Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

tabák - informace o tématu

Oslavy různými pohledy umělé inteligence

Novoroční bolehlav bude obrovský. Lidé se odvrátili od kvality k ceně, říká prodejce lihovin

Letošní inflace a nejistota se projeví i v posledním dni roku. Lidé se podle vyjádření obchodníků zaměřených na kvalitnější alkohol a další produkty zbláznili. Trendem letošních oslav příchodu roku 2024 totiž je v duchu hesla: Hodně muziky za málo peněz.

Přečíst článek
Beduínské tradice se mění. Z kočovníků se stávají řidiči a prodejci

REPORTÁŽ: Za beduínskou nevěstu se již neplatí velbloudy, ale zlatem. Dávné tradice se mění

Přečíst článek
Společnosti Philip Morris ČR, která je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v zemi, loni stoupl meziročně čistý zisk na 3,6 miliardy korun.

Kuřáci mění cigarety za zahřívaný tabák, Philipu Morris stoupl zisk

Společnosti Philip Morris ČR, která je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v zemi, loni stoupl meziročně čistý zisk o 3,4 procenta na 3,6 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH vzrostly o 11 procent na 20,9 miliardy korun. Představenstvo navrhuje výplatu hrubé dividendy 1310 na akcii, tedy stejně jako za rok 2021, oznámila firma v tiskové zprávě a pozvánce na valnou hromadu.

Přečíst článek
Sídlo tabákového koncernu Altria Group, vlastnícího mimo jiné výrobce Marlboro Philip Morris, v americkém Richmondu.

Kuřácký start-up za desítky miliard. Výrobce Marlboro kupuje e-cigaretový NJOY Holdings

Americká tabáková společnost Altria Group koupí zhruba za 2,75 miliardy dolarů (60,8 miliardy korun) začínajícího výrobce elektronických cigaret NJOY Holdings. Výrobce cigaret Marlboro tak opět sází na rychle rostoucí trh s elektronickými cigaretami, i když jeho předchozí investice do firmy Juul ho připravila o miliardy dolarů, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Úklid odhozených cigaretových nedopalků ve Španělsku zaplatí tabákové firmy

Rázný krok Španělska. Úklid odhozených cigaretových nedopalků zaplatí tabákové firmy

Tabákové firmy ve Španělsku budou muset nést náklady za uklízení milionů cigaretových nedopalků, které kuřáci každý rok odhodí na zem. Vyplývá to z balíčku nových ekologických opatření s cílem redukovat odpad a zvýšit recyklaci, který vstoupí v platnost tento pátek, informoval zpravodajský server The Guardian.

Přečíst článek
Vědci zjistili, jak se v rostlině vytváří kokain. Může to pomoci ve farmacii.

Geneticky upravená rostlina tabáku vytváří kokain – ale ne pro narkomany

Čínští vědci vytvořili rostlinu tabáku, která ve svých listech produkuje kokain. Vypadá to, jako by chtěli kombinovat dva zlozvyky najednou, ale ujišťují, že jim jde o nalezení cesty k výrobě nových farmaceuticky účinných látek. Jejich objev potvrzuje obrovské možnosti moderních biotechnologií.

Přečíst článek
Marlboro, ilustrační obrázek

Philip Morris ovládl švédského rivala. Akcie Swedish Match stáhne z burzy

Nadnárodní tabákový gigant Philip Morris International, který vyrábí například cigarety Marlboro, získal ve švédské společnosti Swedish Match více než 90 procent akcií. Firma nyní hodlá takzvaně vytěsnit menšinové akcionáře a stáhnout švédský podnik z burzy. Informovala o tom agentura Reuters.

Přečíst článek
Philip Morris, ilustrační foto

Philip Morris může převzít švédského rivala

Evropská komise (EK) povolila americko-švýcarskému tabákovému koncernu Philip Morris International (PMI), aby převzal švédskou firmu Swedish Match. Dala mu ale podmínku. Musí odprodat logistickou divizi švédského rivala, píše agentura DPA.

Přečíst článek
Listy stejné rostliny sóji mohou být ve stejný okamžik ve stínu i vystaveny slunci. Genová úprava umožňuje, aby rostlina rychleji reagovala, lépe využila sluneční záření a výrazně zvýšila úrodu.

Genová úprava zvýšila úrodu sóji o pětinu. A mohou se přidat další plodiny

Luštěnina sója díky genové úpravě více využívá sluneční záření a fotosyntéza v ní probíhá lépe. Proto dává vyšší úrodu. Výzkum, který financovala Nadace Billa a Melindy Gatesových, nabízí nové možnosti pro světové zemědělství.

Přečíst článek
Philip Morris, ilustrační foto

Philip Morris ČR loni vydělal méně než rok předtím. Přesto vyplatí vyšší dividendu

Tabáková společnost Philip Morris ČR vyplatí za loňský rok hrubou dividendu 1310 korun, rozhodla valná hromada. Účetní závěrku a návrh na rozdělení zisku akcionáři opět schvalovali takzvaně per rollam, tedy na dálku. Předběžné výsledky firma zveřejnila na svých webových stránkách. Za rok 2020 akcionáři získali hrubou dividendu 1260 korun.

Přečíst článek
Philip Morris, ilustrační foto

Výrobce Marlboro za 16 miliard dolarů posílí svou „nekuřáckou sekci“

Nadnárodní tabákový gigant Philip Morris International (PMI) souhlasí s nákupem společnosti Swedish Match, která vyrábí bezdýmný tabák, a to za 16 miliard dolarů (asi 384 miliard korun). Převzetím konkurenta hodlá koncern snížit svou závislost na příjmech z prodeje klasických cigaret a zvýšit podíl tržeb z nekuřáckých výrobků nad 50 procent, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
cigareta, kuřák, covid

Studie: Kuřáci státu daňové znevýhodnění cigaret spočítali. Přešli na méně zdaněné alternativy

Stát loni získal na spotřební dani z tabákových výrobků 56 miliard korun přesně stejně jako před čtyřmi lety. Sazba daně přitom mezitím vzrostla o třetinu. Pokles výnosu je zřejmě více důsledkem nezdařených daňových změn hlavně v roce 2020, ukázala analýza spotřební daně publikovaná na půdě Katedry hospodářské a sociální politiky Národohospodářské fakulty VŠE.

Přečíst článek
Reklama

News box

Návrh rozpočtu vysokých škol pro příští rok počítá s navýšením o šest miliard korun. Na sociální síti to dnes uvedl ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Na vzdělávání na veřejných vysokých školách je nyní určeno 30,9 miliardy korun. Navýšení peněz pro vysoké školství potvrdila také předsedkyně České konference rektorů Milena Králíčková. 
Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil 🔥požár, se  zřítila, uvedl mluvčí 🚒 dánských hasičů. I přes zpevnění a pokus o stabilizaci ohořelých nosných stěn, se jich polovina propadla. Požár těžce poničil renesanční budovu ze 17. století, která přišla o svou vysokou věž i velkou část střechy. Při dnešním zřícení fasády nebyl nikdo zraněn, uvádějí dánské noviny Jyllands-Posten.
Pražský dopravní podnik 🚌obdržel předžalobní výzvu od společnosti Nové Holešovice, kterou založil spolu s firmami Karlín Group a CPI Property Group k rozvoji stanice metra Nádraží Holešovice a jejího okolí, vedení metropole chce ze společnosti vystoupit. Ve výzvě vyčíslil advokát případnou škodu na 1,31 miliardy korun a vyzval k dodržení původní dohody
Spojené státy i po obnovení ropných sankcí vůči Venezuele 👍 umožní některým americkým a evropským ropným firmám pokračovat v obchodování se státní venezuelskou ropnou společností PDVSA. Udělování povolení budou vyhodnocovat případ od případu, napsal americký deník The Wall Street Journal (WSJ).
Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 🔟 ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, citovaný médii. Houfnice Bohdana se podle dostupných informací montují na podvozky české automobilky Tatra.
Pražský magistrát koupí budovu v Holešovicích a přestaví ji na 🏫 střední školu, zřejmě gymnázium. Objekt v ulici U Pergamenky nabídne zhruba 520 míst pro žáky, a navýší se tak kapacita středních škol v Praze. Schválili to dnes pražští zastupitelé. 
Spojené státy a Británie dnes rozšířily své protiíránské 📜 sankce v reakci na víkendový vzdušný útok Teheránu na Izrael. Americké ministerstvo financí novými postihy míří na 16 jednotlivců a dva subjekty napojené na výrobu dronů, které byly při útoku použité. Londýn cílí na několik vojenských organizací a osob s vazbami na výrobu bezpilotních letounů i raket, napsala agentura AP.
Průměrné nájemné v České republice v prvním čtvrtletí 📈 vzrostlo mezičtvrtletně o procento na 295 korun za metr čtvereční. Nejvýznamněji vzrostlo nájemné v Olomouci o 4,3 procenta a o 3,1 procenta v Hradci Králové. Naopak propad cen pronájmů byl zaznamenán v Karlových Varech o 1,8 procenta, v Liberci o 1,2 procenta a v Jihlavě o necelé procento.
Zájem o obnovitelné zdroje energie v Česku dál 📈 roste, což se projevilo i v počtu žádostí o dotace. Počet žádostí o dotaci na fotovoltaiku stoupl v prvních třech měsících letošního roku meziročně téměř dvojnásobně, o desítky procent vzrostl i počet žádostí u tepelných čerpadel. Celkově bylo zatím podáno téměř 47 tisíc žádostí. 
Pražský dopravní podnik (DPP) vypsal tendr s předpokládanou hodnotou zhruba 8️⃣6️⃣ miliard korun bez DPH na nákup automatizovaných vlakových souprav určených pro linky metra C a D. Součástí zakázky budou také další potřebné technologie a úpravy stanic a dep. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil vedoucí komunikačního odboru DPP Daniel Šabík.  Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme