Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace netíží jen Čechy. I americká střední třída se plácá od výplaty k výplatě

Inflace zatěžuje i bohatší lidi
Pixabay
 nst
nst

36 procent amerických zaměstnanců, kteří ročně vydělávají sto tisic dolarů a více (skoro dva a půl milionu korun) žije kvůli zvýšeným nákladům od výplaty k výplatě.

Reklama

Že více než polovina Američanů s ročním platem do padesáti tisíc dolarů bojuje s penězi a nic moc neušetří, to je dlouhodobá věc. Ale poradenskou firmu Willis Towers Watson podle CNBC překvapilo, že vyjít s výplatou mají potíž i bohatší Američané. Z průzkumu této firmy vyplynulo, že 36 procent zaměstnanců s roční mzdou 100 tisíc dolarů a více žije od výplaty k výplatě. Proti stavu roku 2019 je to dvakrát tolik. 

„Ani lidé s vyššími příjmy nejsou imunní vůči tomu, aby žili od výplaty k výplatě,” řekl Mark Smrecek, výzkumník pro Severní Ameriku ve Willis Towers Watson. Willis Towers Watson se v prosinci a lednu 2022 dotazoval 9 658 zaměstnanců na plný úvazek od velkých a středně velkých soukromých zaměstnavatelů. Zjištění jsou podle CNBC podobná nedávnému průzkumu LendingClub, který zjistil, že 36 procent lidí vydělávajících alespoň 250 tisíc dolarů ročně žije od výplaty k výplatě.

Analýza: Takhle vypadá opravdová inflace. Ze situace v Turecku by Češi páchali sebevraždy

Inflace 70 procent je podle Turků jen papírová. Ve skutečnosti je nárůst cen podle místních daleko rychlejší, což se týká zejména cen pohonných hmot a nájmů. Ty jen za poslední rok vystřelily na troj- i čtyřnásobek. Pro srovnání: v Česku benzin a nafta podražily „jen“ o necelou polovinu, nájmy se na mnoha místech dokonce snížily kvůli pandemii. A co je horší: problémy se začínají podepisovat na turistickém ruchu, který je pro Turecko významným zdrojem příjmů. 

Přečíst článek

Rychle rostoucí náklady na jídlo, dopravu a další části rodinných rozpočtů mohou podle Smrecka dále zatěžovat schopnost rodin šetřit. Inflace ve Spojených státech v květnu meziročně vzrostla o 8,6 procenta, což je nejvíce za zhruba 40 let. Fed ve středu zvýšil svou základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu – což je největší nárůst od roku 1994 – jako součást pokračující snahy o udržení spotřebitelských nákladů. „Tato čísla pravděpodobně porostou, pokud uvidíme, že inflace bude pokračovat," řekl Smreček o lidech, kteří žijí od výplaty k výplatě.

Reklama

Bohatší lidi tíží jiné náklady než ty chudší. Nejvíce vydělávající lidé uváděli jako nejakutnější problém výdaje na bydlení, zatímco lidé s nízkými příjmy častěji hlásili například potíže s dluhy, uvedl Smreček. I když průzkum nerozebírá konkrétní náklady na bydlení, jde o zvýšené náklady na nájemné a hypotéky, protože lidé během pandemie častěji měnili bydliště, dodal Smreček. U zaměstnanců s vyššími příjmy je pravděpodobnější zaměstnání, umožňující pracovat na dálku. Ve Spojených státech jsou také tradičně velké výdaje na zdravotní péči a školné.

Ilustrační foto

Inflace dostihla i ty nejbohatší. Nejvíc si za luxus připlatí v Šanghaji

Vůči inflaci není imunní nikdo, ani ti nejbohatší. Nejvíc zdražování luxusního zboží pociťují bohatí obyvatelé Hongkongu, naopak v New Yorku nárůst cen luxusního zboží není tak razantní, jak je tomu u toho běžného, píše server CNBC.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jerome Powell vysvětluje kroky Fedu po posledním zasedání americké centrální banky

Fed začíná znervózňovat investory i Bidena. Snížení sazeb v nedohlednu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme