Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

„Velká čtyřka“ přijde kvůli ruským sankcím o klienty

ilustrační foto
iStock
Tereza Zavadilová

Čtyři největší poradenské a účetní firmy na světě Deloitte, KPMG, EY a PwC nejspíše přijdou kvůli konfliktu a návazným sankcím o klienty i část byznysu.

Reklama

Poradenské firmy bývají k politickým událostem i konfliktům celkem zdrženlivé - přece jen, podobně jako advokáti je jejich prvořadým zájmem hájit své klienty. Současná situace na východě Evropy však už nutí některé přehodnotit tento postoj. 

První z tazvané velké čtyřky se ke konfliktu postavila KPMG. Šéf britské pobočky Jonathan Bolt na LinkedInu v úterý uvedl, že KPMG „přezkoumává a přizpůsobuje práci klientů tak, aby byla v souladu se sankcemi a dodržovala všechny nové zákony. To bude znamenat ukončení některých klientských vztahů v zemi i globálně“, ciitovala z vyjádření agentura Bloomberg

Igor Mesenský, šéf M&A v KPMG

Igor Mesenský: Trh přeje prodávajícím. S čímkoli vyjdeme, máme desítky zájemců

Na trhu fúzí a akvizic, tedy prodejů firem, je letos živo. Zájemců je dostatek, trh je prodávajících, říká šéf fúzí a akvizic KPMG Igor Mesenský. Hodně nakupují bohatí Češi skrze family office či fondy kvalifikovaných investorů. Atraktivní jsou výrobci stavebních materiálů, sklady a výrobní firmy. Chladnější zájem je o automotive, hotely a kancelářské budovy.

Přečíst článek

Oficiální stanovisko je podle mluvčího české pobočky KPMG Štěpána Kačeny následující. „Odsuzujeme vojenskou invazi ruské vlády na Ukrajinu, je v rozporu s mezinárodním právem. Kolegové a firmy KPMG po celém světě jsou jednotní v podpoře ukrajinskému lidu a všech, kteří byli touto nesmyslnou vojenskou akcí zasaženi. Vedena našimi hodnotami, KPMG úzce spolupracuje s našimi kolegy na Ukrajině a ve východní Evropě, uděláme vše, co je v našich silách, abychom pomohli lidem a komunitám v nouzi. KPMG po celém světě také plně dodržuje sankce zavedené různými vládami, které snad přispějí k ukončení této krize,“ dodal Kačena. 

Pomoc s útěkem

Konkurenční PwC podle mluvčího české pobočky Aleše Černého drží podobný postoj  - i jeho mateřská firma se k situaci postavila na globální úrovni. V oficiálním prohlášení poradenská firma uvedla, že PwC působí na Ukrajině od roku 1993 a má tým více než 750 lidí, kteří slouží místním i mezinárodním zainteresovaným stranám.

„Ale nyní je naším jediným zaměřením a jedinou prioritou pro naše lidi bezpečnost a blaho jich i jejich rodin. Odsuzujeme porušování mezinárodního práva a ruskou agresi proti Ukrajině. Stojíme na straně ukrajinského lidu. Pokud jde o sankce, nemůžeme se vyjádřit ke konkrétním společnostem nebo jednotlivcům, ale PwC bere dodržování platných sankcí velmi vážně,“ uvedl mluvčí PwC Mike Davis. Dodal, že PwC je v kontaktu s kolegy na Ukrajině a poskytuje jim podporu, kterou může. „Těm kolegům a jejich rodinám, kteří chtějí opustit konfliktní zóny nebo samotnou Ukrajinu, poskytujeme pomoc s dopravou, poradenství, právní a finanční podporu. Poskytujeme ubytování i kolegům opouštějícím konfliktní zóny, ať už jinde na Ukrajině, pokud chtějí v zemi zůstat, nebo v sousedních zemích,“ dodal Davis. 

Diana Rádl Rogerová

Šéfka českého Deloitte Rogerová: Mladí Češi jsou proti Západu dravější a inovativnější

V Česku žijí draví mladí lidé, kteří již zcela obstojí v konkurenci absolventů nejprestižnějších škol z tradičních evropských demokracií, říká šéfka české pobočky poradenské společnosti Deloitte Diana Rádl Rogerová v pořadu Victory Club na newstream.cz. Firmy s nimi ale musí umět pracovat, dodává.

Přečíst článek

Deloitte přišla s podobným vyjádřením. „Oblast sankcí a kontroly vývozu se rychle vyvíjí. Společnost Deloitte se zavázala k plnému dodržování platných zákonů, včetně sankcí a kontroly vývozu, bez ohledu na dopad na podnikání. Sledujeme sankce, kontroly vývozu a související opatření, která zavádějí různé úřady po celém světě, a přijímáme příslušná opatření, abychom zajistili dodržování všech platných zákonů. V současné době se zaměřujeme na pomoc našim ukrajinským kolegům a jejich příbuzným a v případě potřeby jim pomáháme s přemístěním, včetně imigrační asistence, dopravy, ubytování a finanční a psychologické podpory,“ uvedla mluvčí české pobočky Alžběta Honsová. 

Česká pobočka EY se ke svému postoji nevyjádřila. V e-mailovém prohlášení mateřská společnost pro Bloomberg uvedla, že spolupracuje s příslušnými vládami na dodržování nedávno přijatých zásad a sankcí. Firma nekomentovala, zda to zahrnovalo ukončení vztahů s klienty.

Avast, sídlo

Poradci: Prodeje firem mají cenový vrchol za sebou

Nejen reality, i podniky se dosud prodávaly za rekordní ceny. Transakční trh táhla uvolněná měnová politika a levné úvěry. Trh s fúzemi a akvizicemi firem už ale začíná brzdit.   

Přečíst článek

Lidé se v petrohradském bankomatu snaží vybírat peníze

Volný pád rublu. Centrální banka skokově zvyšuje úrokovou sazbu na 20 procent

Místní banky prodávají dolary i za 250 rublů. Nečekanou obětí pádu rublu může být podle ekonoma Lukáše Kovandy také propad čínské měny, kterou může ruská centrální banka začít masivně vyprodávat.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme