Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Goldman Sachs ve čtvrtletí klesl zisk, chystá obří reorganizaci

Goldman Sachs, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Americké investiční bance Goldman Sachs klesl ve třetím čtvrtletí zisk na 2,96 miliardy dolarů (74 miliard korun) z 5,28 miliardy dolarů před rokem. Banka to uvedla s tím, že po necelých třech letech provede další reorganizaci a rozdělí podnikání do tří jednotek.

Reklama

Zisk na akcii ve čtvrtletí činil 8,25 dolaru. Analytici jej odhadovali na 7,69 dolaru.

Největší změny za dva roky

Oznámená reorganizace představuje největší otřes v Goldman Sachs za více než dva roky. Samostatné jednotky se budou věnovat správě aktiv a majetku, globálnímu bankovnictví a trhům a také platformám.

Credit Suisse, druhá největší švýcarská banka

Credit Suisse zaplatí miliardy v kauze, která odstartovala krizi v roce 2008

Problémy zmítaná banka Credit Suisse souhlasila s tím, že zaplatí 495 milionů dolarů (asi 12,5 miliardy korun) za vypořádání největšího zbývajícího případu souvisejícího s její úlohou při prodeji cenných papírů zajištěných hypotékami (RMBS) na bydlení v USA, které přispěly k finanční krizi v roce 2008. Uvedla to agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Chystané změny přicházejí v době, kdy se velké americké banky potýkají s dopadem neklidných kapitálových trhů. Zejména Goldman Sachs čelí oslabení zájmu o investiční bankovnictví kvůli zpomalen růstu ekonomiky.

Pozitivně se na výsledcích ale projevil růst nákladů na půjčky, který zvýšil čistý úrokový výnos. Celkové výnosy pak ve čtvrtletí klesly o 12 procent na 11,98 miliardy dolarů.

Kvůli zhoršující se hospodářské situaci klesl ve čtvrtletí zisk i dalším předním americkým bankám JPMorgan Chase & Co, Citigroup a Bank of America.

Sberbank

Šanci koupit portfolio zkrachovalé Sberbank CZ dostala Česká spořitelna

Na základě rozhodnutí věřitelského výboru bude nadále insolvenční správkyně Jiřina Lužová jednat o kupní smlouvě na prodej úvěrového portfolia Sberbank CZ exkluzivně s Českou spořitelnou. Uvedla to v tiskové zprávě. Nominální hodnota portfolia činí 47,7 miliardy korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Roger Ng, jediný bankéř Goldman Sachs, který šel před soud kvůli globálnímu skandálu kolem investičního fondu 1MDB, byl shledán vinným ze své role v drancování malajského fondu.

Exbankéř Goldman Sachs uznán vinným za miliardový podvod, hrozí mu 30 let vězení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme