Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ženy v Česku berou v průměru o 36 procent méně než muži. To je dost smutná statistika, říká Lenka Šťastná z BPWCR

Eva Čerešňáková

Byznys byl doménou mužů a fungoval podle jejich, pro dnešní dobu již nepřijatelných pravidel. Přesto v české společnosti stále přetrvávají směrem k ženám nerovné podmínky. A nejde jen o odměňování, míní prezidentka organizace Business & Professional Women ČR Lenka Šťastná. Hlavním problémem je nedostatek respektu vůči ženám a jejich práci, řekla Šťastná v pořadu Eva Talks na Newstream TV.

Reklama

Lenka Šťastná má za sebou úspěšnou profesní kariéru a jak sama říká, na závěr svého pracovního konání se rozhodla, že bude podporovat ženy. Tomu se věnuje už více jak deset let. Je prezidentkou Business & Professional Women ČR (BPWCR) a zakladatelkou setkání Equal Pay Day, které letos proběhne už počtrnácté a jehož cílem je podporovat rovné příležitosti pro ženy.

Inspirací byly Lence v počátku ženy ze zahraničí i různé neziskovky, se kterými se mohla při studiu v Americe či Anglii setkat. „Pro ženu je náročné být ve vyšší pozici, dostat se do ní, pracovat v ní,“ uvědomila si už před lety a spojila své síly s organizací Business Professional Women International a založila její českou pobočku.

Dnes se spolu s celým týmem snaží upozorňovat na společenská témata, která se týkají žen. Spolu s osvětou hledají řešení na klíčové problémy, ale také vzdělávají a pořádají mentoringové a networkingové akce.

Problém je, že byznys byl doménou mužů. Byl stavěný, aby vyhovoval mužům. Ženy jsou v něm jen krátce,“ poukazuje na historickou příčinu nerovného postavení žen v byznyse prezidentka BPWCR s tím, že změna je v tomto ohledu nezbytná.

Prvního března byl takzvaný Equal Pay Day, den rovného odměňování. Jde o symbolický den věnovaný zvyšování povědomí o rozdílech v odměňování žen a mužů. „Statistiky jasně ukázaly, že ženy by ročně musely pracovat o dva měsíce déle, aby měly srovnatelné příjmy s muži,“ říká Šťastná v pořadu Eva Talks na Newstream TV.

Ženy musí pracovat o 60 dnů déle, aby vydělali jako muži za celý rok. A rozdíl začal stagnovat

Ženy musely letos pracovat o dva měsíce déle, aby vydělaly stejně jako muži za loňský rok. A rozdíl se nezměnil

Ženy v Česku musely letos pracovat přibližně o 60 dní déle – tedy zhruba do dnešního dne –, aby dosáhly na stejnou výplatu jako muži v roce 2022. Meziročně došlo k nulovému posunu. Gender Pay Gap (GPG), tedy údaj udávající, o kolik ženy v průměru vydělávají méně než muži, se v Česku drží na 16,4 procenta, přičemž průměrný rozdíl v EU činí 13 procent. To řadí českou ekonomiku na 21. místo v EU třeba za Bulharsko či Slovensko.

Přečíst článek

Ve dnech 31. března až 2. dubna 2023 proběhne již čtrnáctý ročník stejnojmenné konference, letos s podtitulem Být vidět a slyšet. Setkání nabídne zajímavé hosty, aktuální témata a diskusi nad tím, jak by společnost měla tato témata uchopit a nastavit jiné podmínky v byznysu.

„Problematika je široká a problémů je mnoho. Očekáváme účast více jak tisíce hostů. Zvány jsou nejen dámy, více než vítaní jsou také pánové, protože bez jejich součinnosti, podpory a změny pohledu bude posun k rovnocennému přístupu daleko pomalejší,“ uvedla Šťastná.

Česká republika si v rámci Evropské unie stojí v otázce rovných podmínek mužů a žen téměř nejhůře. „Máme v naší společnosti zažitý stereotyp, že žena je méně kvalifikovaná a méně toho ví. Že její hlavní rolí je pečovat, a toho by se měla chopit i v rámci firmy, tedy vařit kávu,“ říká s trochu nadsázky Šťastná a dodává, že podle posledních výzkumů české ženy berou v průměru o 36 procent méně než muži.

Mezi hlavní problémy české společnosti ale podle Šťastné patří nedostatek respektu vůči ženám. Více o postavení žen v české společnosti a byznyse si můžete poslechnout v dalším díle rozhovoru Eva Talks v úvodu tohoto  článku nebo na všech podcastových platformách.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme