Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruští oligarchové přepisovali majetky na děti těsně před invazí

Roman Abramovič podle zprávy agentury FinCen těsně před ruskou invazí narychlo přepisoval majetek na děti.
ČTK
 ČTK

Ruští oligarchové nejspíše předem věděli o datu invaze ruských vojsk na Ukrajinu, zahájené loni 24. února, a rychle přepisovali svá aktiva na děti a obchodní partnery, aby majetek uchránili před očekávanými sankcemi. Uvádí to zpráva agentury FinCen, která se v rámci amerického ministerstva financí věnuje boji proti finančním zločinům.

Reklama

FinCen se opírá o informace o podezřelých operacích s miliardami dolarů na účtech a ve fondech řady ruských boháčů. Agentura nicméně jména oligarchů neuvádí, ani konkrétní sumy, které podle ní převedli, aby je uchránili před sankcemi.

Roman Abramovič, ruský oligarcha

Londýnské impérium Romana Abramoviče se rozpadá

Ruský miliardář Roman Abramovič nezažívá lehké časy. Jeho majetek ve Velké Británii mu od ruské invaze na Ukrajinu mizí pod rukama.

Přečíst článek

Jakub Kudýn z J&T: Profesionální investoři se hrnou do Premier League. Moc dobře vědí proč

Kluby v Premier League se čím dál častěji stávají terčem nákupů profesionálních investorů jako jsou private equity fondy nebo hedgeové fondy. Vidí tito investoři příležitost tam, kde ji ostatní nevidí anebo se jedná spíše o investice z rozmaru?

Přečíst článek

Britský list The Guardian nedávno s odvoláním na úniky informací, které se redakci dostaly do rukou, podrobně popsal konání miliardáře Romana Abramoviče. Ten tři týdny před vypuknutím války zreorganizoval desítku kont v daňových rájích, aby beneficienty fondů s aktivy ve výši nejméně čtyř miliard dolarů se stalo sedm dětí ruského miliardáře, z nichž nejmladšímu je devět let. Kromě bankovních účtů jde také o nemovitosti, jachty a letadla.

Abramovičovy kroky se odehrávaly v době, kdy západní země varovaly, že podnikatele blízké ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi neminou sankce, pokud ruská vojska vtrhnou na Ukrajinu. Zpráva FinCen upozorňuje, že stejné triky využilo několik ruských oligarchů a představitelů vládnoucích elit, ale jména dalších osob dosud nebyla zveřejněna, píše BBC na svém webu.

Levnější benzín je tichem před bouří. Ropa zdraží ještě nad válečné ceny, varuje expert

Pohonné hmoty v Česku nyní zlevňují, ale jde zřejmě jen o „klid před bouří“. Profesionální obchodníci s ropou se totiž shodují, že trh podceňuje dopad post-covidového otevření zejména čínské ekonomiky do světových cen strategické suroviny, a tedy také do cen pohonných hmot v zemích typu Česka. Navíc Rusko stále chystá svoji odpověď na embargo a zastropování cen jeho ropy a ropných produktů v podání Západu. Pokud by odpovědělo citelným omezením produkce ropy, její cena na světových trzích může jít výrazně nahoru. Což by opět zdražilo pohonné hmoty i v Česku.

Přečíst článek

Některé transakce se uskutečnily těsně před zavedením amerických, evropských či britských sankcí proti ruským oligarchům, poznamenala Ukrajinska pravda s odvoláním na zprávu FinCen. Ta mimo jiné popisuje převod jedné z kyperských společností 24. února, tedy přímo v den, kdy Rusko rozpoutalo válku proti Ukrajině.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nejbohatším Rusem je v současnosti Andrej Melničenko

Hodnota majetku ruských miliardářů se za poslední rok zvýšila o 152 miliard dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme