Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tesla na dva týdny zastaví výrobu v berlínské továrně. Chybějí jí díly

Tesla Model X
ČTK
 ČTK

Berlínská továrna americké automobilky Tesla od 29. ledna na dva týdny zastaví většinu výroby, chybí jí díly. Podle agentury DPA o tom ve čtvrtek večer informoval americký výrobce elektromobilů. Důvodem odstávky je narušení dodavatelských řetězců kvůli útokům jemenských povstalců podporovaných Íránem v Rudém moři.

Reklama

„Kvůli chybějícím dílům jsme nuceni v období od 29. ledna do 11. února výrobu automobilů v gigafactory Berlin-Brandenburg s výjimkou některých úseků zastavit,“ informovala Tesla v prohlášení. „Od 12. února bude výroba v plném rozsahu obnovena,“ dodala. Agentura Reuters píše, že Tesla je první firmou, která informovala o přerušení produkce kvůli situaci v Rudém moři. Další společnosti včetně čínské automobilky Geely nebo švédské nábytkářské firmy Ikea varovaly před zpožďováním dodávek.

Tesla Cybertruck

Tesla Cybertruck je tu. Cena začíná od 1,4 milionu, Evropa má zatím smůlu

Vůz, který v listopadu roku 2019 vzbudil obrovské pozdvižení, je konečně připraven na cestu k prvním zákazníkům. Tesla Cybertruck v poslední listopadový den konečně sjede z výrobních linek. Na sociální síti X už první hotové kusy představil šéf automobilky Elon Musk. Cybertruck je prvním novým modelem, který automobilka představila od roku 2020. Tehdy začala zákazníkům dodávat Model Y. 

Přečíst článek

Tesla vysvětlila, že napětí v Rudém moři a s ním spojené přeložení námořních cest mezi Asií a Evropou přes mys Dobré naděje mají dopad i na její továrnu u Berlína. „Kvůli výrazně delším časům na dopravu vzniká mezera v dodavatelských řetězcích,“ doplnila firma.

Od začátku války Izraele proti teroristickému hnutí Hamás v Pásmu Gazy jemenští povstalci Húsíové v Rudém moři napadají lodě, které mají podle nich nějaké vazby na Izrael. Velké námořní přepravní společnosti se proto této důležité obchodní cestě procházející i přes Suezský průplav, kudy vede nejrychlejší spojení mezi Asii a Evropou, ve stále větší míře vyhýbají. Spojené státy a Británie v noci na dnešek proti Húsíům zahájily odvetné údery.

Tesla otevřela svůj první evropský závod před necelými dvěma lety:

V závodu Tesly v Grünheide u Berlína se elektromobily vyrábějí od března 2022. V továrně pracuje okolo 11 500 lidí. V současnosti se v ní vyrobí více než 250 tisíc aut ročně, v budoucnu firma plánuje svoji kapacitu několikanásobně navýšit.

Analytici podle agentury Reuters očekávají, že zhoršená bezpečnostní situace může mít vliv i na další výrobce aut, kteří spoléhají na dodávky dílů z Asie, zejména z Číny. „Tesla je odkázaná na Čínu co do součástek k bateriím, které je třeba dovážet do Evropy přes Rudé moře, což pro výrobu v Evropě neustále znamená riziko,“ řekl Sam Fiorani ze společnosti AutoForecast Solutions, která sleduje výrobu v automobilovém průmyslu a jeho dodavatelské řetězce.

Jak vypadaly první Tesly? Podívejte se:

Výrobci elektromobilů a analytici v posledních měsících upozorňují, že prodeje v této branži nerostou tak rychle, jak se doufalo. Některé společnosti kvůli tomu snižují ceny ve snaze podpořit poptávku, na které se negativně podepsala ekonomická nejistota.

Muskovi se v posledních měsících jen množí potíže

Elon Musk prý bere drogy, partneři se bojí o byznys

Elon Musk si nedá pokoj. Nyní opět vzbudil podezření, že bere drogy, referují americká média.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme