Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak si vedou konzervativní spořicí produkty v roce 2022?

Jak si vedou konzervativní spořicí produkty v roce 2022?
Pixabay
 nst
nst

Konzervativní spořicí produkty stále hýbou Českem. Přečtěte si, jak si stojí spořicí účty, stavební spoření a termínované vklady v roce 2022. 

Reklama

Obecně úrokové sazby konzervativních spořicích produktů rostou. Příčinou je vysoká inflace způsobená jak koronavirovou krizí, tak i válkou na Ukrajině. Extrémní růst cen se Česká národní banka snaží zmírňovat zvyšováním úrokových sazeb, což ovlivní i sazby spořicích účtů, stavebního spoření a termínovaných vkladů.  

  • Spořicí účty jako jeden z neoblíbenějších produktů 

Spořicí účty patří mezi českými spotřebiteli dlouhodobě k nejoblíbenějším spořicím produktům. U většiny bank je totiž jejich vedení zdarma a k penězům má klient zpravidla neomezený přístup. 

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Zatímco jedna velká banka sazbu svého spořicího účtu v září snižuje téměř na půlku, při nesplnění podmínek na zvýhodněnou sazbu, jiná velká zase vyrazila atakovat šestiprocentní sazbu. Tu ostatně nabízí v Česku stále několik dalších bank. Složité hry s podmínkami pro výhodné úročení a na garance úrokové sazby tak pokračují. Podívejte se, které banky aktuálně nabízejí na spořicích účtech nejvyšší úrok.

Přečíst článek

Úrokové sazby spořicích účtů řadu let nepřekonaly osudovou hranici tří procent. Až letos se dostaly přes pět procent.

  • Stavební spoření láká na státní podporu 

Velkým lákadlem stavebních spoření je státní podpora, která činí deset procent z roční naspořené částky. Maximálně můžete od státu získat až 2000 korun na osobu ročně. Peníze však musíte na stavebním spoření nechat alespoň šest let.  

stavební spoření

Lukáš Kovanda: Stavební spoření má smysl při podpoře 35 tisíc, a ne dva tisíce

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes bude řešit zrušení státní podpory stavebního spoření. Byl by to smysluplný krok. Aby mělo „stavebko“ smysl jako dříve, musel by dnes státní příspěvek činit 35 tisíc korun, a ne dva tisíce, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Se stavebním spořením sice nemáte své finanční prostředky stále k dispozici, získáte ale poměrně zajímavé zhodnocení. Aktuálně se úrokové sazby pohybují kolem šesti procent. 

  • Termínovaný vklad nabídne zhodnocení i pět procent

Třetím ze série konzervativních spořicích produktů je termínovaný vklad. Jak už z názvu vyplývá, s termínovaným vkladem spoříte po předem určenou dobu. Nevýhodou je omezený přístup k financím. Výhodou je ale naopak neměnná úroková sazba, která zůstává po celou dobu spoření stejná. Ještě před nedávnem se úrokové sazby termínovaných vkladů pohybovaly kolem procenta, nanejvýš dvou procent. Dnes nabídnou zajímavé zhodnocení i pět procent a více.

Účetnictví, ilustrační foto

Nenechávejte pasivně ležet peníze na účtu, vzkazují banky klientům. Plusy a minusy spořicích účtů s investováním

Spořicí účty spojené s investicemi nabízí u nás už minimálně trojice největších tuzemských bank. Cílem je přimět klienty, aby si spořili a současně pravidelně investovali a získali tak v součtu vyšší zhodnocení než ze samostatného spořicího účtu. Nápad to není špatný. Samotná sazba ani jednoho z takto nastavených spořicích účtů až tak závratná ale není. Nejvyšší je 4,5 procenta a má ještě speciální podmínky. ČNB přitom zvedla už v polovině června základní sazbu na sedm procent a je reálné, že bude záhy zvedat dál. Kdy na to zareagují banky u svých spořicích účtů s investicí?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Přečíst článek
Jaké zhodnocení slibují termínované vklady v listopadu?

Jaké zhodnocení slibují termínované vklady v listopadu? Tady je přehled

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme