Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Lubomír Lízal

Lubomír Lízal

Český ekonom a docent na ČVUT FEL a CIIRC, a na Anglo-American University. V letech 2011 až 2017 byl členem bankovní rady České národní banky.

články autora

topení

Lubomír Lízal: Chvála uhlí. Emise jdou stranou, hlavní je energetická bezpečnost

Gazprom zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska. Zavřený ruský plynový kohoutek v příští zimě je pro nás ten nejhorší scénář. Paradoxně jsme v nedávné době – kvůli klimatické politice – ekonomicky systematicky motivovali městské domácnosti k přechodu na plyn. Tím ovšem nemyslím kotlíkové dotace pro rodinné domy, ale situaci v centrálním zásobování teplem (CZT). 

Přečíst článek
digitální certifikát, očkování, cestováni v covidu

Bankéř Lubomír Lízal: Past elektronické identity, o níž se moc nemluví

Nevěřte tomu, že elektronická identita vám nemůže způsobit problémy. Stát totiž zřídí datovou schránku automaticky, píše v komentáři pro newstream.cz šéf Expobank CZ a bývalý člen bankovní rady ČNB Lubomír Lízal.

Přečíst článek

News box

Evropské banky vyzývají Evropskou unii, aby je označila za strategické odvětví. Varují, že v sázce je jejich konkurenceschopnost a budoucnost EU. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na seznam 4️⃣5️⃣ návrhů sestavený Evropskou bankovní federací (EBF), jejímž členem je také Česká bankovní asociace (ČBA).
Americký softwarový gigant Microsoft investuje 1️⃣,5️⃣ miliardy dolarů (zhruba 36 miliard korun) do společnosti G42, která se zabývá umělou inteligencí (AI) a sídlí ve Spojených arabských emirátech. Microsoft díky investici získá ve společnosti G42 menšinový podíl a zajistí si jedno křeslo v její správní radě. Číst více
Řečtí novináři dnes vstoupili do 24hodinové  stávky na protest proti nízkým mzdám a rostoucím životním nákladům. V rámci stávky se v televizi a rozhlase nevysílají žádné zprávy a zpravodajské portály neaktualizují svůj obsah. 
Bezpečnostní počítačová firma Avast  nesouhlasí s pokutou 351 milionů korun od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) a zvažuje další kroky včetně správní žaloby. Rekordní pokuta se týká předávání neanonymizovaných údajů o zhruba 100 milionech uživatelů dceřiné společnosti Avastu Jumpshot. Avast ji na začátku roku 2020 uzavřel.
Americká internetová společnost Amazon přichází do Evropy včetně Česka se startupovým fondem disponujícím jednou miliardou dolarů, asi 2️⃣4️⃣ miliardami korun. Společnost má v hledáčku začínající firmy věnující se robotice, umělé inteligenci, logistice, automatizaci a dalším oborům, které mají průsečík s podnikáním Amazonu. Píše o tom deník e15.  Číst více
Politická vězeňkyně v Bělorusku fungování brutálního vězeňského systému v zemi popsala na kouscích 📜 toaletního papíru, které se jí podařilo propašovat z věznice. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na nezávislá běloruská média. Číst více
Čínský hrubý domácí produkt (HDP) v letošním prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 5️⃣,3️⃣ procenta a předčil tak očekávání. S odvoláním na čínské statistiky to dnes uvedla agentura AFP. Analytici agentury Reuters očekávali růst 4,6 procenta. Ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím HDP vzrostl o 1,6 procenta.
Pondělní útok 🔪 nožem v kostele poblíž Sydney policie vyšetřuje jako teroristický čin, oznámily dnes australské úřady. Podle dosavadních zjištění byl útok nábožensky motivován, informoval server The Sydney Morning Herald. 
Evropa i Spojené státy musejí aktivně pomáhat Ukrajině a nemohou připustit, aby ruská agresivní politika zvítězila. Uvedl to český premiér Petr Fiala po dnešním 🤝 setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem, které označil za velmi přátelské.  Číst více
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme