Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

kyberbezpečnost - informace o tématu

Airbus nabízí za kybernetickou divizi Atosu miliardy eur. Část zadlužené firmy má koupit i Křetínský

Evropský výrobce letecké techniky Airbus nabídne za kybernetickou divizi BDS francouzské společnosti Atos až 1,8 miliardy eur (přes 44 miliard korun). Píše to deník Financial Times s odkazem na nejmenované zdroje seznámené se stavem jednání. Část francouzské společnosti Atos by měl podle předchozího návrhu dohody odkoupit i český miliardář Daniel Křetínský. Podle britského deníku nové vedení Atosu s českým podnikatelem dále o podmínkách transakce jedná.

Přečíst článek

REPORTÁŽ: Jak mi kyberpodvodníci vysáli z účtu tisíce. A jak jsem je získala zpět

Každý měsíc v rychlosti prolétnete bankovní výpis. Kontrolujete si odchozí platby. Nic podezřelého nenajdete. Za pár měsíců, v horším případě let, ale zjistíte, že vám z účtu potichu a nenápadně zmizely tisíce korun. Jak je to možné? Podívali jsme se jednomu z nových kyberpodvodů na zoubek v naší reportáži i včetně toho, jak v reálu funguje málo známé pojištění internetových rizik.

Přečíst článek

Umělá inteligence pomůže bankám ještě lépe poznat své klienty

Služby přesně na míru díky dokonalé znalosti potřeb klienta, banka provázející své zákazníky na každém kroku v online světě nebo velmi rychlé uvádění nových produktů – to a ještě mnohem víc dnes bankám umožňují technologie.

Přečíst článek
Kdyberbezpečnost

Česko zaostává v IT bezpečnosti v rámci EU. Firmy nenahlašují kybernetické hrozby

Česká republika v IT bezpečnosti mírně zaostává za ostatními evropskými zeměmi. V přepočtu HDP na hlavu se Česko ve výdajích na ICT bezpečnost pohybuje až na konci druhé desítky evropských zemí, a i když neexistuje přímá korelace mezi výší HDP a bezpečnostními výdaji, vyspělejší ekonomiky jsou na tom lépe i v kybernetické bezpečnosti.

Přečíst článek
Hacker (ilustrační foto)

ČNB: Počet útoků na on-line bankovnictví roste

Počet útoků v on-line bankovnictví v posledních letech několikanásobně narostl a stejně tak se zvyšuje i důmyslnost podvodů. Kriminalita páchaná v kyberprostoru za loňský rok představovala přes deset procent registrované kriminality v ČR. Cílovou skupinou útoků byla veřejnost včetně zranitelných skupin spotřebitelů. Útočníci používají hlavně podvodné telefonáty, takzvaný vishing, nebo podvržené odkazy v chatovacích aplikacích, textových zprávách nebo e-mailech, takzvaný phishing. Uvádí to Česká národní banka v pravidelné Zprávě o výkonu dohledu nad finančním trhem za loňský rok.

Přečíst článek
Obětí kyberzločinců může být kdokoliv. Miliony z účtu vyluxují během chvilky, varují banky

Obětí kyberzločinců může být kdokoliv. Miliony z účtu vyluxují během chvilky, varují banky

Kyberpodvodníci jsou stále sofistikovanější a dokážou podvést leckoho včetně vzdělaných lidí. I když počty trestných činů, které podvodníci páchají rostou i letos, nárůst podle policejního prezidenta Martina Vondráška není tak dynamický jako vloni. Banky se totiž spolu s Policií ČR intenzivně pouští do boje s kyberzločinem. Například ČSOB má v plánu spolu s policií proškolit milion lidí, kteří budou proti kyberšikaně ostražití a budou moci informovat o kybernebezpečích i své okolí. Škody jdou do desítek tisíc korun a někdy až milionů korun. 

Přečíst článek
Máte účet u ChatGPT? Pozor na hackery, kradou profily stále více

Máte účet u ChatGPT? Pozor na hackery, kradou profily stále více

Na internetu roste objem obchodu s kradenými prémiovými účty ChatGPT, které kyberzločinci používají mimo jiné k obcházení zákazů a restrikcí v řadě zemí, například v Rusku, Číně nebo Íránu. Kyberzločinci při krádeži přístupových údajů získají navíc i historii dotazů původního majitele, které mohou obsahovat osobní i firemní informace. Uvedla to bezpečnostní firma Check Point.

Přečíst článek
Evropa potřebuje kybernetický štít proti hackerům, stát bude miliardu eur.

Evropa potřebuje kybernetický štít proti hackerům, stát bude miliardu eur

Evropská unie by od příštího roku mohla účinněji předcházet velkým kybernetickým útokům díky celoevropské síti operačních center. Počítá s tím návrh Evropské komise, která hodlá propojit národní a unijní střediska odpovídající za kybernetickou bezpečnost. Brusel odhaduje, že do projektu „evropského kybernetického štítu” vloží EU a členské země 1,1 miliardy eur (25,7 miliardy korun). Plán budou v příštích měsících projednávat členské státy a Evropský parlament.

Přečíst článek
ČSOB se od rána potýká s kybernetickým útokem.

AKTUALIZOVÁNO: ČSOB nefungovalo internetové bankovnictví, na banku útočili ruští hackeři

ČSOB se Potýkala s kybernetickým útokem, kvůli kterému několik hodin nefungovaly některé její bankovní služby. Výpadek dopoledne zaznamenalo internetové bankovnictví, bankovní aplikace a nebylo možné platit platební kartou na internetu. Před 13:30 byly služby podle vyjádření banky na twitteru opět dostupné. Současně uvedla, že její interní systémy útok nezasáhl a veškeré finance i klientská data jsou v bezpečí.

Přečíst článek
Majitel TikToku, čínská ByteDance oprášila plány vstupu na burzu v Hongkongu

Kanada začne na vládních zařízeních blokovat síť TikTok. Bojí se úniku dat

Kanadská vláda začne od 1. března na všech svých zařízeních blokovat sociální síť TikTok, kterou vyvíjí čínská společnost ByteDance. Podle listu National Post se vláda obává úniku dat, který by mohl zvýšit zranitelnost vůči kybernetickým útokům. Vláda se také zabývá otázkou možného čínského vměšování do kanadských voleb v letech 2019 a 2021, což Peking odmítá..

Přečíst článek
Čínská sociální síť TikTok plánuje otevřít dvě nová datová centra v Evropě.

TikTok se snaží ujistit vlády, že citlivé údaje chrání. Datová centra otevře v Evropě

Čínská sociální síť TikTok plánuje otevřít dvě nová datová centra v Evropě. Tento krok by mohl zmírnit obavy o bezpečnost dat uživatelů a zmírnit tlak regulačních orgánů na firmu. Na blogu to oznámil manažer firmy pro evropské aktivity Rich Waterworth.

Přečíst článek
Reklama

News box

U kryptoměny bitcoin ₿ se v noci na dnešek uskutečnil další halving, tedy snížení odměny pro těžaře bitcoinů na polovinu. Tento krok přichází každé zhruba čtyři roky, v minulosti se po něm cena bitcoinu zvyšovala. Cílem halvingu je zpomalení tempa tvorby nových bitcoinů..
Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou letu a zkušební odpal nové protiletadlové střely. Informovala o tom severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Hrubý domácí produkt Ruska by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta. Předpověděl to podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. "Veřejný dluh zůstává na udržitelně nízké úrovni kolem 15 procent HDP, rozpočtový deficit činí zhruba jedno procento HDP a očekává se, že tempo hospodářského růstu bude na stejné úrovni jako v roce 2023, což je 3,6 procenta," uvedl Siluanov.

Reklama
Reklama
Doporučujeme