Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další kostka v padajícím kryptodominu. Bankrot vyhlásila kryptoměnová půjčovna BlockFi

Americká půjčovna kryptoměn BlockFi vyhlásila 28. 11. 2022 bankrot. Stala se tak další obětí pádu kryptoměnové burzy FTX ze začátku tohoto měsíce, který vyvolal nestabilitu na trhu s kryptoměnami.
BlockFi, se svolením
 ČTK

Americká půjčovna kryptoměn BlockFi vyhlásila bankrot. Stala se tak další obětí pádu kryptoměnové burzy FTX ze začátku tohoto měsíce, který vyvolal nestabilitu na trhu s kryptoměnami. Informovala o tom agentura Reuters.

Reklama

BlockFi uvedla, že spolu s osmi svými pobočkami požádala o soudní ochranu před věřiteli, která jí umožní pokračovat v činnosti a současně vypracovat plán na splacení závazků věřitelům. Podle žádosti se aktiva a závazky BlockFi pohybují mezi jednou miliardou (23,4 miliardy korun) a deseti miliardami dolarů. Firma dodala, že v hotovosti má přibližně 257 milionů dolarů a že zahajuje interní plán na výrazné snížení výdajů, včetně mzdových.

Bitcoin, ilustrační foto

Kolik aktuálně stojí bitcoin, ethereum, stablecoin, litecoin, „psí“ krypotoměny?

Cena kryptoměn se na rozdíl od akcií mění nejen ve dne, ale i v noci. Burza digitálních měn funguje stále. Jaká je aktuální cena vybraných kryptoměn? Najdete níže.

Přečíst článek

Nejznámější kryptoměna bitcoin v reakci na zprávu klesla na denní minimum 16 082 dolarů (asi 374 tisíc korun). Za celý den ztrácela více než dvě procenta.

Firma byla věřitelem burzy FTX

BlockFi už dříve pozastavila výběry ze své platformy a přiznala, že měla „významnou expozici" na FTX a s ní spojené subjekty. V žádosti o bankrotovou ochranu je FTX US uvedena jako jeden z jejích hlavních nezajištěných věřitelů s půjčkou 275 milionů dolarů. Největším nezajištěným věřitelem je Ankura Trust s půjčkou 729 milionů dolarů. Ankura podle svých internetových stránek působí jako správce úročených kryptoměnových účtů BlockFi. Celkem má BlockFi více než 100 tisíc věřitelů.

Coinbase vstoupila na americkou burzu NASDAQ v dubnu 2021.

Coinbase není další FTX, přesto hraje vabank

Akcie kryptoměnové burzy Coinbase v pondělí klesly o více než osm procent a propadly se nejníže od vstupu firmy na akciovou burzu v dubnu 2021. Propad způsobuje pokračující pokles ceny bitcoinu a obavy investorů po kolapsu konkurenční společnosti FTX na počátku tohoto měsíce, upozornil server zpravodajské televize CNBC.

Přečíst článek

BlockFi v červenci obdržela kapitálovou injekci od FTX US. Měla také zajištěné půjčky od obchodní společnosti Alameda Research, jejímž majitelem je zakladatel FTX Sam Bankman-Fried.FTX požádala ve Spojených státech o ochranu před věřiteli začátkem listopadu a Bankman-Fried čelí hromadné žalobě u soudu v Miami. Žalobci tvrdí, že účty u FTX, z nichž firma slibovala výnosy, nebyly registrované u Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), a nabízení produktu tedy neodpovídalo zákonům státu Florida.

Po krachu kryptoměnové burzy FTX přišli podle žaloby američtí investoři o 11 miliard dolarů (257,8 miliardy korun). Po Bankmanu-Friedovi a řadě celebrit, které pomáhaly FTX propagovat, například hvězdě amerického fotbalu Tomovi Bradym a tenistce Naomi Ósakaové, žádají náhradu.

Bitcoin, ilustrační foto

PŘEHLEDNĚ: Masakr na kryptotrzích pokračuje. Hrozí krachy velkých hráčů

Pro trh kryptoměn může pád burzy FTX představovat stejný okamžik jako pro svět tradičních investic krach Lehman Brothers. Může dojít ke zhroucení celého systému připomínajícího pověstný domeček z karet. Kdo přežije a u koho je krach již téměř nevyhnutelný?

Přečíst článek

Sam Bankman-Fried, zakladatel FTX

Pád kryptoburzy FTX povede k utužení pravidel pro bitcoin a spol.

Zhroucení impéria teprve třicetiletého Sama Bankmana-Frieda připravilo miliony lidí o nemalé finanční prostředky a pád kryptoburzy FTX s sebou stáhl stamiliony dolarů z celého trhu s kryptoměnami. Situaci zpovzdálí sledovaly významné instituce zejména v USA a Evropské unii, které nyní začnou dále tlačit na konečné určení pravidel pro kryptoaktiva, míní agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Porota amerického soudu ve čtvrtek uznala vinu zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda

Klienty obral o miliardy. Porota uznala vinným zakladatele burzy FTX, hrozí mu desítky let vězení

Přečíst článek
Sam Bankman-Fried, někdejší miliardář a zakladatel kryptoměnové FTX, která zkrachovala

Zkrachovalá kryptoburza FTX žaluje Bankmana-Frieda a chce zpět stovky milionů dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme