Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Exbankéř Goldman Sachs uznán vinným za miliardový podvod, hrozí mu 30 let vězení

Roger Ng, jediný bankéř Goldman Sachs, který šel před soud kvůli globálnímu skandálu kolem investičního fondu 1MDB, byl shledán vinným ze své role v drancování malajského fondu.
ČTK / AP
Dušan Kütner
duk

Ve všech třech bodech obžaloby byl uznán vinným nyní již bývalý bankéř Goldman Sachs Roger Ng v korupční kauze vytunelování malajského státního investičního fondu 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Malajsijští a američtí vyšetřovatelé tvrdí, že z fondu bylo v letech 2009 až 2014 ukradeno nejméně 4,5 miliardy dolarů (95 miliard korun). Exbankéři hrozí 30 let vězení, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Devětačtyřicetiletý Roger Ng – bývalý šéf investičního bankovnictví společnosti v Malajsii – byl odsouzen ve všech třech bodech obžaloby včetně spiknutí za účelem porušení amerických protikorupčních zákonů a spiknutí za účelem praní špinavých peněz, uvedl Bloomberg. Hrozí mu až 30 let vězení. 

Goldmam Sachs Tower

Bankovní giganti z Wall Street Goldman Sachs a JPMorgan Chase se stáhnou z Ruska

Ukončujeme veškerou svou činnost v Rusku, oznámila Goldman Sachs Group. Jde o prvního bankovního giganta z Wall Street, který ze země odchází kvůli ruské invazi na Ukrajinu, upozorňuje agentura Bloomberg. Své aktivity se tam rozhodla ukončit i největší americká banka JPMorgan Chase, dodal ve čtvrtek večer server CNBC.

Přečíst článek

Verdikt padl po osmitýdenním federálním procesu v Brooklynu v New Yorku, který obsahoval překvapivá přiznání Tima Leissnera, tehdejšího Ngova šéfa. Leissner se tak stal klíčovým svědkem proti bývalému bankéři Goldman Sachs, která pro fond zařizovala obchody s dluhopisy. 

Je to těžce vydobyté vítězství pro USA v důsledku podvodů kolem státního investičního fondu, který byl založen na pomoc malajsijskému lidu a ekonomice, ale místo toho byl použit k naložení do kapes vládních úředníků, bankéřů a zprostředkovatelů s odhadem 2,7 miliardy dolarů, uvedl Bloomberg.

„Provize“ 1,42 miliardy dolarů

Údajný strůjce celého korupčního schématu Jho Low, který podle USA uplácel vládní úředníky, aby pro Goldman Sachs získal obchod – a jackpot 1,42 miliardy dolarů pro sebe – zůstává na svobodě. Výtěžek z podvodu byl použit na položky včetně superjachty za 200 milionů dolarů a na financování jinak diváky oceňovaného snímku „Vlk z Wall Street“ slovutného režiséra Martina Scorseseho s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. 

Případ byl na pověsti neméně slovutné banky Goldman Sachs „černou skvrnou“. V roce 2020 lidé z vedení banky přiznali, že se zúčastnili spiknutí, aby porušili americké protikorupční zákony – což bylo vůbec první přiznání viny pro firmu založenou v roce 1869. Banka zaplatila více než 2,9 miliardy dolarů, což je největší pokuta svého druhu v historii USA, a více než pět miliard dolarů globálně za svou roli v kauze.

Leissner byl dřívější předseda představenstva Goldman Sachs pro jihovýchodní Asii a nejvýše postaveným bankéřem Goldman, který se přiznal ke schématu krádeže z 1MDB. K podvodu přistoupil výměnou za více než 60 milionů dolarů v provizích, podotkl Bloomberg. 

Odsouzený malajský premiér

Fond založil malajský premiér Najib Razak v roce 2009 nedlouho po nástupu do funkce s cílem nastartovat ekonomický rozvoj země. Fond však místo toho skončil v hlubokých dluzích.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Žalobce navrhuje pro Babiše podmínku a peněžitý trest. Za dotační podvod je přitom sazba až 10 let vězení

Státní zástupce Jaroslav Šaroch navrhuje v obžalobě týkající se případu dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo pro bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) podmínku a peněžitý trest deset milionů korun, uvedl server Seznam Zprávy.

Přečíst článek

Vyšetřovatelé z USA tvrdí, že bývalý premiér a jeho společníci z fondu neoprávněně vyvedli asi 4,5 miliardy dolarů (asi 100 miliard korun), za něž nakoupili hotely, luxusní jachty, umění či šperky. Asi 756 milionů dolarů (přes 15 miliard korun) podle vyšetřovatelů skončilo přímo na Razakových účtech. 

Razak byl odsouzen na 12 let vězení, kterýžto rozsudek loni v prosinci potvrdil malajský odvolací soud. Expremiér svou vinu popíral.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme