Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Cizinci se vrací do Česka. Turistický ruch se pomalu oklepává z pandemie

turisté v Praze
Pixabay
 ČTK

V hotelech, penzionech a kempech v Česku se v letošním prvním čtvrtletí ubytovalo ubytovalo 2,81 milionu turistů. Je to desetkrát více než ve stejném období loňského roku, který byl ovšem výrazně poznamenán covidem a protiepidemickými opatřeními. Ze zahraničí podle dat Českého statistického úřadu dorazilo zhruba 886 tisíc turistů, což je šestnáctinásobný nárůst.

Reklama

Turisté strávili za první tři měsíce v ubytovacích zařízeních 7,9 milionu nocí, meziročně sedmkrát více.

„Návštěvnost se oproti minulému roku výrazně zvýšila, ale srovnávací základna je kvůli loňským pandemickým omezením na nízké úrovni. Výkony ubytování v prvním čtvrtletí zdaleka nedosáhly objemů z roku 2019, stále chybí především zahraniční hosté,“ uvedl vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ Pavel Vančura. V prvním čtvrtletí roku 2019 se v Česku ubytovaly čtyři miliony turistů, hosté z ciziny přitom převažovali.

ulice Na Příkopě Praha

Štěpán Křeček: Česko je zpět na mapě cestovatelů. Počet zahraničních hostů roste astronomicky

„Česká republika se opět vrátila do map cizinců. V prvním čtvrtletí letošního roku se zvýšil počet hostů ze zahraničí o 1 500 procent,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Přečíst článek

Do hotelů v letošním prvním čtvrtletí přijely více než dva miliony turistů. V penzionech přespalo 485 tisíc lidí, což představuje 17 procent celkového turistického ruchu. Podíl ostatních zařízení pak činil 11 procent ubytovaných hostů. Mezi nejnavštěvovanější kraje patřily vedle Prahy také Královéhradecký a Liberecký, které tradičně vyhledávají vyznavači zimních sportů.

Zahraniční turisté strávili v ubytovacích zařízeních 2,35 milionu nocí, tuzemští turisté 5,58 milionu nocí. „Počet přenocování rezidentů byl vyšší než v prvním čtvrtletí 2019 před pandemií,“ podotkli statistici.

Nejvíc jezdí Němců

Z cizinců bylo tradičně nejvíce turistů z Německa - přes 234 tisíc. Tvořili tak více než čtvrtinu zahraniční klientely. Následují Slováci, kterých dorazilo zhruba 98 tisíc. Do Česka přijelo také bezmála 79 tisíc Poláků. Ze zemí mimo Evropu cestovali do ČR nejčastěji Američané. Přijelo jich zhruba 27 tisíc, což je řadí na desáté místo žebříčku.

Na čtvrtém místě jsou Ukrajinci, kterých podle dostupných údajů přijelo téměř 47 tisíc. ČSÚ upozorňuje, že do statistik jsou započítáni Ukrajinci, kteří si ubytování hradili sami. Vzhledem k válce na Ukrajině však provozovatelé ubytovacích zařízení nemohli ve všech případech rozlišit, zda jde o turistu či uprchlíka. „Do počtu návštěvníků tak mohly být započítány i osoby, které nelze objektivně považovat za účastníka cestovního ruchu dle mezinárodních doporučení,“ dodali statistici.

Oliver Dlouhý, zakladatel Kiwi.com

Šéf Kiwi Oliver Dlouhý: Každý týden slavíme rekord. Lidé zase začali létat

Teprve čtyřiatřicetiletý šéf a spolumajitel Kiwi.com Oliver Dlouhý prošedivěl. Jeho rychlý způsob života na něm začíná být vidět. Firmu na vyhledávání nejlevnějšího leteckého spojení založil přesně před deseti lety. Stal se shooting star, člověkem, kterého ostatní sledují. Obrat jeho firmy se počítá v desítkách miliard korun. Koruny ale Olivera nezajímají, jeho byznys se sídlem v Brně je globální. Nejúspěšnější český start-up však dostal s covidem těžkou ránu. Lidé zaplatili, ale neletěli. Firma proto musela peníze vracet ze svého. Trvalo jí to, hledala peníze. Letecké společnosti nechtěly peníze za letenky vracet. Nyní je Kiwi zpět. A opět skvěle jede.

Přečíst článek

Stanislav Zeman, Čedok

Ředitel Čedoku Zeman: Válka neválka, Češi mají chuť cestovat. Zájezdy letos zdražovat nebudeme

Češi nyní cestují mnohem víc než před pandemií, a chuť vycestovat do zahraničí nezmenšuje ani aktuální dění na Ukrajině a jeho dopady na tuzemskou ekonomiku. Covidové úspory navíc tuzemští cestovatelé utrácí za mnohem dražší zájezdy. „Podle předprodejů vidíme, že jsou útraty až o čtvrtinu vyšší než dříve. Češi si vybírají lepší a dražší hotely,“ dodává ředitel Čedoku Stanislav Zeman.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pražským hotelům chybí zahraniční turisté.

Pražské hotely jsou na tom nejhůř ve střední Evropě, chybí jim kongresy

Přečíst článek
Duarte Correia, šéf pražského hotelu Mandarin Oriental

Šéf pražského hotelu Mandarin Oriental: Kdo říká, že nemá problém sehnat zaměstnance, lže

Přečíst článek
Lávka HolKa

Prestižní americký deník láká cestovatele na 36 hodin do Prahy. To je zoufale málo, reagují čtenáři

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme