Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bitcoin býčí běh letos mine. Možná už ale dosáhl dna, tvrdí experti

Bitcoin, ilustrační foto
Pixabay
Veronika Kudrnová

Bývalý finančník z Wall Street a kryptoinvestor Anthony Scaramucci se i přes těžké ztráty jeho fondů dál drží kryptoměn. A není sám. Po bouřlivém roce 2022 se i ostatní investoři do bitcoinu snaží zjistit, kdy by mohla nastat další býčí série kryptoměny. Scaramucci věří, že bitcoin bude do tří let za 100 tisíc dolarů. Rok 2023 ale bude na kryptotrhu rokem opatrnosti. Do toho příštího už ale kryptoinvestoři hledí s optimismem.

Reklama

V roce 2022 ztratil celý trh s kryptoměnami hodnotu přibližně 1,4 bilionu dolarů, přičemž odvětví čelilo problémům s likviditou a bankrotům, které završil kolaps burzy FTX. Nákaza se šířila napříč celým odvětvím. Bitcoin v roce 2022 ztratil dvě třetiny své hodnoty.

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala na nejnižší hodnotu od začátku roku.

Krypto je pro seriózní investory mrtvá kočka, uvedl vlivný bankéř JP Morgan

Přílišná volatilita a s ní spojené absurdní riziko. To je podle hlavního stratéga JP Morgan Asset Management Jareda Grosse hlavní důvod, proč kryptoaktiva jsou pro většinu relevantních finančních institucí „efektivně neexistující“.

Přečíst článek

Začátkem letošního roku ale bitcoin otočil a začal mírně růst, podobně jako i ostatní riziková aktiva v čele s americkými akciemi. Nejznámější kryptoměna ale podle expertů, které oslovila CNBC, už zřejmě své historické maximum těsně pod 69 tisíci dolary nepřekoná, možná ale už dosáhl svého dna.

Nejistota na trhu zakořenila

Investoři očekávají, že rok 2023 bude rokem opatrnosti před potenciální býčí sérií, která by mohla začít v roce 2024.

„Myslím, že je tu ještě prostor k poklesu, ale nemyslím si, že bude velký,“ řekl minulý týden pro CNBC kryptoveterán Bill Tai. „Existuje šance, že než vyskočí zpět nahoru, klesne ještě až na 12 tisíc dolarů,“ dodal.

Bitcoin si oproti listopadovému pádu burzy FTX polepšil o dvě třetiny

Znovuzrození bitcoinu? Oproti listopadovému pádu burzy FTX si polepšil o dvě třetiny

Největší kryptoměna bitcoin dnes vystoupala nad úroveň 21 tisíc dolarů (přes 465 tisíc korun). Kryptoměna posiluje díky optimismu, že inflace ve Spojených státech dosáhla vrcholu a bitcoin svého dna, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Meltem Demirors, ředitel pro strategii ve společnosti CoinShares, uvedl, že bitcoin se bude pravděpodobně pohybovat v rozmezí obchodování na dolním konci mezi 15 tisící a 20 tisíci dolary a na horním konci mezi 25 tisíci a 30 tisíci dolary.

Experti se shodují, že část „nucených prodejů“, ke kterým došlo v roce 2022 v důsledku kolapsů na trhu, je nyní u konce. Bitcoin se ale zatím nedaří přitáhnout „nové peníze“, investoři vyčkávají, sledují makroekonomickou situaci.

Rok 2024 bude pro bitcoin nadějný

Ukázalo se totiž, že bitcoin je úzce korelován s rizikovými aktivy, jako jsou akcie, a to zejména s technologickým Nasdaqem. Tato aktiva jsou ovlivňována změnami úrokových sazeb Fedu a dalšími makroekonomickými pohyby. Loni se Fed vydal cestou agresivního zvyšování úrokových sazeb ve snaze zkrotit inflaci, což poškodilo riziková aktiva spolu s bitcoinem. Obrat v měnové politice americké centrální banky by mohl bitcoinu pomoci.

Sam Bankman-Fried odchází od soudu

Záporák roku. Povedlo se Samu Bankmanu-Friedovi zlikvidovat magii kolem krypta?

Kdyby se udílel titul pro největšího záporáka globálního byznysu, poprali by se o tento titul dva muži. Elon Musk a pak teprve třicetiletý Sam Bankman-Fried, o němž do letoška v Česku slyšelo jen pár zasvěcenců a čtenářů amerických byznysových magazínů. SBF, jak se mladíkovi běžně říká, totiž dokázal udělat takový průšvih na kryptoměnovém trhu, že se z něj tento oklepávat roky. Pokud se z něj vůbec oklepe. Zde je další příběh roku 2022.

Přečíst článek

„Situace je poměrně nejistá, přetrvávající vysoká inflace v USA je poměrně nová věc. To jsme neviděli 30, 40 let,“ komentuje Demirors.

V rozhovorech pro CNBC hovořilo několik účastníků odvětví o historických cyklech bitcoinu, které se odehrávají zhruba každé čtyři roky. Obvykle bitcoin dosáhne historického maxima a poté dojde k masivní korekci. Následuje špatný rok a poté rok mírného oživení.

Pak dojde k „půlení“ bitcoinu. Halving, ke kterému dochází každé čtyři roky, účinně zpomaluje nabídku bitcoinů na trhu. Odměny těžařům se sníží tehdy sníží na polovinu. Příští halving se uskuteční v roce 2024.

Rok zotavení bitcoinu 

Scaramucci označil rok 2023 za „rok zotavení“ bitcoinu a předpověděl, že by se za dva až tři roky mohl obchodovat za 50 tisíc až 100 tisíc dolarů.

Bitcoin, ilustrační foto

Právníci zkrachovalé FTX „našli“ pět miliard dolarů. Bitcoin posiluje

Cena bitcoinu se poprvé po měsíci dostala nad 18 tisíc dolarů (zhruba 402 tisíc korun), a je tak nejvýše za poslední měsíc. Podle serveru CNBC této nejznámější kryptoměně pomohlo, že se právníkům podařilo zajistit pět miliard dolarů (112 miliard korun), které patřily zkrachovalé kryptoměnové burze FTX.

Přečíst článek

Jean-Baptiste Graftieaux, globální generální ředitel kryptoměnové burzy Bitstamp, minulý týden pro CNBC uvedl, že další býčí run by mohl přijít v průběhu příštích dvou let, a to s odkazem na rostoucí zájem institucionálních investorů.

Následky kolapsu FTX může kryptotrh pociťovat ještě šest až devět měsíců. Do roka by ale podle kryptoveterán Bill Tai měla cena bitcoinu už zase výrazně růst.

Vše ke kryptoměnám čtěte zde

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Na kryptoměny nelze roubovat 10 let staré zákony. Regulace rozváže ruce velkým investorům, kteří už si na nové aktivum brousí zuby

Roman Valihrach: Na kryptoměny nelze roubovat deset let staré zákony. Regulace rozváže ruce velkým investorům

Přečíst článek
Dominik Stroukal: Ignorovat bitcoin je jako nevyzkoušet v roce 2000 internet

Dominik Stroukal: Bitcoin se hodí i v čase války. Ukrajincům pomohl, když utíkali, a hřivny byly bezcenné

Přečíst článek
Zlato a bitcoin, ilustrační foto

Z napětí na finančních trzích těží vedle zlata i bitcoin. Už zase stojí skoro 600 tisíc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme