Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi mají uložený rekordní objem majetku v podílových fondech

Bankovka v hodnotě 2000 korun
ČTK
 ČTK

Objem majetku, který mají Češi uložený v podílových fondech, na konci prvního čtvrtletí letošního roku poprvé překonal hranici jednoho bilionu korun. Od začátku roku majetek ve fondech kolektivního investování narostl o 81 miliard korun na 1,02 bilionu korun, informovala Asociace pro kapitálový trh (AKAT).

Reklama

„Na tomto růstu se podílel jak příznivý vývoj na finančních trzích, tak i příliv nových investic,“ uvedla výkonná ředitelka asociace Jana Brodani.

Investice do domácích a zahraničních fondů kolektivního investování nabízených v České republice podle AKAT dosáhly ke konci letošního března výše 1,02 bilionu korun. Největší nárůst majetku zaznamenaly fondy dluhopisové, a to o 42 miliard korun, za nimi následovaly akciové fondy s nárůstem 24 miliard korun a smíšené fondy s růstem o 19 miliard korun. Celkem 88 procent objemu majetku drží fyzické osoby a zbylých 12 procent právnické osoby.

Mezi pětici největších zprostředkovatelů domácích a zahraničních fondů kolektivního investování v Česku patřily koncem března ČSOB, Česká spořitelna, Generali, Amundi a Conseq.

Za loňský rok objem majetku, který mají Češi uložený v podílových fondech, vzrostl o 187,1 miliardy na 938,6 miliardy korun. AKAT rok 2023 označila za nejúspěšnější rok v historii asociace.

Reklama

Průměrná mzda v Česku se zvýšila

Češi se dočkali. Průměrná mzda se jim konečně zvýšila

Průměrná mzda v Česku se v prvním čtvrtletí letošního roku reálně zvýšila o 4,8 procenta, uvedl Český statistický úřad. Potvrdilo se tak očekávání analytiků. Kupní síla domácností nicméně podle nich stále nedosáhla úrovně před pandemií covidu-19. Spotřebitelské ceny se zvýšily o 2,1 procenta, doplnili statistici.

Přečíst článek

Petr Borkovec/Partners

Petr Borkovec: Partners Banka má tolik klientů, že se nám přehřál klientský servis

V rychlosti transakcí je s aplikací Partners Banky srovnatelný jen Revolut, říká její zakladatel a šéf skupiny Partners Petr Borkovec. Na technologický systém banky je hrdý, firma si ho vyráběla na míru. Jaké to je, v dnešní době na zelené louce postavit banku? Drahé, stálo to osm set milionů korun, ale čtvrtinu nákladů na banku podle něj pokryly vysoké úrokové sazby, které zhodnotily peníze nachystané na spuštění banky. Banka roste rychleji, než zakladatelský tým čekal, proto s ní mají velké plány. „Za sedm let chceme mít v bance milion klientů jen v Česku,“ plánuje Borkovec.

Přečíst článek

kontejnerová loď proplouvá Suezským průplavem

Týden tradera: Na trhy se vplížila letní nálada, zdražování kontejnerů rozdmýchává inflaci

Finanční trhy se pomalu nastavují do prázdninového módu. Po růstových týdnech tak dorazila určitá konsolidace, kterou nezměnila ani nová přicházející data z americké ekonomiky. Opět nám mimořádně zdražuje námořní doprava a chystá se významné IPO ropného giganta. Americký hlavní index S&P 500 klesnul hlouběji pod 5300 bodů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

peníze, ilustrační foto

V podílových fondech mají Češi majetek ve výši 688 miliard, o 20 miliard méně než na konci roku

Přečíst článek

Správná investiční strategie může u spoření na penzi vynést i miliony navíc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme