Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zlato posiluje kvůli obavám z inflace, technické kovy díky oživení v průmyslu

Zlato, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Cena zlata se v červenci vrátila k růstu, od začátku roku ale stále ztrácí téměř šest procent. Dále rostou technické kovy: měď, hliník, platina i palladium, které profitují z oživení průmyslu.

Reklama

Cena zlata v červenci posílila o tři procenta na 1830 dolarů za troyskou unci, od začátku roku ale stále ztrácí téměř šest procent. Stříbro od ledna oslabilo o více než šest procent na 25,5 dolaru. Jeho cena klesla i v červenci. Dobře si stojí technické kovy, které těží z oživení průmyslu, uvedl analytik společnosti Golden Gate CZ Marek Brávník.

„Zlatu v letních měsících tradičně pomáhá určitý útlum na trzích i obavy z inflace. Jako bezpečnější alternativu jej také volí investoři namísto kryptoměn, které po bouřlivém začátku roku spíše stagnují,” uvedl Brávník.

Měď přidala za poslední měsíc pět procent na 4,5 dolaru za libru a od začátku roku již zdražila o téměř 27 procent. Cena hliníku se od ledna zvýšila o čtvrtinu na 2570 dolarů za tunu. Palladium od ledna posílilo o 10,5 procenta, když se prodávalo na konci července za 2644 dolarů, platina s cenou 1060 dolarů ztratila 1,8 procenta.

elektromobily, elektrodobíječka, Škoda Auto, elektroauto

Čína ovládá většinu dodávek pro výrobu silných magnetů do elektromotorů

Napětí mezi Čínou a Spojenými státy způsobilo, že se výrobci aut na Západě snaží snížit závislost na důležitém hybateli elektromobilové revoluce - permanentních magnetech. Čína má totiž pod kontrolou celosvětově až 90 procent dodávek surovin potřebných k jejich výrobě.

Přečíst článek

Reklama

Jednou z nejsledovanějších komodit bylo dřevo, upozornil Radim Dohnal z portálu Capitalinked.com. Jeho cena sice od začátku roku klesla o 30 procent, i tak je však světová cena dřeva na dvojnásobných úrovních, než byl standard v letech 2010 až 2019. „Mám za to, že se na ceny z let 2010 až 2019 již nevrátí,” odhadl. I u dřeva podle něj platí, že cena v ČR světovou cenu pouze následuje. Je tam zpoždění několik měsíců a lokální cena vykazuje slabší nárůsty a poklesy.

Velké změny jsou také u cen elektřiny. Tam podle Dohnala neexistuje světová cena, ale evropský trh je už natolik propojený, že existuje evropská cena s centrem v Německu. „Pokud budeme trh hodnotit podle cen elektřiny s dodáním v roce 2022, pak růst z ceny 52 eur na současných 78 eur je růst přesně o 50 procent,” vyčíslil.

Železo je drahé

Eduard Nejezchleb: Železo prodražuje stavby, letos ještě ceny rudy neklesnou

Nárůst ceny a špatná dostupnost železa mohou způsobit komplikace lidem plánujícím investici do bydlení. Zlepšení situace by mohlo přijít nejdříve v druhém čtvrtletí toho příštího, upozorňuje ve svém komentáři Eduard Nejezchleb ze společnosti Bravo Europa.

Přečíst článek

Stejně rostla cena plynu. Na jaře evropské ceně plynu podle Dohnala pomáhala dlouhá zima a zlepšující se vyhlídky ekonomiky, hlavně v průmyslu. Nyní plyn těží z dále dobrých vyhlídek, ale také z očekávání, že plyn bude určitým dočasným médiem poté, co se odstaví uhelné a některé staré jaderné zdroje a před tím, než se vyvinou a postaví modulární jaderné reaktory, resp. Evropa dokáže svoji spotřebu pokrýt z obnovitelných zdrojů, dodal.

Výstavba bytů v Česku

Stavební materiál i práce zdražují, ohrožuje to projekty

Banky již evidují případy klientů, kterým došly peníze z hypotéky před dokončením stavby kvůli rostoucím cenám materiálů. Řeší to dodatečnými úvěry i změnami v projektu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

ilustrační foto

Ceny komodit se na trzích letos spíše zvyšují, jejich index přidal 5,5 procenta

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme