Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Horký leden. V Česku roste průměrná teplota rychleji než jinde v Evropě

Teplá zima v Česku
ČTK
Stanislav Šulc
sta

Letošní leden v Evropě byl podle dat o 2,2 stupně Celsia teplejší než průměr z posledních tří dekád, tedy mezi lety 1991 a 2020. Již tehdy přitom vědci upozorňovali na rostoucí průměrné teploty. Co je dobrá zpráva pro aktuální stav zásobníků plynu a spotřebu elektřiny, je podle agentury Bloomberg další varování o klimatické změně. V Česku teplota roste rychleji než v Evropě i celém světě.

Reklama

Loňský Silvestr a letošní Nový rok vstoupí do historie jako jedny z nejteplejších dní vůbec. Prvního ledna například v Javorníku na Olomoucku onoho rána meteorologové naměřili 19,6 stupně Celsia, což byla historicky nejvyšší lednová teplota v Česku.

A i jinde v Evropě byl leden výrazně nad dlouhodobými průměry. Podle agentury Bloomberg se průměrná lednová teplota v Evropě vyšplhala o 2,2 stupně nad průměr z let 1991 až 2020. Přitom již v tomto období byly teploty poznamenány klimatickou změnou.

Zemětřesení v Turecku a Sýrii má 11 tisíc oběti. Lidé kritizují pomalou pomoc

Zemětřesení má 11 tisíc obětí. Lidé kritizují pomalou pomoc, čekají desítky hodin

Zemětřesení, které v pondělí otřáslo Tureckem a Sýrií, si vyžádalo už přes 11.000 obětí, z toho na 2600 na syrské straně hranice. Uvedly to dnes zahraniční agentury s odvoláním na oficiální statistiky obou zemí. Na místě jsou také desítky tisíc zraněných.

Přečíst článek

„Leden 2023 je opravdu výjimečný. Tyto extrémní teploty jsou dalším hmatatelným důkazem dopadů klimatické změny na různé regiony a měly by být chápány jako varování před budoucími extrémními událostmi,“ uvedla Samantha Burgess z institutu Copernicus Climate Change Servise.

Z dat institutu přitom vyplývá, že výkyvy teplot v uplynulých třech dekádách byly značně výraznější právě v Evropě než v kontextu celého světa. Například rok 2020 byl v Evropě nad průměrem o 2,64 stupně, zatímco celý svět jen o 0,58 stupně Celsia. Rok 2010 v Evropě byl naopak studenější o 3,13 stupně, zatímco svět o 0,19 stupně. Letošní leden pak byl celosvětově teplejší o 0,25 stupně. Podle Českého hydrometeorologického ústavu pak průměrná lednová teplota u nás byla dokonce o 3 stupně Celsia nad dlouhodobým průměrem.

Vývoj teplot leden 2023 Český hydrometeorologický ústav

Skvělé pro energetiku

Zatímco vědce dlouhodobě tyto výkyvy znepokojují, Evropané naopak oslavují. Díky teplotně nadprůměrné zimě totiž nemusí tolik čelit případným negativním dopadům nedostatečných dodávek energetických surovin z Ruska, které válčí s Ukrajinou a vůči němuž evropské státy uvalily celou řadu sankcí.

Michal Šnobr v pořadu Jiný peníze
video

Michal Šnobr v pořadu Jiný peníze: Všechny moje investice vycházejí ze selské logiky

Málo se to ví, ale díky Michalu Šnobrovi zbohatla spousta Čechů a Slováků. Přivedl je totiž k investicím, které jim vydělaly dostatek peněz do konce života. I proto si jej pozvaly Andrea Ferancová Bartoňová a Tereza Zavadilová do pořadu Jiný peníze, který se věnuje investicím. A na konci článku najdete ještě bonusovou epizodu, v níž Michal Šnobr představuje svou vizi české energetiky a budoucnost ČEZ. Pořad se natáčí v pražském hotelu Augustine.

Přečíst článek

Andrea Ferancová Bartoňová a Tereza Zavadilová v seriálu Jiný peníze
video

Newstream rozjíždí investiční videoseriál Jiný peníze s Andreou Ferancovou Bartoňovou

Investorka Andrea Ferancová Bartoňová a vydavatelka portálu Newstream.cz Tereza Zavadilová mluví o investování v těžkých dobách v první epizodě nové série o investování nazvané Jiný peníze. Pořad se natáčí v prezidentském apartmá pražského hotelu Augustine.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme