho nikdy nenavrátí. 

>>>>>>Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte v naší rubrice Názory<<<<<<

Monika Zahálková, výkonná ředitelka České bankovní asociace

Monika Zahálková: České banky pomohly zmírnit covidovou krizi

Chci, aby se finanční gramotnost vyučovala na základních školách, říká ředitelka České bankovní asociace Monika Zahálková v rozhovoru pro newstream.cz. Asociace kromě toho nyní chystá novou statistickou platformu a pomáhá bankám s ESG. „Během krize si banky uvědomily svou celospolečenskou roli. A chovaly se neskutečně vstřícně,” říká Zahálková. I proto nejsou dopady covidu do bankovního sektoru tak negativní. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Digitální systém přihlašování na SŠ zatím zvládá zátěžové testy

Digitální systém přihlašování na SŠ zatím zvládá zátěžové testy. Zátěž registrů se ale ověřit nedá

Přečíst článek
Start aplikace eDoklady provázejí problémy s ověřením identity

Bartoš sní sen o digitalizovaném Česku. Realitou jsou nefunkční systémy, ukazuje start eDokladů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme