Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Válka na Ukrajině uspíšila přechod k obnovitelným zdrojům, státy hodlají investovat miliardy dolarů

Větrné elektrárny
ČTK
Zdeněk Pečený

Ruská agrese na Ukrajině v loňském roce uspíšila snahy vlád po celém světě přejít na obnovitelné zdroje energie.

Reklama

Alternativa k Číně

Skokový nárůst cen energií v loňském roce uspíšil globální snahu přejít na obnovitelné zdroje. Především v Evropě je za tím potřeba se co nejrychleji odstřihnout od závislosti na ruských fosilních palivech, především zemním plynu. Začátkem loňského roku Evropská komise představila plán na snížení evropské závislosti na ruské ropě a plynu. Jeho cílem je také urychlit přechod na obnovitelné zdroje energie.

V srpnu byl ve Spojených státech schválen zákon o snižování inflace. Ten zahrnuje vyčlenění zhruba 375 miliard dolarů na podporu obnovitelné energie během příštích deseti let.

V Indii vláda plánuje poslat 2,6 miliardy dolarů na podporu výroby zařízení pro solární energii. Šéf společnosti Renew Power Sumant Sinha řekl, že vládní výdaje na obnovitelnou energii vysílají jasný signál. „Indie se chce globální alternativou k Číně,“ uvedl pro agenturu AP.

Kingsmill Bond, energetický expert z neziskovky Rocky Mountain Institute, říká, že poptávka po fosilních palivech dosáhla nejvyššího bodu v roce 2019 a začíná klesat. Bond dodal, že cena obnovitelné energie se přibližuje ceně fosilních paliv a v 60 procentech světa je již dokonce levnější než fosilní zdroje.

Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Rok 2022 se do historie zapíše zejména negativními událostmi v čele s největším válečným konfliktem od druhé světové války v podobě ruské invaze na Ukrajinu a s ní související energetickou krizí a zdražováním energií a inflací nejen v Evropě. Z více než pěti tisíc článků, které byznysový server Newstream v letošním roce dosud zveřejnil, ale možná překvapivě nejvíce zaujala čtenáře reportáž Zdeňka Pečeného založená na velmi negativních zážitcích z cestování po Řecku. Kterých deset článků vás letos nejvíce zaujalo? Tady je přehled.

Přečíst článek

Více ze solárů než uhlí

V příštích pěti letech by po celém světě mělo přibýt tolik obnovitelné energie jako v posledních dvou desetiletích. Jde z části o reakci na globální energetickou krizi vyvolanou válkou na Ukrajině. Ta urychluje růst obnovitelných zdrojů, jako jsou větrné či solární zdroje, říká Mezinárodní agentura pro energii (IEA), která popsala válku na Ukrajině jako zlomový okamžik pro obnovitelné zdroje v Evropě, kde se vlády a podniky snaží rychle nahradit ruský plyn jinými alternativami.

Podle agentury se sídlem v Paříži – především díky nárůstu výkonu solárních elektráren – předstihnou obnovitelné zdroje uhlí jako největší zdroj výroby elektřiny na světě do začátku roku 2025. To by mohlo pomoci udržet při životě globální cíl omezit oteplování Země na 1,5 stupně Celsia, říká IEA.

„Obavy o energetickou bezpečnost způsobené ruskou invazí na Ukrajinu motivovaly země, aby se stále více obracely k obnovitelným zdrojům, jako je slunce a vítr, aby snížily závislost na dovážených fosilních palivech,“ uvedla IEA ve své prosincové zprávě o obnovitelné energii. IEA očekává se, že globální kapacita obnovitelné energie vzroste mezi lety 2022 a 2027 o 2,4 tisíce gigawattů, což je množství odpovídající celé dnešní energetické kapacitě Číny.

Jaderní elektrárna Temelín vyrobila tolik elektřiny, že by to domácnostem stačilo na rok.

Elektřina z Temelína by stačila českým domácnostem na celý rok

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila podruhé ve své dvaadvacetileté historii 16 terawatthodin (TWh) elektřiny. Dosud nejvíc to bylo v roce 2017, kdy vyrobila 16,48 TWh. Za letošní velkou výrobu vděčí elektrárna zvládnutým odstávkám i modernizaci. Elektřina, kterou letos Temelín vyrobil, by stačila českým domácnostem téměř na celý rok.

Přečíst článek

Zrychlujeme

Globální solární kapacita se má během příštích pěti let téměř ztrojnásobit, předčí uhlí a stane se největším zdrojem energetické kapacity na světě, uvedla IEA. Nová prognóza zvyšování kapacit obnovitelných zdrojů je o 30 procent vyšší než růst obnovitelných zdrojů, který IEA předpovídala ještě před rokem. Více než 90 procent celosvětové expanze výroby elektřiny bude v příštích pěti letech pocházet z obnovitelných zdrojů, uvedla IEA.

„Obnovitelné zdroje rychle nabývaly na významu, ale globální energetická krize je nakopla do ještě rychlejšího růstu," uvedl výkonný ředitel IEA Fatih Birol.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Větrníky, ilustrační foto

Nižší spotřeba a mírná zima. V EU se poprvé vyrobilo více elektřiny z obnovitelných zdrojů než z uhlí a plynu

Přečíst článek
Brusel má plán investic do energetických sítí v EU za 584 miliard eur

Brusel za biliony opraví evropskou energetickou síť. Ta musí zvládnout příliv elektřiny z obnovitelných zdrojů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme