Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Alpy přišly o rekordní množství ledovců. Kvůli extrémnímu horku a suché zimě

Alpy přišly  o rekordní množství ledovců. Kvůli extrémnímu horku a suché zimě
profimedia.cz
 ČTK

Loňský rok byl v Evropě druhým nejteplejším v měřené historii a provázela ho řada klimaticky extrémních jevů. Kombinace vůbec nejteplejšího léta a suché zimy vedla k rekordnímu úbytku alpských ledovců. V klimatické zprávě za rok 2022 to uvedla agentura Evropské unie pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus. Evropa podle ní zaznamenala vůbec nejvyšší počet hodin slunečního svitu, což na jednu stranu přineslo nebývalou produkci elektřiny ze solárních zdrojů, na druhé straně však zvýšené riziko pro lidské zdraví.

Reklama

Loňské léto bylo v Evropě historicky nejteplejším obdobím, když o 1,4 stupně Celsia převýšilo průměr období 1991 až 2020. Letní vedra a nedostatek sněžení podle zprávy vedly k tomu, že Alpy přišly o vrstvu ledu odpovídající objemu pěti kilometrů krychlových.

Sucho ovšem netrvalo jen v zimě, ale i v létě, což způsobilo problémy například zemědělcům či vodní dopravě na evropských hlavních řekách. Dvě třetiny evropských řek měly loni podprůměrný stav hladiny a průměrná roční hodnota vlhkosti půdy byla druhá nejnižší za poslední půlstoletí.

Největší vodní elektrárna světa, Tři soutěsky na řece Jang-c'-ťiang.

Největší vodní elektrárna světa Tři soutěsky ztichla. Tvrdá připomínka, že obnovitelné zdroje mají své limity

Čínská megapřehrada Tři soutěsky na řece Jang-c'-ťiang se v létě kvůli suchu zastavila, podobně jako další vodní elektrárny od Kalifornie po Německo. Je to tvrdou připomínkou, že obnovitelné zdroje nejsou všemohoucí, a velkou ironií, že se tak děje v době stále většího celosvětového volání po snižování emisí a přechodu k udržitelným zdrojům, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Zpráva důrazně upozorňuje na alarmující změny našeho klimatu, včetně nejteplejšího zaznamenaného léta v Evropě, doprovázeného vlnami veder ve Středozemním moři a rekordními teplotami v Grónsku," uvedl šéf služby Copernicus pro klimatické změny Carlo Buontempo. Pochopení dynamiky evropského klimatu je podle něj klíčové pro snahu o zmenšení dopadů změn na evropský kontinent.

Přílišné horko ohrožuje zdraví

Extrémní jevy mohou mít podle klimatologů i negativní důsledky pro lidské zdraví. Například jižní Evropa podle zprávy loni zaznamenala nejvyšší počet dní, kdy byla vedra riziková pro zdraví. Uhlíkové emise z četných lesních požárů během letního období byly nejvyšší za posledních 15 let.

Větrné elektrárny

Válka na Ukrajině uspíšila přechod k obnovitelným zdrojům, státy hodlají investovat miliardy dolarů

Ruská agrese na Ukrajině v loňském roce uspíšila snahy vlád po celém světě přejít na obnovitelné zdroje energie.

Přečíst článek

Zpráva unijní agentury hovoří i o dopadech loňského počasí na evropskou energetiku, která se i v důsledku ruské invaze na Ukrajinu snaží urychlit přechod k obnovitelným zdrojům.

Fakt, že Evropa zaznamenala nejvíce slunečního záření za posledních 40 let, se pozitivně projevil na nadprůměrné produkci solárních elektráren. Naproti tomu suchozemské větrné elektrárny především v jižní a střední části Evropy produkovaly kvůli slabšímu větru méně elektřiny.

Teplá zima v Česku

Horký leden. V Česku roste průměrná teplota rychleji než jinde v Evropě

Letošní leden v Evropě byl podle dat o 2,2 stupně Celsia teplejší než průměr z posledních tří dekád, tedy mezi lety 1991 a 2020. Již tehdy přitom vědci upozorňovali na rostoucí průměrné teploty. Co je dobrá zpráva pro aktuální stav zásobníků plynu a spotřebu elektřiny, je podle agentury Bloomberg další varování o klimatické změně. V Česku teplota roste rychleji než v Evropě i celém světě.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Teplé počasí na horách (ilustrační foto)

Jaro v lednu. Na horách bylo v pondělí téměř 20 stupňů, rekordy hlásí tři pětiny stanic

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme