Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak přečkat zamrzlý trh? Být investorem dluhu, radí experti

Jak přečkat zamrzlý trh? Být investorem dluhu, radí experti
iStock
 nst
nst

Vysoké úrokové sazby, obezřetnost bank a nejisté výhledy ekonomiky. To jsou faktory, které nahrávají alternativním formám investování. O příležitostech v této třídě aktiv budou diskutovat experti na další Investiční snídani, kterou pořádá společnost EMUN ve spolupráci s hlavními partnery KPMG ČR a PPF bankou. 

Reklama

Roste počet firem, které zdroje pro rozvoj svého podnikání hledají jinde než v bankách. Co je alternativní dluh, proč jeho popularita sílí a pro koho je takové financování ideální? A co je Private Credit? Odpovědi přinese Investiční snídaně s názvem „Alternativní financování aneb jak přečkat zamrzlý trh?“, která se uskuteční 26. dubna.

„Průchod dnem ekonomického cyklu máme teprve před sebou, připravme se na to, že než se situace zlepší, čeká nás ještě ekonomicky nepříznivé období,“ říká Ľuboš Mokráš, makroekonomický analytik PPF banky. Mezinárodní měnový fond (MMF) ve svém nejnovějším výhledu zhoršil odhady pro českou ekonomiku. Ta letos podle fondu klesne o 0,5 procenta, zatímco celosvětový růst letos zpomalí na 2,8 procenta.

Obchody, kanceláře, kavárny, zelená piazzetta a bezmála 500 bytů. Domoplan postaví v Brně-Bohunicích multifunkční čtvrť Brixx za 4,5 miliardy korun.

Realitní trh překvapivě ožívá. I přes nejvyšší sazby hypoték za dvacet let

Banky a stavební spořitelny poskytly v březnu hypoteční úvěry za 12,6 miliardy korun, což je proti únoru nárůst o 60 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování třetí měsíc za sebou klesla, a to z únorových 5,9 na 5,86 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Přečíst článek

Dobře MMF nevidí ani šance na návrat české inflace na jednocifernou úroveň, pro letošní rok očekává její průměrnou hodnotu 11,8 procenta. Globální inflace by přitom měla zpomalit na 7,0 procenta.

Nejisté výhledy ekonomiky, vysoké úrokové sazby a obezřetnost bank jsou ale také faktory, které nahrávají alternativním formám investování. 

Partner investiční společnosti EMUN Leoš Jirman nepředpokládá pokračování loňského tempa ve zvyšování úrokových sazeb u nás ani v rozvinutém světě: „Události v bankovním sektoru zpřísnily finanční podmínky, což dává centrálním bankám možnost trochu si v jejich boji s inflací vydechnout,” uvedl.

Investiční masakr portfolií. Vydělat letos nejde na ničem

Čestnou výjimku tvoří dolar, na jehož růstu mohli investoři vydělat téměř 20 procent. Kolísavě se dařilo také komoditám. Jinak tradiční investiční nástroje letos selhávají a prvních devět měsíců roku představovalo čtvrtý nejhorší vstup do roku za sto let, uvedli správci majetku na konferenci Investiční výhledy. 

Přečíst článek

Zamrzlý trh

Vysoké úrokové sazby vedou k pasivitě bank a způsobují credit crunch. Společnosti musí hledat alternativu - tou je private credit,“ naznačuje směr, kterým se dnes mnohé společnosti vydávají, Jaroslav Ton, CEO 4Trans Factoring. A za pravdu mu dává také Managing Partner Nation 1, Jaroslav Trojan: „Venture kapitál je v nejistých časech atraktivním zdrojem financování pro start-upy. Během ekonomických propadů vznikaly úspěšné technologické firmy Klarna, TransferWise, Zalando nebo Delivery Hero.“

Nejistý makroekonomický vývoj a přísnější proces schvalování antimonopolními úřady srazil celosvětovou aktivitu na poli fúzí a akvizic v letošním prvním čtvrtletí na nejnižší hodnotu za víc než desetiletí. V regionu ale trh M&A úplně nezamrzl. „I přes pečlivější zvažování parametrů jednotlivých transakcí vidíme pokračující aktivitu investorů a prodávajících na M&A trhu,“ hodnotí situaci Josef Sklenář, Associate Director, KPMG ČR.

Podle dalšího partnera EMUNu Filipa Saviho důsledkem toho je, že napříč kapitálovým trhem sílí využívání alternativních dluhových strategií.

Co je alternativní dluh?

Co je alternativní dluh, proč jeho popularita sílí a je možné se tohoto trendu efektivně zúčastnit? To se diskutující chystají vysvětlit na Investiční snídani, která se bude konat ve středu 26. dubna od 9:00. Živý přenos z akce budete moci sledovat na webu investicnivyhledy.cz, ale také na portálu newstream.cz, který je mediálním partnerem akce.

Investiční snídaně jsou určeny investorům a všem, které zajímá dění a předpokládaný vývoj v ekonomice a na kapitálových trzích. Navazují na konferenci Investiční výhledy a přinášejí pravidelný makroekonomický výhled a tržní update ve spojení s panelovou diskusí na vybrané aktuální téma.

Peníze, ilustrační foto

Stanislav Šulc: Koruna pod tlakem. Příští rok může razantně oslabit, přiznává i ČNB

ČNB již ve čtvrtek může zvýšit základní úrokové sazby. Půjde o zásadní moment zejména pro kurz české koruny. Před radou České národní banky v čele s guvernérem Alešem Michlem jsou složité měsíce. Již na jaře příštího roku by se mohla česká koruna dostat do vážných potíží. Roztočilo by to další vlnu inflace, míní komentátor newstream.cz Stanislav Šulc.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

video

Co přinese rok 2024 z pohledu investic? I o tom mluvili experti na konferenci EMUN

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme