Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Majetek Čechů v podílových fondech loni rekordně narostl

Bankovka v hodnotě 2000 korun
ČTK
Lukáš Kovanda

Objem majetku, který mají Češi uložený v podílových fondech, loni narostl historicky rekordně, a to o 187,1 miliardy korun na 938,6 miliardy. Je to teprve podruhé v historii novodobé České republiky, kdy se majetek ve fondech navýšil během jediného roku o více než 100 miliard korun.

Reklama

„Šlo o nejúspěšnější rok v historii,“ uvedla výkonná ředitelka asociace AKAT Jana Brodani. Za posledních deset let se majetek ve fondech kolektivního investování více než ztrojnásobil, když v roce 2012 činil 307 miliard korun, doplnil ředitel předseda AKAT Martin Řezáč. Připomněl, že v bankách měli Češi koncem loňského září 5,44 bilionu korun, v penzijním připojištění 589,8 miliardy korun, ve stavební spoření 311,5 miliardy korun a v životním pojištění 90 miliard korun.

„Investice do fondů rostly jak díky tržnímu zhodnocení, tak přílivu nových investic,“ řekl místopředseda asociace Jaromír Sladkovský. Dluhopisové fondy podle váženého průměru loni vydělaly osm procent, smíšené fondy 11 procent, akciové fondy 17 procent, strukturované fondy devět procent, retailové nemovitostní fondy čtyři procenta a peněžní fondy šest procent.

Inflace zapůsobila

Uvažme, že v letech 2010 až 2019 narůstal majetek ve fondech v ČR průměrným ročním tempem 26,2 miliardy korun (viz graf níže). Loňský výsledek je tedy více než sedminásobkem ročního průměru desátých let. Loňský výsledek je tak rekordní i v reálném vyjádření, tedy po zohlednění inflace a inflačního znehodnocení koruny, k němuž průběžně dochází prakticky neustále, v uplynulých zhruba dvou letech však nebývale výrazným tempem.

Právě mimořádně vysoká inflace uplynulých let je klíčovým důvodem, proč majetek Čechů ve fondech rekordně narostl.

Dvouciferná inflace, jež výrazně převýšila jak nominální růst mezd, tak výši úročení na spořících účtech či termínovaných vkladů, donutila Čechy – kteří se svým majetkem nakládají tradičně poměrně konzervativně – výrazněji investovat. Navíc světové trhy a burzy loni zažily nečekaně příznivý rok.

Čechům se vrací chuť nakupovat

Lukáš Kovanda: Češi opět s chutí nakupují. V lednu utratili nejvíc peněz za poslední roky

Lednové maloobchodní tržby překonaly veškerá očekávání. Meziročně totiž stouply o 2,4 procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg přitom ve střední hodnotě svých odhadů počítali s nárůstem jen 0,5 procenta. Našli se i tací, kteří vyhlíželi meziroční mírný pokles maloobchodních tržeb.

Přečíst článek

Rostly prakticky všechny klíčové akciové trhy v Evropě či Severní Americe, dařilo se také většině trhů asijských, s výjimkou těch čínských. Akcím se vedlo dobře, neboť se inflace loni dále nezvyšovala, takže investoři příznivě přehodnotili svůj další výhled ohledně vývoje úrokových sazeb. Zejména závěrem roku se „investičním ternem“ staly dluhopisy, zejména vlád zemí Západu, které těžily ze sázek na zásadní pokles inflace v roce 2024.

Příznivý rok 2023 – jak na akciových, tak dluhopisových trzích – samozřejmě zásadně pomohl majetek Čechů ve fondech dále výrazně rozhojnit.

Další komentáře Lukáše Kovandy najdete zde

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Češi spoří a tím krotí inflaci

Lukáš Kovanda: Češi spoří a tím krotí inflaci. Ta je nyní jedna z nejnižších v EU

Přečíst článek
Japonský jen

Lukáš Kovanda: Po 15 letech končí bizarní a rozporuplná éra záporných úrokových sazeb

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Světlo na konci tunelu. Důvěra Čechů v tuzemskou ekonomiku stoupá

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme