Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dluhy států vůči Česku činí 11,6 miliardy korun, nejvíce dluží Súdán

Peníze, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Česko mělo ke konci loňského roku u ostatních zemí pohledávky za 11,6 miliardy korun, tedy v podobné výši jako na konci roku 2021. Za loňský rok získalo z pohledávek 139,1 milionu korun. Vyplývá to ze zprávy ministerstva financí o stavu a vývoji zahraničních pohledávek ČR, kterou na svých internetových stránkách zveřejnilo ministerstvo financí.

Reklama

Největší pohledávku Česko eviduje u Súdánu, který dluží 3,1 miliardy korun. Tamní úřady výši dluhu potvrdily, ale odmítají podniknout jakékoli kroky k jeho splacení, dokud mezinárodní společenství nerozhodne o částečném nebo úplném oddlužení země. Druhá nejvyšší pohledávka ve výši 2,9 miliardy korun je za Kazachstánem, tato země ji ale zatím neodsouhlasila.

Za loňský rok získalo Česko z pohledávek 139,1 milionu korun, o rok dříve to bylo 132,3 milionu korun. Většina splacených pohledávek v celkovém objemu 135,6 milionu korun získalo Česko od Iráku na základě dohody z roku 2006. Bělorusko uhradilo 3,5 milionu korun na základě dohody z roku 2019.

Statistika neobsahuje od roku 2019 objem pohledávek u takzvaných speciálních úvěrů, které se týkají například dodávek vojenského materiálu z minulosti. V roce 2018 tyto úvěry činily 7,6 miliardy korun. Speciální úvěry evidovalo Česko u Libye a Kuby.

Kamila Makhmudová

Rovnost v odměňování je právem každé ženy, říká finanční ředitelka Raiffeisenbank

Gender pay gap nebo také rozdíl mezi platovým ohodnocením mužů a žen je velkým tématem a diskuze o něm získává v posledních letech na hlasitosti. Značnou měrou k tomu přispívá také konference Equal Pay Day, jejíž v pořadí už 14. ročník proběhl minulý týden. Na akci vystoupila řada zajímavých osobností, ženy přitom byly v jednoznačné přesile. Představila se mezi nimi i Kamila Makhmudová, finanční ředitelka a členka boardu Raiffeisenbank. V rozhovoru pro Newstream popsala, s jakými překážkami vedle nerovného odměňování se musejí ženy v byznysu potýkat.

Přečíst článek

Ondřej Boháč, šéf IPRu a Petr Hlaváček, náměstek primátora na snímku z roku 2021

Rozvoji pražských čtvrtí příspěvky developerů pomáhají, ale to nestačí, shodli se pražští politici

Příspěvky developerských firem hlavnímu městu na budování veřejné vybavenosti v místě projektů pouze dočasně nahrazují nutné změny v systému rozdělení daní a dalších oblastech státní správy. Na dnešní diskusi o investičním rozvoji měst pořádané společností CEE Research se na tom shodli zástupci pražských samospráv a developerských firem. Pravidla pro příspěvky developerů na rozvoj infrastruktury schválilo město loni.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Česko by mělo vstoupit do eurozóny teprve tehdy, až její členové budou plnit její základní pravidla rozpočtové kázně

Lukáš Kovanda: Česko a vstup do eurozóny? Jedině až její členové budou dodržovat pravidla

Přečíst článek
Mzdy v Česku loni stouply o více než deset procent

Mzdy v Česku loni stouply o více než deset procent. Nejvíce si polepšili podlaháři či architekti

Přečíst článek
Vysoce rizikově se zadlužuje 11 procent Čechů

Češi zlepšili svou finanční gramotnost, ukázal průzkum. I tak se 11 procent z nich rizikově zadlužuje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme