Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dělníci si stěžovali na nízké platy v Tesle. Musk musel připlatit

dělníci, továrna
iStock
 nst
nst

Elon Musk bojuje kvůli Tesle s odbory na mnoha místech. V kalifornské fabrice ustoupil a dělníkům připlatil.

Reklama

V továrně na montáž Tesly v kalifornském Fremontu se objevily plakáty, že firma tento měsíc zvýší mzdy mnoha zaměstnancům v továrnách po celých Spojených státech. O plakátech informovaly Bloomberg a CNBC.

Zvýšení následuje poté, co odborová organizace United Auto Workers oznámila, že po významných vítězstvích tří velkých detroitských automobilek bude usilovat o organizaci alespoň jedné továrny Tesla. 

Jeden ze zaměstnanců ve Fremontu podle amerických médií potvrdil, že informace o mzdových tarifech pro rok 2024 byly distribuovány na pracovišti a že společnost nedávno provedla jejich zvýšení. 

Model Roadster v roce 2010, showroom Tesly v kalifornské Newport Beach,

Retro: Jak vypadala Tesla, když ji skoro nikdo neznal

Kalifornská Tesla je nejdražší automobilkou světa a stala se ikonou. Přitom v roce 2010 sjel z její výrobní linky teprve tisící kousek sportovního modelu Roadster a měla jen pár showroomů v Kalifornii.

Přečíst článek

CNBC uvádí, že již minulý měsíc informovala, že také zaměstnanci společnosti Tesla v továrně na baterie ve Sparks v Nevadě se dozvěděli, že se jejich hodinové sazby v lednu zvýší o deset procent. Sektorové odbory United Auto Workers se snaží už delší dobu do Tesly dostat - musejí ale na svou stranu získat sedmdesát procent zaměstnanců. 

Dělníci se osmělují

„Tesla nyní jde ve stopách Toyoty, Hyundai, Volkswagenu a téměř všech ostatních automobilových společností. Ty zvyšují mzdy poté, co jsme k tomu přesvědčili tuto velkou trojku. Všude se začínají stavět na vlastní nohy i automobiloví dělníci, kteří nejsou členy odborů,“ uvedl odborářský lídr Shawn Fain v prohlášení. Automobilka by se podle odborů měla snažit mnohem víc. 

Elon Musk se dlouhodobě střetává s odbory. Na listopadovém summitu DealBook 2023 v New York Times řekl: „Nesouhlasím s myšlenkou odborů, která  vytváří ‚něco jako panstvo a sedláky’”.

Národní rada pro pracovní vztahy (National Labor Relations Board) zjistila, že Tesla vícekrát porušila federální pracovní zákony. V roce 2018 Musk například na Twitteru napsal, že zaměstnanci továrny Tesla ve Fremontu přijdou o akciové opce, pokud se sdruží v odborech. Federální odvolací soud rozhodl, že jeho tweet představoval nezákonnou hrozbu.

Tesla Model X

Tesla na dva týdny zastaví výrobu v berlínské továrně. Chybějí jí díly

Berlínská továrna americké automobilky Tesla od 29. ledna na dva týdny zastaví většinu výroby, chybí jí díly. Podle agentury DPA o tom ve čtvrtek večer informoval americký výrobce elektromobilů. Důvodem odstávky je narušení dodavatelských řetězců kvůli útokům jemenských povstalců podporovaných Íránem v Rudém moři.

Přečíst článek

Prezident Joe Biden dříve uvedl, že podporuje snahy o organizování pracovníků v závodech, které zatím neuznávají odbory. Do této skupiny patří i Tesla a Toyota.

Společnost Tesla čelila problémům s odbory i v Evropě. Deník The New York Times uvedl, že nejméně 15 odborů se připojilo ke stávkám IF Metall, aby „přiměly Teslu vyjednat kolektivní smlouvu, která by stanovila mzdy a benefity odpovídající normám v celém odvětví ve Švédsku“. Agentura Associated Press uvedla, že velké penzijní fondy ve Skandinávii požádaly společnost Tesla, aby přehodnotila svůj přístup ke spolupráci s odbory a kolektivním smlouvám.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme