Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

První změna pod vedením Michla. ČNB snížila sazbu na 6,75 procenta

ČNB snížila sazbu na 6,75 procenta
iStock
 ČTK

Bankovní rada České národní banky snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta. Rozhodnutí bylo jednomyslné. Guvernér ČNB Aleš Michl při zdůvodnění kroku řekl, že nákladové i poptávkové inflační tlaky v české ekonomice odeznívají. Varoval ale, že pokud inflace nebude setrvale ustupovat, může ČNB kdykoli proces snižování sazeb zastavit. Analytici pokles úrokové sazby očekávali. Krok ČNB podle nich přispěje k dalšímu snižování hypotečních sazeb.

Reklama

Základní úroková sazba se změnila poprvé od června 2022 a poprvé od chvíle, kdy se stal Michl guvernérem. Skončilo tak nejdelší období beze změn úrokových sazeb od roku 2017. Tehdy skončila téměř pětiletá fáze, kdy základní úroková sazba byla beze změny na 0,05 procenta. Od roku 2017 bankovní rada měnila sazby přinejmenším jednou ročně.

Michl uvedl, že na začátku příštího roku ČNB očekává pokles inflace ke třem procentům. „Nastal tedy čas opatrně vykročit k pozvolnému snižování úrokových sazeb,“ řekl guvernér. Rychlost dalšího snižování podle něj bude záviset na to, zda je trend opadávání inflace setrvalý. „Proces snižování sazeb může být kdykoli přerušen a zastaven na restriktivních úrovních, nebude-li se inflace snižovat v souladu s naší predikcím“ zdůraznil.

Petr Fiala, premiér

Lukáš Kovanda: Fialova vláda má slušnou šanci zopakovat volební triumf

Fialova vláda bude moci hned zkraje roku 2024 deklarovat vítězství nad inflací, vyplývá z nové analýzy agentury Bloomberg. Pravděpodobnost, že Fialův kabinet bude vládnout minimálně do roku 2029, tak vzroste, píše ve svém komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

ČNB si je podle něj jista, že inflace míří dolů, svými dalšími kroky chce zajistit, že se bude pohybovat kolem dvou procent, nikoli kolem tří. „Musíme zůstat jestřáby, abychom doručili naší zemi inflaci nikoli tři, ale dvě, případně malinko pod dvěma procenty,“ řekl. Upozornil, že i přes nynější snížení se budou úrokové sazby v nadcházejících čtvrtletích nacházet výš, než by předpokládala makroekonomická prognóza ČNB. Zároveň do budoucna nevyloučil větší snižování sazeb než po čtvrt procentním bodu, pokud bude jasné, že inflace klesá k cíli.

„Je to (rozhodnutí ČNB) další signál toho, že se příští rok očekává skutečně výrazně nižší inflace. Inflace klesá a fungují opatření, která jsme (vláda a ČNB) udělali. Myslím, že občané mohou počítat s tím, že příští rok už bude výrazně lepší a dočkáme se ekonomického oživení, nízké inflace a růstu reálné mzdy. To jsou všechno dobré zprávy,“ uvedl k rozhodnutí bankovní rady premiér Petr Fiala (ODS) při pracovní návštěvě v Olomouckém kraji.

Podle analytiků bylo rozhodnutí ČNB očekávané s ohledem na aktuální vývoj ekonomiky. Česká koruna přesto bezprostředně po vyhlášení rozhodnutí zareagovala oslabením přibližně o pět haléřů na hodnotu 24,58 koruny za euro. Vzápětí však tento pohyb korigovala a posílila k 24,54 koruny za euro, uvedl hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil.

Hypoteční trh se propadl deset let zpátky. To nejhorší je ale za námi, doufají insideři

Hypoteční rok 2023 nebyl zrovna jednoduchý. Byl ve znamení velmi mírného tání a neustálého vyhlížení poklesu sazeb. Žádný zázrak se ale nekonal a nejspíš se k němu neschyluje ani v nejbližších týdnech. Příští rok bude ovšem o dost dynamičtější než ten letošní. Větší pokles sazeb se očekává snad až v druhé polovině 2024. Vyplývá to z ankety mezi hypotečními experty tuzemských bank a poradenských společností, kteří pro newstream.cz zhodnotili letošek a podělili se o svou hypoteční prognózu pro příští rok.

Přečíst článek

Podle odborníků krok ČNB přispěje k dalšímu snižování hypotečních sazeb. Některé banky se již před koncem roku rozhodly snižovat nabízené úrokové sazby a nalákat tak klienty na hypotéky již nyní, uvedla hypoteční specialistka společnosti FinGO Jana Vaisová.

Z největších bank pokles sazeb oznámily Moneta Money Bank, Komerční banka, Air Bank či Raiffeisenbank, další o tomto kroku uvažují. „Sledujeme situaci na trhu a není vyloučeno, že zareagujeme, v tuto chvíli však naše úrokové sazby zůstávají beze změny,“ řekl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování klesla podle Hypomonitoru České bankovní asociace v listopadu z říjnových 5,71 procenta na 5,67 procenta, a byla tak nejníže od července 2022.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sídlo České národní banky

ČNB zrychlila uvolňování měnové politiky. Úrokovou sazbu snížila o půl procenta

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme