Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace zrychlila na 5,8 procenta. Táhly ji zejména zvýšené náklady na bydlení

Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici
Newstream / Dušan Kütner
Veronika Kudrnová
vku

Spotřebitelské ceny v říjnu meziročně stouply o 5,8 procenta, nejvíce od října 2008. Polovina tohoto nárůstu jde na vrub rostoucím nákladům na bydlení, za nimiž se pravděpodobně skrývají nejenom vyšší ceny bydlení, ale tentokrát už i energií.

Reklama

Proti letošnímu září tak růst inflace zrychlil o 0,9 procentního bodu, což bylo nejvýraznější zrychlení od ledna 2012. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Vývoj mírně překonal očekávání analytiků, kteří předpovídali meziroční růst inflace na 5,7 procenta.

Proti loňskému roku zdražilo především bydlení. Nájemné bylo v říjnu o 3,5 procenta dražší než před rokem, vodné a stočné zdražilo o 5,5 procenta. Ceny za dopravu se zvýšily o 11,6 procenta, za alkohol a tabák pak o 8,6 procenta. O více než deset procent zdražily oděvy a obuv. Více lidé platili také za stravovací služby a některé potraviny, uvedl úřad.

„Není to sice z komentáře statistického úřadu patrné, nicméně je to velmi pravděpodobné. Ještě do září totiž vlastně energie navzdory dění na komoditních trzích inflaci de facto brzdily,” komentoval statistiku analytik ČSOB Petr Dufek. 

„Meziroční inflace míří k šesti procentům. Vyšší přitom byla naposledy v roce 2008, kdy už ekonomika sklouzávala do recese,” dodal Dufek.

Peníze, ilustrační foto

Češi si příští rok „utáhnou opasky“ dost možná nejvíce od 90. let

Více než šestiprocentní inflace zmírní zdražování realit, úrok na hypotékách totiž vylétne k úrovni pěti a více procent. Pokud splátka hypotéky trvaleji naroste o tisícovky měsíčně, přinese to zmírnění růst cen nemovitostí.

Přečíst článek

Co stojí za vyšší inflací? 

Inflace zrychluje primárně kvůli rostoucím nákladům na bydlení, do kterých se již zřejmě začínají propisovat i drahé energie. Nejde tedy už ‚jen’ o ceny nemovitostí a náklady na jejich udržování, ale samotný běžný provoz. Hned další v pořadí jsou pohonné hmoty. „Markantní dopad do inflace měly rovněž ceny pohonných hmot, které se vyšplhaly na téměř sedmiletá maxima,” uvedl Patrik Rožumberský, ekonom, UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

Bydlení spolu s vyššími náklady na dopravu pobstaraly polovinu aktuální inflace. Spolu s alkoholem a tabákem už tyto tři položky stojí za dvěma třetinami rekordního meziročního pohybu cen. Meziroční růst cen se z dvanácti hlavních cenových skupin zmírnil pouze v případě potravin a u skupiny ostatního zboží a služeb.  

 

Inflace pálí úspory na popel

„Doba přeje dlužníkům, kteří mají úvěry s nízkými úroky. Jim vysoká inflace pomáhá znehodnocovat peníze, které dluží. Naopak střadatelé, kteří své úspory nechávají na běžných bankovních produktech, musí počítat s tím, že jim inflace pálí úspory na popel,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Alena Schillerová (ANO), ministryně financí

A bude hůř, řekl rezort financí. HDP zpomalí, inflace překoná šest procent

Hrubý domácí produkt v letošním roce poroste pouze o 2,5 procenta, v příštím roce o 4,1 procenta. Aktuální odhad ministerstva financí je tak horší než při poslední prognóze ze srpna, kdy letos mělo HDP stoupnout o 3,2 procenta a příští rok o 4,2 procenta. Téměř dvojnásobně pak rezort Aleny Schillerové (ANO) zvýšil odhad inflace pro rok 2022 – v srpnu počítala s 3,5 procenta, nyní by to mělo být 6,1 procenta. „Zrychlující se inflace se stává významným makroekonomickým problémem,“ uvedlo ministerstvo.

Přečíst článek

Vrchol má inflace teprve před sebou

Cenový růst velké části zboží a služeb bude podle analytiků zrychlovat i v posledních dvou měsících letošního roku i na začátku roku příštího. Domácnosti budou muset počítat s ještě vyššími účty za energie. Odpuštění DPH u energií sice může podle Dufka z ČSOB inflaci v závěru roku rozkolísat, ale jen na chvíli.

Šestiprocentní hranice inflace bude nejspíš i tak pokořena. Hlavní ekonom Deloitte David Marek očekává, že inflace v lednu bude skutečně velké drama. 

Inflace se tak stále více vzdaluje od svého tolerančního pásma. Z tohoto důvodu mohou přijít další reakce České národní banky. „Ta pravděpodobně bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, což bude zpomalovat hospodářský růst České republiky. Navíc se nastavení měnové politiky v naší zemi ještě více vzdálí od nastavení v eurozóně,” dodal Křeček.

Trh nyní sází na to, že už během tří měsíců by mohla základní sazba činit až 3,5 až 3,75 procenta. „To by znamenalo, že ČNB svoji základní sazbu zvýší na nejbližších měnověpolitických zasedáních dohromady ještě o další až jeden procentní bod. Takřka jisté je, že už na svém prosincovém zasedání zvýší ČNB základní sazbu nejspíše o 0,5 procentního bodu. K dalšímu navýšení v by pak přístoupila na první zasedání v roce 2022, dost možná by sazbu navyšovala opět o 0,5 procentního bodu,” uzavřel Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

>>>>>>Vše o inflaci čtěte zde<<<<<<

Česká národní banka v Praze

ČNB šokovala. Sazby zvýšila o 1,25 procentního bodu

Česká národní banka zaskočila trh nečekaně razantním zvýšením sazeb. Základní úrokovou sazbu zvýšila o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta, Analytici přitom očekávali zvýšení maximálně o 75 bazických bodů. ČNB také zhoršila odhad vývoje ekonomiky a čeká vyšší inflaci. Koruna v reakci na krok centrálních bankéřů prudce zpevňuje z 25,55 za euro pod 25,40. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme