Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Důvěra v německou ekonomiku dál klesá, hrozí mírná recese, ukazuje studie

Výroba automobilů, ilustrační foto
Volkswagen
 ČTK

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku v květnu třetí měsíc za sebou klesla. Hospodářský institut ZEW uvedl, že Německu nyní hrozí mírná recese. Index důvěry se meziměsíčně snížil o 14,8 bodu na minus 10,7 bodu. Poprvé od prosince se tak vrátil do záporného pásma. Německo je nejdůležitějším obchodním partnerem Česka.

Reklama

Finanční experti očekávají zhoršení už tak nepříznivé ekonomické situace v příštích šesti měsících. Německá ekonomika by tak mohla sklouznout do recese, ačkoli pouze mírné,” uvedl prezident institutu Achim Wambach. „Za poklesem indexu zčásti stojí očekávání dalšího zvyšování úrokových sazeb Evropskou centrální bankou,” dodal.

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Vyděsit a zdanit. Tak by mohlo znít krédo současné vlády

Češi se nechali vyděsit rozvratem veřejných financí, který je ale jen mýtem. Teď vládní politici sází na to, že když už jim tento mýtus vyhrál volby, Češi kvůli němu i mnohem ochotněji kývnou na zvýšení daní, píše hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Nejistotu ohledně vývoje světové ekonomiky navíc podle Wambacha zvyšují nynější rozhovory o zvýšení dluhového stropu ve Spojených státech, bez kterého se americká vláda může už v červnu dostat do problémů kvůli nedostatku peněz na pokrytí svých výdajů.

Spolkový statistický úřad koncem dubna ve své rychlém odhadu uvedl, že hrubý domácí produkt (HDP) Německa v prvním čtvrtletí stagnoval po poklesu o půl procenta v předchozích třech měsících. Německo se tak těsně vyhnulo takzvané technické recesi, která se obvykle definuje jako nejméně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Nejlepší časy globalizovaného světa jsou již za námi, říká Peter Garnry

Globální ekonomika si prochází rozvodem. Po něm bude vše dražší

Nejlepší časy globalizovaného světa jsou již za námi, říká Peter Garnry, hlavní akciový stratég dánské Saxo Bank. Přichází doba deglobalizace, či fragmentace světového hospodářství. Garnry nevěří v brzký pokles inflace ke dvěma procentům. „Dlouhodobě nás čeká inflace v rozpětí tří až čtyř procent. Pokud nemůžete mít hladce fungující globální ekonomiku, potřebujete více investic. Zdroje budou hůře dostupné a vše bude logicky dražší,“ říká v rozhovoru pro Newstream.

Přečíst článek

Německá vláda v dubnu zlepšila odhad letošního růstu německé ekonomiky na 0,4 procenta z dříve předpovídaných 0,2 procenta. Odhad růstu na příští rok však zhoršila, a to na 1,6 procenta z 1,8 procenta očekávaných do té doby. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých firem.

Volkswagen, ilustrační foto

Německo má strukturální problémy. Oživení ekonomiky bude pomalejší

Německá ekonomika se bude v příštím roce zotavovat pomaleji, než se předpokládalo, uvedla dnes v tiskové zprávě Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Špatný stav německého hospodářství ohrožuje Českou republiku a Maďarsko

Varování pro Česko a Maďarsko. Špatný stav německého hospodářství je ekonomicky ohrožuje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme