Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: ČSOB nefungovalo internetové bankovnictví, na banku útočili ruští hackeři

ČSOB se od rána potýká s kybernetickým útokem.
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

ČSOB se Potýkala s kybernetickým útokem, kvůli kterému několik hodin nefungovaly některé její bankovní služby. Výpadek dopoledne zaznamenalo internetové bankovnictví, bankovní aplikace a nebylo možné platit platební kartou na internetu. Před 13:30 byly služby podle vyjádření banky na twitteru opět dostupné. Současně uvedla, že její interní systémy útok nezasáhl a veškeré finance i klientská data jsou v bezpečí.

Reklama

Dopoledne banka informovala, že nefunguje internetové bankovnictví, aplikace Smart a není možné platit platební kartou na internetu. Současně avizovala možné omezení služeb v pobočkové síti skupiny ČSOB a na České poště. „Aktuálně jsou již všechny služby funkční, v ojedinělých případech se může vyskytnout výpadek,” uvedla banka dvacet minut po 13:00.

Podle bezpečnostní firmy Check Point stojí za útoky proruská hackerská skupina NoName057(16), která se už dříve snažila ovlivnit české prezidentské volby, když opakovaně útočila na vládní webové stránky, stránky některých prezidentských kandidátů i významné společnosti ve výrobním sektoru.

ČSOB

ČSOB prohrála soud o 3,7 miliardy korun

ČSOB musí podle rozhodčího nálezu jako právní nástupce zkrachovalé Investiční a poštovní banky (IPB) zaplatit 3,7 miliardy korun společnosti ICEC-Holding. Na svém webu to uvedla banka, zvažuje případné další právní kroky. Zdůraznila, že pohledávka nesouvisí s její podnikatelskou činností a verdikt nebude mít žádný vliv na stabilitu a fungování skupiny ČSOB. O rozhodčím nálezu jako první informovaly Seznam Zprávy.

Přečíst článek

Hackerských útoků přibývá

„Nyní jsme viděli masivní vlnu útoků na ČSOB a také na slovenská ministerstva vnitra a obrany nebo na energetickou společnost Slovenské elektrárne. Skupina se útoky chlubí na svých stránkách, má se jednat o další odvetu za podporu Ukrajiny. Hackeři z této skupiny útočí od začátku války po celém světě a napadají země, které se snaží nějakým způsobem podpořit Ukrajinu,” uvedl Miloslav Lujka z Check Pointu. „Skupina komunikuje primárně prostřednictvím Telegramu, kde má hlavní ruskojazyčný kanál s více než 20.000 členy, kanál v angličtině a kromě toho nabízí dobrovolníkům účast v projektu DDosia Projects, v rámci kterého se mohou dobrovolníci zapojit do plánovaných útoků. Nejaktivnější z nich dokonce dostávají finanční odměny až 25 tisíc korun,” dodal.

Bitcoin, ilustrační foto

Zabezpečení nestačí. Hackeři loni okradli investory do kryptoměn o 3,8 miliardy dolarů

Hackeři loni investory do kryptoměn připravili o rekordních 3,8 miliardy dolarů (83,7 miliardy korun). Předloni investoři přišli o 3,3 miliardy dolarů. Ukazuje to poslední analýza společnosti Chainalysis, upozornil zpravodajský server CNBC.

Přečíst článek

Hackerských útoků v poslední době přibývá. Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost v lednu evidoval proti prosinci více než dvojnásobný nárůst takových incidentů, celkem 21. Dva z nich vyhodnotil jako významné, velmi významný nebyl žádný. Počet lednových kybernetických incidentů byl podle úřadu obecně nadprůměrný, téměř dosáhl na maximum z loňského dubna, kdy úřad evidoval 22 těchto útoků.

Skupina ČSOB patří mezi největší tuzemské bankovní instituce, má 4,34 milionu klientů. Její čistý zisk loni vzrostl o devět procent na 17,5 miliardy korun. Do skupiny patří ČSOB, Hypoteční banka, ČSOB Stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing a ČSOB Factoring.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Peníze přes telefonní číslo už umí posílat sedm bank. Češi se platby na kontakt ale stále učí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme