Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Google a provozovatel Facebooku dostali v Rusku miliardovou pokutu

ilustrační foto
Pixabay

Soud v Rusku dnes na křesťanský svátek vyměřil americkým technologickým firmám Google a Meta rekordní pokutu v celkové výši 9,1 miliardy rublů (2,7 miliardy korun). Informovala o tom agentura Interfax. Sankce je za to, že firmy neodstraňují ze svých sítí nezákonný obsah. Pokuty jsou vysoké proto, že jsou poprvé odvozeny od výše tržeb obou firem. Google dostal pokutu 7,2 miliardy rublů (téměř 2,2 miliardy korun), Meta provozující nyní sociální síť Facebook pak 1,9 miliardy rublů (570 tisíc korun)

Reklama

Ruské soudy už v minulosti firmy Google, Facebook a také Twitter několikrát potrestaly pokutami, které ale byly výrazně nižší, zpravidla v řádu jednotek či desítek milionů rublů. Nově uložená pokuta je však zejména v případě Googlu bezprecedentní a je poprvé odvozena od ročních tržeb. Ty loni v Rusku podle údajů podnikové databáze SPARK dosáhly u Googlu 85,5 miliardy rublů.

Za opakované porušení zákona, na jehož základě soud nad internetovými společnostmi vynesl verdikt, totiž právnickým osobám hrozí pokuta od pěti do deseti procent ročních tržeb. Zákon o pokutách odvozených od obratu existuje v Rusku teprve od konce loňského roku, upozornil informační portál Meduza.

Amazon, budova

Amazon a Apple dostaly v Itálii pokutu dvě stě milionů eur

Italský antimonopolní úřad vyměřil americkým technologickým společnostem Amazon a Apple pokuty v celkové hodnotě přes 200 milionů eur (zhruba pět miliard korun). Důvodem je údajné porušení pravidel hospodářské soutěže. Firmy se hodlají proti rozhodnutí úřadu odvolat.

Přečíst článek

Ruské úřady se pokoušejí zvýšit kontrolu nad internetovým prostorem a pravidelně hrozí technologickým společnostem pokutami v případě, že neodstraní obsah, který je z pohledu ruských zákonů závadný. Tím jsou například materiály, které jsou vyhodnoceny jako nabádání mladistvých k účasti na nepovolených demonstracích nebo vměšování do voleb. Patří tam ale i propagace drog nebo návody, jak spáchat sebevraždu.

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor například před zářijovými volbami do dolní komory ruského parlamentu nutil americké firmy Apple a Google, aby ze svých virtuálních obchodů odstranily aplikace vězněného kritika kremelského režimu Alexeje Navalného. V září také Roskomnadzor oznámil, že zablokoval šest služeb poskytujících internetové připojení přes virtuální privátní síť (VPN), kterou Rusové používají k přístupu k narůstajícímu počtu blokovaných internetových stránek.

Internet, ilustrační foto

EU zpřísňuje pravidla pro Apple a spol., chce podpořit menší firmy

Státy Evropské unie se shodly na nových pravidlech, která mají zlepšit dohled nad chováním velkých internetových firem jako jsou Apple či Google a zefektivnit odstraňování nelegálních příspěvků ze sociálních sítí. Ministři unijních zemí schválili společný přístup k normám o digitálních trzích a službách, o jejichž konečné podobě tak mohou státy začít vyjednávat s europoslanci. Do finální podoby by měla pravidla dospět v prvním pololetí příštího roku.

Přečíst článek

Margrethe Vestagerová, místopředsedkyně Evropské komise

Brusel dohodl nová pravidla pro Big Tech firmy

Brusel už má jasno o společném postupu vůči velkým technologickým společnostem. Pravidla se budou vztahovat na firmy s tržní kapitalizací nad 80 miliard eur (dva biliony korun), píše na web deníku Financial Times.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kmotr umělé inteligence Hinton opustil Google a chce říkat pravdu. AI lze zneužít, varuje

Co když umělou inteligenci zneužije Putin? Kmotr AI Geoffrey Hinton opustil Google a teď chce varovat lidstvo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme