Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Desetitisíce Čechů stráví velikonoční volno u moře

Marsa Matrouh nabízí odpočinek na písčitých plážích.
Newstream/Petra Jansová
 ČTK

Cestovní kanceláře letos hlásí meziročně až dvojnásobně vyšší poptávku u velikonočních zájezdů k moři. Češi se nejčastěji zajímají o Egypt, Tunisko, Kapverdy, Spojené arabské emiráty nebo Omán.

Reklama

Velikonoce v Česku patří k oblíbenému termínu dovolených. Odjezdy Češi nejčastěji směřují na Zelený Čtvrtek, který tento rok připadá na 6. dubna, a vrací se před koncem volna 11. dubna. Vyplývá to z ankety mezi prodejci zájezdů.

Podle průzkumu ERV Evropské pojišťovny vyrazí tyto Velikonoce k moři více než 100 tisíc klientů CK Čedok, Fischer a Blue Style. Mezi vyhledávané destinace patří Egypt, Tunisko, Kapverdy, Spojené arabské emiráty nebo Omán, uvedla firma. „Letošní zájem je dokonce dvakrát vyšší než loni a také výrazně vyšší než byl před covidem,” řekl mluvčí Fischer Jan Bezděk. Část klientů podle něj odletí také na vzdálenější Kubu a Mauricius.

Dvojnásobnou poptávku proti minulému roku letos zažívá i CK Blue Style, řekla mluvčí Ilona Topolová. „Pár míst ještě zbývá, jinak jsou ale termíny kolem velikonočních svátků vyprodané,” doplnila. V době Velikonoc firma organizuje tento rok první zájezd na tuniský ostrov Djerba, uvedla.

Mikulov

Stanislav Šulc: Thajsko či Egypt? Zapomeňte. Rájem pro seniory je podle zahraničních expertů levné Česko

Pro spousty tuzemských seniorů splňuje představou o ideálním trávení penze permanentní dovolená v Thajsku nebo Egyptě. Rozpálené pláže, přísun kvalitního jídla a žádné starosti. Pro penzisty z většiny zemí pak paradoxně k dokonalým místům na trávení důchodu patří jiná země: Česko. Alespoň to vychází ze žebříčku bedekru Enjoy Travel. Přes jistou pochybnost zdroje na tom něco je. Nevěříte? Tady jsou hlavní argumenty pro to, proč je Česká republika v tomto žebříčku šestá a proč většina zemí z první desítky leží v Evropě. 

Přečíst článek

Reklama

Na skok do evropských metropolí

V Čedoku mají klienti dvakrát větší zájem o poznávací pobyty než loni, vedou například ty do Londýna, Paříže, Říma nebo Dubaje. „Kromě známých památek lákají v tomto období rodiny s dětmi různé zábavní parky. U Paříže například Disneyland nebo Asterix park, v Londýně filmová studia Harryho Pottera a v Dubaji květinová zahrada, komplex atrakcí i aquaparků Dubai Parks nebo třeba Legoland,” uvedla mluvčí Kateřina Pavlíková. Vyšší je podle ní letos zájem také o dovolenou v exotice. Stále se však ještě rezervují lyžařské pobyty, doplnila Pavlíková.

Klienti Travel Family v posledních letech o Velikonocích rádi vyrážejí do Chorvatska, kde se často věnují cyklistice, řekla ředitelka Blanka Hrubá. „Někteří také neplánují cestovat do zahraničí, ale zakoupili si pobyt v České republice, často spojený s wellness či turistikou,” uvedla mluvčí cestovní agentury Invia Jiřina Ekrt Jirušková. Polovina klientů se podle ní o letošních svátcích chystá na týdenní dovolenou. Pětinový nárůst v prodejích letenek proti loňsku pak pozoruje Letuška.cz, Češi o Velikonocích zvolili Malagu nebo New York, řekl ředitel Josef Trejbal.

Thajsko 2023

REPORTÁŽ: V Thajsku stojí Red Bull sedm korun. A taky je to krásná země

Thajsko bývalo rájem batůžkářů. Po pandemii se však otevřelo všem turistům, k čemuž přispívají také přímé lety z Prahy do provincie Krabi. Stojí to za to? Jednoznačně ano.

Přečíst článek

Wellness a spa pobyty

Přes portál Slevomat.cz si Češi zájezd koupili například i do Rakouska, Německa či Polska. Prodeje jsou proti minulému roku o desetinu vyšší, uvedl ředitel Ladislav Veselý. „Velikonoce se staly jedním ze svátků, kterému Češi věnují zvýšenou pozornost pro cestování. Dopomohlo k tomu to, že Velký pátek se stal před několika lety státním svátkem. Tehdy to znamenalo velký skok v prodejích, který se od té doby drží,” doplnil. Za velikonoční pobyt podle něj zákazníci utratí kolem 6000 korun, meziročně o desetinu více.

Přes portál Spa.cz a Hotel.cz si letos Češi rezervovali i velikonoční balíčky s degustačním menu nebo výlety do moravských sklípků. Do Česka naopak o svátcích přijedou turisté z USA, Německa nebo Itálie, řekl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. Pražské hotely podle něj budou obsazeny z 85 procent, tedy o něco více než loni.

Bořivoj Trejbal, šéf Emirates v ČR

Éra levných letenek s covidem skončila. Aerolinky se musejí zahojit, říká český šéf Emirates

Za kolik se létá z Prahy? Podstatně za víc než z okolních zemí, přiznává v rozhovoru pro Newstream Bořivoj Trejbal, area manažer aerolinky Emirates pro Česko. Jde o nový, po covidu nastolený normál? Aerolinky se musejí po pandemii finančně zahojit. „Poptávka je obrovská, takže podle toho i nastavujeme ceny,“ říká Trejbal. A Češi na ně, zdá se, ochotně přistupují.

Přečíst článek

REPORTÁŽ: Navštívili jsme nejvoňavější kout světa. Je jím Salála v Ománu

REPORTÁŽ: Navštívili jsme nejvoňavější kout světa. Je jím Salála v Ománu

Ideální klima, 30 stupňů, příjemné moře. Za 10 minut se přesunete do hor a za půl hodiny můžete kráčet po měsíční krajině místní pouště. Salála v Ománu je okouzlující místo, odkud putují voňavé františky do celého světa. A děje se tak již tisíce let. I proto to tady všude voní omamnými éterickými oleji z pryskyřic.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Invia nabízí nákup zájezdů na třetiny. Ekonomové před tím varují

Revoluce v zájezdech. Lidem bude stačit na dovolenou v cizině tisícovka, nabízí největší prodejce zájezdů u nás. Zbytek doplatí později

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme