Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Pro ČNB je větší strašák inflace než mutace delta covidu

Jiří Rusnok, guvernér ČNB
ČTK
Lukáš Kovanda

Česká národní banka bojuje s dopady růstu cen stavebnin, ojetin či jídel v restauracích - letos podruhé proto zvyšuje základní úrokovou sazbu. Bojí se více inflace než delta mutace covidu.

Reklama

Česká národní banka dnes podle očekávání zvýšila základní úrokovou sazbu, a to z 0,5 na 0,75 procenta. Jedná se o druhé letošní zvýšení sazby a také druhé, jež lze považovat za součást post-pandemického návratu měnové politiky do normálu. 

Trh ale sází na to, že v letošním roce ještě ČNB se zpřísňováním své měnové politiky neskončila. K dalšímu zvýšení základní sazby podle ekonomů ČNB přikročí v horizontu necelých tří měsíců. Do konce roku pak podle trhu zvýší sazbu ještě jednou, takže letošek zakončí základní sazba na úrovni 1,25 procenta. 

Důvodem jsou zejména inflační tlaky, které hrozí přerůst ve výraznější inflační očekávání. Jejich nárůst, pokud by se dostal mimo kontrolu ČNB, by výhledově ohrozil cenovou stabilitu v ČR. Zákonným posláním ČNB je právě dbát o cenovou stabilitu

Hlavní budova České národní banky

Půjčky podraží. Centrální bankéři zvýšili úrokové sazby

Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,75 procenta. ČNB také v nové prognóze zlepšila odhad vývoje ekonomiky, HDP letos vzroste o 3,5 procenta.

Přečíst článek

Inflační tlaky jsou v současnosti patrné v případě řady druhů zboží a služeb, od stavebnin přes ojetiny až třeba po pokrmy v restauracích. 

Koruna v reakci na krok ČNB mírně oslabila. To svědčí o tom, že menší část trhu sázela na to, že ČNB rozhodne o zvýšení sazby dokonce na rovné jedno procento. Aktuální zvýšení sazeb ČNB potvrzuje, že banka se více obává inflačních tlaků v ČR a částečně v zahraničí než případných tíživých ekonomických dopadů šíření delta mutace covidu, k němuž nyní dochází zejména v Číně a některých dalších asijských zemích.

Volební urna, ilustrační foto

Viliam Buchert: Pořád není líp. S politiky je spokojeno jen 13 procent lidí

Kolik lidí je spokojených s dálnicí D1? Asi zbytečná otázka, protože to bude jen minimum jejích uživatelů. Podobně tragicky nízká je i současná spokojenost s politickou situací v zemi.

Přečíst článek

Elektromobil, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Elektroauta. Kdo za ně bude potrestán?

V Česku je registrováno 6,2 milionu aut, to je aktuální číslo, které nepřetržitě roste. Před půl rokem to bylo jen 6,1 milionu. Od začátku roku si lidé koupili téměř sto tisíc aut.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme