Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Cena zemního plynu v Evropě v prvním pololetí klesla o polovinu

Zemní plyn
ČTK
 ČTK

Cena zemního plynu v Evropě v prvním pololetí klesla proti konci loňského roku na polovinu. S odvoláním na údaje londýnské burzy Intercontinental Exchange (ICE) a vlastní výpočty to uvedla ruská tisková agentura TASS. Ke zlevnění plynu podle ní přispělo teplé počasí, zaplněnost zásobníků a pokles poptávky v Evropské unii.

Reklama

K poklesu cen přispěly relativně plné zásobníky plynu

Zatímco loni 30. prosince se 1000 metrů krychlových plynu při termínových obchodech prodávalo přibližně za 845 dolarů, k letošnímu 30. červnu se podobné obchody uzavíraly v ceně kolem 425 dolarů. Tedy zhruba o 50 procent níže proti začátku roku.

Termínové transakce, označované anglickým slovem futures, jsou dohody o nákupu či prodeji plynu k určitému datu v budoucnu za předem dohodnutou cenu. Běžně se obchodují na burzách.

Loni v prosinci průměrná cena plynu v Evropě činila 1272 dolarů za 1000 metrů krychlových, ale pak v pololetí postupně klesala: v lednu na 712 dolarů (meziročně pokles o 21 procent), v únoru na 538 dolarů (pokles o 41 procent), v března na 488 dolarů (pokles o 60 procent), v dubnu na 477 dolarů (pokles o 55 procent), v květnu na 357 dolarů (pokles o 65 procent) a v červnu na 366 dolarů (pokles o 70,5 procenta).

Těžba lithia v solné poušti Salar de Uyuni na jihu Bolívie.

Budoucnost patří lithiu. Rusko a Čína investují do dolů v Bolívii miliardy

Čína a Rusko investují 1,4 miliardy dolarů (téměř 31 miliard korun) do dvou lithiových dolů v Bolívii. Oznámila to bolivijská vláda. Na kov, který se využívá pro výrobu baterií do elektromobilů, je tato jihoamerická země bohatá a ložisko v solné poušti Uyuni (na snímku) je podle bolívijských představitelů údajně největší na světě.

Přečíst článek

K poklesu cen přispěly relativně plné zásobníky plynu, rekordní dodávky zkapalněného zemního plynu (LNG), teplé počasí a také opatření k dobrovolnému snížení poptávky po plynu v EU. Kromě toho se v Evropě letos proti loňsku zvýšil podíl elektřiny vyrobené z větru.

Zaplněnost zásobníků v EU nyní přesahuje 77 procent a dodávky LNG v květnu dosáhly maxima za celou dobu sledování - šlo o 12,16 miliardy metrů krychlových, poznamenal TASS. Dodal také, že sezona odběrů plynu z evropských podzemních zásobníků skončila 6. dubna.

Zvládnout topnou sezonu v Evropě do značné míry pomohla teplá zima. Podle ruské plynárenské společnosti Gazprom ale není zaručeno, že totéž se bude opakovat i v příští topné sezoně a že nemusí být jednoduché naplnit zásobníky na loňskou úroveň vzhledem k politicky motivovanému odmítání ruského zemního plynu z plynovodů a většímu soutěžení o dodávky zkapalněného plynu.

Ceny energií zamávaly s výsledky innogy. Tržby vystřelily, zisk se propadl

Ceny energií zamávaly s výsledky innogy. Tržby vystřelily, zisk se propadl

Energetické skupině innogy loni v Česku klesl čistý zisk téměř o 70 procent na 551 milionů korun. Tržby naopak meziročně dvojnásobně stouply na 67,68 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin, na kterou upozornil server Ekonomický deník. Loňský hospodářský výsledek skupiny byl ovlivněn zejména výrazně horším výsledkem hospodaření společnosti innogy Energie, která je dodavatelem zemního plynu a elektřiny.

Přečíst článek

Vývoz plynu od Gazpromu do Evropy prostřednictvím plynovodů v prvním pololetí dosáhl zhruba 12,1 miliardy krychlových metrů, zatímco v celém loňském roce činil 62 miliard krychlových metrů, uvedla v pátek agentura Reuters. Ta se odvolává na své výpočty vycházející z údajů o dodávkách přes Ukrajinu a prostřednictvím plynovodu TurkStream. V samotném červnu se export podle těchto údajů meziměsíčně zvýšil o 3,6 procenta na 66,8 milionu krychlových metrů denně.

Údaje o vývozu pocházejí od evropského sdružení provozovatelů soustav pro přepravu plynu ENTSOG a z denních zpráv Gazpromu o dodávkách přes Ukrajinu. Zveřejňování celkových údajů o svém exportu Gazprom pozastavil. Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím sítě plynovodů.

Vývoz ruského plynu do Evropy se zkomplikoval po ruské invazi na Ukrajinu, kdy EU v odvetě přijala sérii protiruských sankcí. Rusko také loni zastavilo provoz plynovodu Nord Stream 1, který dodával ruský plyn po dně Baltského moře do Německa, a to až 167 milionů metrů krychlových denně.

Výpadek dodávek do Evropy bolí. Těžba plynu v Rusku spadla o desetinu

Výpadek dodávek do Evropy bolí. Těžba plynu v Rusku spadla o desetinu

Těžba plynu v Rusku se v prvním čtvrtletí meziročně snížila o deset procent na 180 miliard metrů krychlových. Produkce státního plynárenského podniku Gazprom, který má monopol na vývoz plynu z Ruska sítí potrubí, klesla o 18 procent. Uvedl to ruský deník Kommersant.

Přečíst článek

Potrubí plynovodu Nord Stream 1, kterým Rusko posílalo plyn do Německa a dál do Evropy, loni v září poškodily dosud nevysvětlené exploze. Poškozen byl i plynovod Nord Stream 2, který byl vybudován vedle Nord Streamu 1, ale který plyn nikdy dodávat nezačal.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme