Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak nechudnout za války. Nahoru jde bitcoin, komodity prožívají nejlepší éru za 50 let

Investice - ilustrační foto
EMUN investiční společnost
Stanislav Šulc

Zatímco akciové trhy propadají kvůli nejistotě spojené s válečným konfliktem na Ukrajině, zájem investorů se obrací na alternativní aktiva typu kryptoměn. Kvůli hrozícímu nedostatku pak raketově stoupají ceny například výrobních kovů a dalších komodit.

Reklama

Pondělní ráno přineslo studenou sprchu pro všechny Rusy. Ačkoli ruská burza ani nezahájila obchodování, majetek všech Rusů v důsledku ekonomických sankcí propadl o desítky procent. Rubl ztratil skokově zhruba třetinu hodnoty, akcie ruských společností obchodovaných například v Londýně propadly až o 95 procent.

Nečekaným efektem této situace se stala až horečná aktivita na trhu s digitálními obrázky (takzvanými NFT) ze série CryptoPunks. Ty se běžně obchodují v průměru za 150 tisíc dolarů a v běžné situaci během dne dojde k prodeji maximálně pěti těchto NFT. V pondělí ráno však během pouhé půlhodiny došlo k prodeji zhruba deseti těchto „pankáčů“ a cena téměř vždy překročila 200 tisíc dolarů.

Kvůli anonymitě všech obchodů s kryptoaktivy sice nelze přesně určit, kdo tuto horečnou aktivitu způsobil, lze spekulovat, že za tím stojí právě snaha Rusů alespoň částečně převést své peníze do alternativních aktiv.

Bitcoin se vrací k růstu

Totéž se ukazuje také na nejznámějším digitálním aktivu, který, je bitcoin. „Přiznávám, že jsem v první fázi očekával spíš oslabení bitcoinu a nakrátko se to také potvrdilo. Na druhou stranu zřejmě se na dalším vývoji projevil určitý úprk ruských klientů do jakýchkoli aktiv mimo rubl,“ vysvětlil nárůst kryptoměn portfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan na konference callu s klienty J&T Banky, který je dostupný online.

Že nejspíš nejde o spekulace a do bitcoinu a dalších kryptoaktiv dávají peníze ruští klienti, svědčí také několik nečekaných transakcí. Například twitterový účet unusual_whales upozorňující na nestandardní aktivity na trzích, připomněl jednoho uživatele, který si loni založil novou kryptopeněženku a vložil na ni bez jakéhokoli testu bitcoiny v hodnotě 1,8 miliardy dolarů.

Bitcoin od začátku žhavé fáze konfliktu na Ukrajině posílil již o více než 15 procent, stejně tak se daří i dalším kryptoaktivům, jako jsou ethereum či dogecoin. Nicméně v posledních hodinách řada burz s kryptoměnami zambraňuje obchody ruským občanům v rámci sankčních podmínek.

ilustrační foto

„Velká čtyřka“ přijde kvůli ruským sankcím o klienty

Čtyři největší poradenské a účetní firmy na světě Deloitte, KPMG, EY a PwC nejspíše přijdou kvůli konfliktu a návazným sankcím o klienty i část byznysu.

Přečíst článek

Nedostatek surovin vede k růstu cen komodit

Vedle digitálních aktiv pak ještě z investičního hlediska roste jeden významný segment aktiv. Komodity. Jejich investiční atraktivita jde ruku v ruce s jejich fyzickým nedostatkem, který pravděpodobně nastane v důsledku konfliktu na Ukrajině. Rusko patří mezi významné dodavatele energií, zejména plynu a ropy, a pokud by se platby za tyto komodity zkomplikovaly v důsledku tvrdého odstavení všech ruských bank od mezibankovního informačního systému SWIFT, Evropa by energeticky pravděpodobně zkolabovala.

Nejde však jen o ropu a plyn. Rusko je zásadním exportérem také výrobních kovů, zejména hliníku, niklu či palladia, které jsou důležité v autoprůmyslu. Rusko i Ukrajina dodávají významnou část potravin.

>>>>SLEDUJTE EKONOMICKÉ DOPADY RUSKO-UKRAJINSKÉHO KONFLIKTU<<<<

Agentura Bloomberg uvádí, že její komoditní index v posledním týdnu zaznamenal nejvyšší nárůst od roku 1974.

„Kvůli vysoké a rozkolísané inflaci, která v tomto roce bude nejvíc ovlivňovat příjmy z běžných aktiv, roste potenciál komodit jako zajišťovacího prvku v běžném portfoliu,“ uvedli portfolio manažeři hedgeového fondu Pimco Greg Sharenow a Andrew DeWitt.

A potvrdili to také ekonomové J&T Banky na konferenci o investičních příležitostech spojených s aktuální válkou. „Komodity potvrzují svou cenu v portfoliu. Když klesají výnosy akcií a dluhopisů, jsou to právě komodity, co roste. Ale je nutno podotknout, že jejich podíl tradičně bývá výrazně nižší než u dalších složek portfolia. Řekněme kolem pěti procent,“ uvedl hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

Škoda Auto, ilustrační foto

Škoda Auto zastaví byznys v Rusku. I za cenu hospodářských ztrát. Učiní tak i VW

Automobilka Škoda Auto kvůli ruské invazi na Ukrajinu zastaví veškeré své aktivity v Rusku. Přeruší výrobu ve svých ruských závodech v Kaluze a Nižném Novgorodu, zastaví i export vozů do země, uvedla firma. Podle vyjádření Škody zastaví aktivity v Rusku celý koncern Volkswagen, a to až do odvolání. Dění kolem Ukrajiny a dopady sankcí mají dopad i na další automobilky. Analytici proto očekávají, že ruský trh s automobily letos klesne o polovinu.

Přečíst článek

Ceny pohonných hmot v Česku překračují hranici 40 korun za litr

Lukáš Kovanda: Česko zažívá „ropný šok“

Cena benzinu i nafty v ČR je nejvyšší v historii. Prudké zdražování tím rozhodně nekončí, benzín může vyletět až k 50 korunám za litr, omezí-li Rusko dodávky ropy či plynu.

Přečíst článek

Ilustrační foto

Válka neválka, Rusové na dovolenou pojedou

Mnoho států uvalilo na Rusy sankce, aerolinky zrušily ruské lety, možnost cestování po světě se hodně zkomplikuje. Přesto jsou země, kam Rusové na dovolenou vyjedou.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Burzovní palác

České akcie letos investorům prodělaly kalhoty. Brutálně propadly banky, ČEZ i Pilulka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme