Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Drahota sílí. Inflace zrychlila meziročně na 3,4 procenta

Pohonné hmoty, ilustrační foto
Pxhere
 ČTK

Červencová inflace v meziročním vyjádření dosáhla 3,4 procenta, což bylo nejvíce od loňského prvního prázdninového měsíce.

Reklama

Ve srovnání s červnem tempo růstu cen zrychlilo o 0,6 procentního bodu. Největší vliv na tento vývoj mělo opět zdražování aut a pohonných hmot. Meziměsíčně ceny stouply o procento, důvodem byly vyšší ceny dovolených. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

„Největší vliv na meziroční cenový růst měly potřetí za sebou ceny v dopravě. Ceny automobilů vzrostly o 5,4 procenta, pohonných hmot a olejů o 18,5 procenta. Například Natural 95 se v červenci u čerpacích stanic prodával průměrně za necelých 33,5 koruny za litr, což byla nejvyšší hodnota od prosince 2014,” uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá. Analytici odhadovali, že meziroční inflace v červenci zůstala na červnových 2,8 procenta, případně mírně zrychlila na 2,9 procenta.

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Lukáš Kovanda: Pro ČNB je větší strašák inflace než mutace delta covidu

Česká národní banka bojuje s dopady růstu cen stavebnin, ojetin či jídel v restauracích - letos podruhé proto zvyšuje základní úrokovou sazbu. Bojí se více inflace než delta mutace covidu.

Přečíst článek

Růst pohonných hmot po pandemii

„V případě růstu cen benzínu a nafty se stále projevuje efekt ponížené základny loňského roku, kdy se v důsledku pandemie historicky propadla cena ropy. Automobily zdražují jak ty nové, tak ojeté. Ke zdražování nových aut, které se pak přenáší i na ty ojeté, dochází v důsledku stále přísnějších, například emisních limitů, které musí splňovat. Náklady výroby zvedá ale i aktuální nelehká situace v oblasti mezinárodní přepravy a výpadky v dodávkách komponent, například čipů,” uvedl Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

„Výrazně zdražuje ale také třeba pivo nebo tabák. V případě piva se projevuje růst mezd pracovníků v pivovarnictví, ale také například zdražování obalových materiálů. Tabák zdražuje vlivem pokračujícího růstu spotřební daně,” dodal.

„Za meziměsíčním nárůstem cen stojí zdražení rekreací, což je do značné míry běžný sezónní jev, zdražovaly pravděpodobně ale i jiné služby. Oproti očekávání se také zvyšovaly ceny potravin, zatímco zde jsme odhadovali mírný pokles,” uvedl Michal Brožka, ekonom Komerční banky. Například zelenina po červnovém meziročním zlevnění o 6,8 procenta zdražila o 6,9 procenta, přičemž brambory byly o 2,8 procenta dražší než před rokem.

Týden tradera: Inflace ukrajuje ze zisků firem

V tomto týdnu pokračovala výsledková sezóna a nutno přiznat, že nějaké výrazné překvapení pro trhy nepřinesla. 

Přečíst článek

„Vyšší byly i ceny energií, takže rostly i náklady související s bydlením,” dodal. V oblasti bydlení zdražilo proti loňskému červenci nájemné v bytech o 2,5 procenta a výrobky a služby pro běžnou údržbu a opravy bytu o 5,5 procenta. Cena vodného a stočného stoupla shodně o 5,5 procenta, naopak elektřina zlevnila o 3,4 procenta a zemní plyn o 4,7 procenta.

ČSÚ zveřejnil také vývoj cen v dovozu a vývozu za červen. Meziročně vývozní ceny stouply o 3,4 procenta a dovozní o 5,1 procenta, přičemž rozhodující vliv na to mělo jako o měsíc dříve zdražení minerálních paliv, zejména elektřiny, plynu a ropných výrobků. V souvislosti s meziměsíčním vývojem vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš uvedl, že proti květnu posílila koruna vůči euru a k dolaru mírně oslabila, meziročně však vůči oběma měnám posílila. Vývozní ceny tak vzrostly o 0,6 procenta a dovozní o 1,2 procenta proti květnovým cenám. „Ve vývozu i dovozu pokračoval značný růst cen minerálních paliv a ostatních surovin, což je zvlášť patrné v meziročním srovnání. Významně rostly ceny ropných výrobků, elektřiny, plynu, železa, oceli, kovového odpadu a dřeva,” doplnil Klimeš.


Nečekaně silná inflace v otázkách a odpovědích hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy

Co výrazná inflace znamená pro řadové Čechy?

Češi se musí připravit na inflaci, jakou dlouho nezažili. Tím hůře jim bude, že se nyní potkají citelná inflace s velmi chabě úročenými vklady v bankách. Běžné spoření tak bude představovat nejrychlejší cestu do chudoby. Citelná inflace bude totiž úspory rychle požírat. Doba nutí lidi investovat. Často i velmi rizikově, třeba do pochybných firemních dluhopisů. Bude tedy pokračovat enormní zájem Čechů o investice do nemovitostí. S růstem inflace však dojde také k růstu sazeb ČNB a k růstu sazeb hypoték. Hořká kombinace dále zdražujících nemovitostí a zdražujících hypoték učiní vlastní bydlení nedostupné pro nové zástupy Čechů. 

Je rychlá inflace až tak překvapivá? 

Není. Jde o důsledek pandemie, ale také rychlého růstu výdělku před ní. Doplácíme svým způsobem na to, že vláda zachraňovala zaměstnanost na dluh. Na dluh nás všech. Tím pádem se sice nepropadla zaměstnanost, ale nahoře proto zůstaly také mzdy. Neproběhla krizová očista ekonomiky. Mzdová inflace je podstatnou složkou - příjemnější, dodejme - inflace celkové. Inflaci tedy zvedají právě i rostoucí mzdy. Lidé mají peníze, ale protože se vyrábělo během pandemie logicky méně, tyto peníze mají v ekonomice méně protihodnot ve formě zboží a služeb, než by měly nebýt pandemie. Výsledkem je tak nutně růst cen. 

Zlato, ilustrační foto

Zlato posiluje kvůli obavám z inflace, technické kovy díky oživení v průmyslu

Cena zlata se v červenci vrátila k růstu, od začátku roku ale stále ztrácí téměř šest procent. Dále rostou technické kovy: měď, hliník, platina i palladium, které profitují z oživení průmyslu.

Přečíst článek

Jaké jsou důvody? Co za vyšší inflací stojí?

Z velké části jde o dozvuk pandemie. Jako když přijdeme po 14 dnech nemoci do kanceláře a musíme - ještě trochu oslabení prodělanou nemocí - dohánět, co jsme během těch dvou týdnu zameškali, vyřizovat maily, a přitom ještě řešímě běžnou denní agendu. Také máme méně času, jsme zahlceni a přehlceni, čas je nám drahý. Celý svět dohání ztracený loňský rok. Snaží se dohnat ve výrobě, co loni zameškal. Najednou chce vyrábět auta rychleji, stavět rychleji, takže chybí čipy do aut nebo stavebniny. Ty se nestíhají vyrábět i proto, že ve fabrikách stále až donedávna byla uplatňována striktní protipandemická opatření. Ta výrobu zpomalovala. A zdražovala. Navíc zuří přepravní krize. Chybí přepravní kontejnery. V Asii se omezuje nakládka kvůli protipandemickým opatřením v přístavech, nyní opět v souvislosti s delta mutací covidu. Velkou inflační vlnu navíc bude představovat „zelená revoluce” EU, která zdraží naprosto vše, o desítky, ba stovky procent. Zdraží ocel, cement, hliník, elektřinu, letenky, zboží z dovozu... 

Jaké budou důsledky vyšší inflace?

Poroste nespokojenost lidí s vládními politiky. Ti totiž budou mnohými vnímání jako viníci situace. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

tankování, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Ruské hrozby přestávají ovlivňovat cenu českého benzinu. Rostou hrozby čínské

Přečíst článek
Radim Jančura, šéf RegioJet

Radim Jančura: Autobusy a vlaky od příštího roku zdraží o deset až patnáct procent

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme