Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČEZ nakoupí plynové kogenerační jednotky za 2,5 miliardy korun

ČEZ, ilustrační foto
čtk
 ČTK

Energetická společnost ČEZ nakoupí plynové kogenerační jednotky za 2,5 miliardy korun. Malé energetické zdroje, které spalují zemní plyn či bioplyn a vyrábějí z nich elektřinu a teplo, dodají společnosti Tedom a Zeppelin. Upozornil na to Ekonomický deník.

Reklama

Výše zakázky dosahuje 986 milionů korun 

ČEZ zakázku rozdělil do čtyř částí podle výkonu kogenerační jednotky. Vítěznou nabídku na dodávku větších jednotek o výkonu od 1100 do 4500 kilowattů  podala česká pobočka německé společnosti Zeppelin. Hodnota zakázky je téměř 1,5 miliardy korun. Ve výběru dodávky jednotky s elektrickým výkonem 100 až 800 kilowattů pak uspěl český podnik Tedom z Třebíčska. Výše zakázky dosahuje 986 milionů korun. Tendr na malé jednotky s elektrickým výkonem 20 až 70 kilowattů a středně velká zařízení s výkonem 950 kilowattů naopak skončil bez výsledku.

„Výběrové řízení naplnilo naše očekávání a přihlásily se do něj relevantní firmy a ty společnosti, které jsme předpokládali. Výsledkem jsou podepsané smlouvy s různými dodavateli pro kogenerační jednotky s výkonem 100 až 800 kilowattů a jednotky nad 1,1 megawattů. U řady 950 kilowattů jsme sice nabídky obdrželi, ale na základě vyhodnocení aktuální situace na trhu jsme se nakonec rozhodli vypsat nové výběrové řízení, jehož výsledkem bude možnost uzavření rámcových smluv s vícero dodavateli,“  řekl Ekonomickému deníku mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Největší ztrátu majetku dosud zaznamenal Gennadij Timčenko. Nyní má majetek ve výši asi 16 miliard dolarů, přičemž většinu jeho majetku tvoří podíl v ruském producentovi plynu Novatek.

Daň za odchod z Ruska. Ropná TotalEnergies odepíše miliardy dolarů

Francouzská ropná společnost TotalEnergies stahuje své dva členy z představenstva ruské společnosti Novatek. Společnost odepíše v Novateku hodnotu svého podílu, která činí 3,7 miliard dolarů (85,1 miliardy korun), uvedla francouzský podnik. TotalEnergies byl jedním z posledních západních akcionářů v Rusku, většina firem odešla po invazi ruských vojsk na Ukrajinu, upozornila agentura Reuters.

Přečíst článek

ČEZ vypsal tendr na dodavatele plynových kogeneračních jednotek včetně následného servisu loni v srpnu. Předtím společnost otestovala trh prostřednictvím předběžných tržních konzultací, v nichž oslovila celkem 17 výrobců a dodavatelů.

ČEZ Energo je podle Ekonomického deníku jedničkou v oboru malé kogenerace v Česku. Jednotky instaluje v některých městech nebo v průmyslových areálech, nemocnicích, školách či hotelech.

O stavbu nového bloku v Dukovanech se ucházejí tři firmy: Francouzská EDF, jihokorejská KHNP a severoamerický Westinghouse.

ČEZ obdržel nabídky na dostavbu Dukovan, uchazeči jsou tři

Francouzská EDF, jihokorejská KHNP a severoamerický Westinghouse předložili prvotní nabídky na výstavbu jaderného bloku v Dukovanech.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme