Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

VIDEO: Google slaví čtvrt století. Jak vypadala garáž, kde Page a Brin založili největší světový vyhledávač?

Interiér garáže, v níž v roce 1998 vznikla společnost Google.
společnost Google, s laskavým svolením
Dušan Kütner
duk

Společnost Google patří k těm, která vznikla téměř z ničeho, aby z ní poté její zakladatelé Larry Page a Sergey Brin a další vybudovali největší internetový vyhledávač na světě a jednu z nejhodnotnějších firem na světě. A je jedna z mála, která skutečně vznikla v pověstné líhni „amerického snu“ – garáži. Jak to vevnitř vypadalo? Podívejte se na originální video, které již před pěti lety ze vzpomínek vytvořila sama společnost Google ke svému 20. výročí.

Reklama

Co mají společného Google, Apple, Amazon, Microsoft, Dell, Mattel, Walt Disney či třeba kapela Nirvana? Všechny vznikly v pověstné líhni „amerických snů“, v garáži rodičů, přátel či známých. A 4. září 1998 byla v podobné garáži založena společnost Google. Jak vypadala, to se na základě vzpomínek pokusila zrekonstruovat sama společnost Google před pěti lety. Podívejte se na video:

Garáž, v níž vznikla společnost Google

Rok 1998, to byl plný nadšení z dnešního pohledu primitivních her na „cihlových“ mobilních telefonem typu Snake, rok, kdy nebylo možné se vyhnout všudypřítomného hitu Britney Spears „Baby One More Time“, rok, kdy vypukl skandál amerického prezidenta Billa Clintona, který veřejně lhal o svém vztahu se stážistkou v Bílém domě Monikou Lewinskou, rok nadšení ze zimní olympiády v japonském Naganu, díky hokejistům zejména v Česku.

Z kamarádky se stala šéfka YouTube

 A mezitím se v nepoužívané garáži Susan Wojcické – pozdější šéfky YouTube – v  Menlo Parku v Kalifornii její kamarádi, dva univerzitní studenti Larry Page a Sergey Brin, rozhodli, že uspořádají internetové informace z celého světa a zpřístupní je všem. A založili společnost Google.

Vedle samotné garáže byla i ložnice – tedy „hlavní kancelář“ – s bílou tabulí, na které je černým fixem s velkou dávkou nadsázky a vtipu napsáno „celosvětová centrála Googlu“ (na hlavním snímku). Jak se tým Google rozrostl na šest lidí, rozšířil své pracovní prostory do dalších tří malých ložnic v přízemí. A pokud chcete přesně vidět, jak vypadal stejný prostor v roce 1998, podívejte se na archivní videoklip, který zachytil Harry Cheung, v pořadí šestý zaměstnanec Googlu, který ve firmě působil do roku 2004:

Jak vypadala garáž společnosti Googlu v počátcích firmy

Muskův fenomén Tesla má 20 let. Léta čekal na zisk, málem zbankrotoval – a přece změnil svět

FOTOGALERIE: Muskův fenomén Tesla má 20 let. Léta čekal na zisk, málem zbankrotoval – a přece změnil svět

Před 20 lety, 1. července 2003, byla v třicetitisícovém kalifornském San Carlos v Silicon Valley založena nenápadná firma s cílem vyrábět malé sportovní elektrické roadstery (na hlavním snímku). Trvalo jí pět let, než s výrobou začala, ale téměř okamžitě změnila globální trh s elektromobily jako nikdo jiný, i když s auty zcela jiného ražení. Jmenuje se Tesla - a ne, u jejího založení ještě nebyl Elon Musk.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Microsoft do svého vyhledávače Bing zapojil umělou inteligenci. Recenzenti jsou nadšeni

Vyhledávání už nebude jako dřív. Bing s umělou inteligencí může rozbít dominanci Googlu, míní experti

Přečíst článek
„Velký bratr“ Google zaplatí miliardy za nezákonné sledování uživatelů

„Velký bratr“ Google zaplatí miliardy za nezákonné sledování polohy uživatelů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme