Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mzdy v Česku loni stouply o více než deset procent. Nejvíce si polepšili podlaháři či architekti

Mzdy v Česku loni stouply o více než deset procent
ČTK
 ČTK

Nástupní mzdy, které firmy nabízely na pracovním portálu JenPráce.cz během roku 2023, stouply proti předloňskému roku o 10,4 procenta. U některých profesí, jako třeba podlahářů, architektů či trenérů vzrostly loni nástupní mzdy až o desítky procent, vyplývá z dat portálu. Průměrná mzda v Česku se podle prosincových dat Českého statistického úřadu ve třetím čtvrtletí 2023 zvýšila meziročně o 7,1 procenta. Po započtení inflace, která ve stejném období dosáhla osmi procent, se ale mzda reálně snížila o 0,8 procenta.

Reklama

„Zveřejněné průměrné minimální nástupní odměny reflektují firmami poptávané pracovní pozice, kdy průměr táhnou nahoru nedostatkové profese, jako například pozice specialisty v energetice, kde se meziročně v průměru zvedly nástupní mzdy o 47 procent. Celkový průměr 10,4 procenta tedy zároveň dokumentuje fakt, že u řady profesí rostly nástupní mzdy v jednotkách procent,“ řekl datový analytik portálu Michal Španěl.

Nejvyšší nárůst zaznamenaly profese trenéra a specialisty v energetice, u nichž nástupní mzda stoupla o 47 procent na 42 275 korun, respektive 52 865 korun. Následovala profese architekta s nárůstem o 40 procent na 49 839 korun a vedoucího obchodu s růstem o téměř 28 procent na 45 460 korun. Podobně na 55 205 korun se zvedla nástupní mzda technickým manažerům v energetice, vyplývá z dat portálu.

Bankovky

Dalibor Martínek: Je smutné, že českou korunu obhajuje jenom ex-prezident Václav Klaus

Prezident Petr Pavel si při novoročním projevu pustil ústa na špacír, když lobboval za euro proti české koruně. Co ho k tomu vedlo může být tématem spekulací. Sám není ekonom, což není nic proti ničemu. Moudře se obklopuje poradci, kteří mu v ekonomické oblasti dávají dobré rady.

Přečíst článek

„Data ukázala rovněž na výrazné průměrné zvýšení nástupních odměn u pozic techniků IT či podlahářů,“ uvedla ředitelka portálu Anna Kevorkyan. Letos očekává další navyšování nástupních odměn. „Nezaměstnanost bude pravděpodobně stále nízká a řada domácností je s rozpočtem ve velkém tlaku skrze zdražování,“ dodala.

Příspěvek na stravování si loni uhájil s devíti procenty pozici nejčastěji nabízeného zaměstnaneckého benefitu. Rok před tím byl jeho podíl téměř deset procent, uvedla ředitelka. Nepatrná ztráta popularity je podle ní důsledkem faktu, že firmy začaly nabízet ve větší míře finanční benefity. Konkrétně finanční bonusy a prémie hned v několika měsících roku 2023 kralovaly žebříčku zaměstnaneckých benefitů.

Jiří Hlavenka: Češi jsou dobří tvůrci produktů, ale mizerní obchodníci

Jiří Hlavenka: Češi jsou dobří tvůrci produktů, ale mizerní obchodníci

Když někdo na Západě přijde se startupovým nápadem, obvykle přemýšlí hlavně o trhu, obchodu, marketingu. „My jsme spíše velmi dobří tvůrci produktů, možná v něčem lepší než Silicon Valley,“ řekl v rozhovoru pro Export.cz investor a podnikatel Jiří Hlavenka. „Silicon Valley říká – my jsme tvůrci byznysu. Většina českých startupů, jeden vedle druhého – a mám zkušenosti s mnoha desítkami – hapruje v obchodě,“ zdůrazňuje finančník, který je také radním Jihomoravského kraje pro vědu, výzkum a inovace.

Přečíst článek

Kevorkyan upozornila na to, že konsolidační balíček povede k tomu, že některé zaměstnanecké benefity už nebudou tak daňově výhodné. „Firmy budou mít i v nadcházejících měsících tendenci přecházet k peněžním benefitům,“ odhadla.

Pracovní portál JenPráce.cz patří mezi největší pracovní portály v České republice a funguje od roku 2013.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Spořiví Češi. Na důchod si odkládá většina z nich

Na důchod si odkládá většina Čechů. Jenže spoří často neefektivně, tvrdí průzkum

Přečíst článek
Kolik stojí důstojný život v Česku?

Kolik stojí důstojný život v Česku? Experti to spočítali a většina na to nedosáhne

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme