Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dolar zažívá nejlepší období od osmdesátek. Změnit to mohou prezidentské volby

Americký dolar
iStock
Zdeněk Pečený

Posilující dolar vládne trhům. Navíc to vypadá, že ještě minimálně nějakou dobu silný zůstane. Změnit by to však mohl výsledek podzimních prezidentských voleb. Především v případě vítězství Donalda Trumpa.

Reklama

Analytici loni nad dolarem už pomalu lámali hůl. Jenže na rozdíl od toho, co mnozí na Wall Street očekávali, chytla americká měna letos svěží vítr. Překvapivě vyšší inflační čísla donutila investory, aby zrušili sázky na letošní snížení sazeb.

Vůči americké měně za poslední rok oslabila i tuzemská měna. „Česká koruna k americkému dolaru za poslední rok oslabila především vlivem rostoucího úrokového diferenciálu, který věští i rozdílný vývoj v ekonomice,“ říká analytik BHS Timur Barotov. „Ekonomika Spojených států se drží pevně na nohách i přes vysoké úrokové sazeb,“ doplňuje.

Třetina Čechů ukládá peníze do nemovitostí, i těch v cizině

Důvodem, proč se Češi poohlížejí po nemovitostech v zahraničí, je často přijatelnější pořizovací cena domů a bytů, než jaká je v ČR. Nejvíce se zajímají o Španělsko, Chorvatsko, Itálii a Bali.

Přečíst článek

Zlatý standard

Měřeno dolarovým indexem je dolar stále mírně pod svým vrcholem z roku 2022, kdy americká centrální banka (Fed) začala rychle zvyšovat úrokové sazby. Zůstává však historicky silný. Očištěn o inflaci je jen 10 procent pod úrovní své hodnoty od okamžiku, kdy Richard Nixon ukončil směnitelnost zlata v roce 1971 a tím skončil takzvaný zlatý standard. Dolar tak zažívá nejlepší období od 80. let minulého století, kdy Fed vedl Paul Volcker, slavný jestřáb mezi centrálními bankéři.

Reklama

Tehdy, v roce 1985, dolar posílil natolik, že se američtí politici začali obávat negativního dopadu na domácí exportéry. Dohodli se tak na koordinaci jeho oslabení se zástupci Velké Británie, Německa, Francie a Japonska v hotelu Plaza v New Yorku. Do roku 1988 dolar ztratil třetinu své skutečné hodnoty.

CEO společnosti Nvidia Jensen Huang

Apple sesazen. Pozici druhé nejhodnotnější firmy světa bere Nvidia

Tržní hodnota amerického výrobce čipů Nvidia poprvé překročila tři biliony dolarů (zhruba 68 bilionů korun). Společnost Nvidia tak podle agentury Reuters předstihla americkou technologickou firmu Apple a stala se druhým nejhodnotnějším podnikem na světě. Jedničkou zůstává americký softwarový gigant Microsoft.

Přečíst článek

Prezidentské volby zamíchají kartami

Něco podobného by se v menším měřítku mohlo opakovat i letos, zvláště pokud Donald Trump vyhraje v listopadu prezidentské volby, píše deník The Wall Street Journal. Jeho ekonomičtí poradci v minulosti prosazovali slabší dolar, aby se snížil americký obchodní deficit, zejména ve vztahu k Číně.

Historie se nikdy přesně neopakuje a investoři by neměli čekat na monumentální výprodej dolaru, který následoval po schůzce zástupců výše uvedených států v hotelu Plaza, který kdysi patřil Donaldu Trumpovi. Ale ani by neměli předpokládat, že americká měna může růst navždy.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jerome Powell vysvětluje kroky Fedu po posledním zasedání americké centrální banky

Fed začíná znervózňovat investory i Bidena. Snížení sazeb v nedohlednu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme