Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obavy o čínský realitní sektor sílí. Holding Country Garden varuje před obří pololetní ztrátou

Čínský realitní gigant Country Garden varuje před vysokou ztrátou
ČTK
 ČTK

Čínský realitní gigant Country Garden Holdings varuje před pololetní ztrátou až 7,6 miliardy dolarů (zhruba 168 miliard korun). Akcie firmy se propadly na rekordní minimum po zprávách, že firma připravuje restrukturalizaci dluhu. V zemi přitom sílí obavy o výhled nemovitostního sektoru za situace, kdy čínská vláda nepřichází s dostatečně ráznými kroky na jeho podporu, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Oficiální údaje statistiků zveřejněné tento týden ukázaly, že druhá největší ekonomika světa poprvé za více než dva roky sklouzla do deflace. Výrazně klesl také export, naopak rekordně vysoká je nezaměstnanost mezi mladými.

Akcie společnosti Country Garden Holdings v pátek ráno při obchodování v Hongkongu ztrácely téměř deset procent. Country Garden v oznámení pro hongkongskou burzu uvedla, že za šest měsíců do 30. června 2023 očekává čistou ztrátu v rozmezí 45 miliard až 55 miliard jüanů (až 7,6 miliardy dolarů; 168 miliard korun). Ve stejném období loni vykázala firma ještě zisk 265 milionů dolarů.

Country Garden také uvedla, že zřídila speciální pracovní skupinu, v jejímž čele stojí její šéf Jang Chuej-jen, aby nalezla způsob, jak situaci podniku zlepšit. Ratingová agentura Moody's už ve čtvrtek snížila rating společnosti s odkazem na „zvýšená rizika likvidity a refinancování".

Energie opět začínají zdražovat

Stanislav Šulc: Srpnové déjà vu? Energie opět začínají zdražovat

Blíží se datum 26. srpna. Přesně rok před tímto dnem Evropa zažila šok, když se cena elektřiny na burze poprvé dotkla hranice 1000 eur za MWh. Od té doby sice ceny energetických surovin klesají, například plyn však nyní zase začíná růst. Důvod? Stávka v Austrálii. Je to známka toho, že energokrize zatím není vyřešena a evropský energetický sektor je dál velmi křehký.

Přečíst článek

Zpráva přichází v době, kdy se Čína potýká s řadou ekonomických problémů, které vyvolaly otázky ohledně tempa jejího oživení po pandemii covidu-19. Začátkem tohoto týdne oficiální údaje ukázaly, že export ze země v červenci ve srovnání s předchozím rokem klesl o 14,5 procenta, zatímco dovoz se snížil o 12,4 procenta. Ostře sledovaná je také rekordně vysoká nezaměstnanost mezi mladými lidmi. Letos se navíc očekává, že na trh práce vstoupí rekordních 11,58 milionu absolventů vysokých škol.

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek prohlásil, že rostoucí ekonomické problémy Číny z ní dělají „časovanou bombu". Čínské politbyro, což je nejvyšší rozhodovací orgán vládnoucí komunistické strany, koncem července přislíbilo včasnou úpravu politiky v oblasti nemovitostí. To podpořilo spekulace o stimulaci sektoru, který tvoří čtvrtinu čínské ekonomiky. Nejvyšší regulační orgány ale zatím neučinily žádné zásadní kroky.

Země se také potýká s rostoucím zadlužením místních vlád a s problémy na trhu s bydlením. Společnost Evergrande, která v Číně byla kdysi největší developerskou firmou, minulý měsíc oznámila, že v letech 2021 a 2022 prodělala dohromady v přepočtu 81,1 miliardy dolarů (1,8 bilionu korun).

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme