Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruští boháči chudnou. Putinova válka je připravila o jmění

Průmyslník Vladimir Lisin přišel o miliardy dolarů (na archivním snímku z roku 2010).
ČTK

Den před ruskou invazí na Ukrajinu se mezi 500 nejbohatších lidí světa řadilo 23 Rusů. Jejich majetek podle žebříčku miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, činil 339 miliard dolarů (7,6 bilionu korun). Po roce konfliktu se jmění těchto 23 ruských boháčů ztenčilo o pětinu - kleslo o 67 miliard dolarů.

Reklama

Nejvíce během invaze tratil ruský oligarcha Alexej Mordašov, majoritní vlastník hutní společnosti Severstal. Od invaze do Ruska se jeho majetek snížil o 6,7 miliardy dolarů. S odhadovaným jměním 19,8 miliardy dolarů je stále čtvrtým nejbohatším člověkem v zemi.

Rinat Achmetov přišel od začátku války o miliardy dolarů.

Válka s Ruskem tvrdě zasáhla i ukrajinské oligarchy. Přišli o miliardové majetky

Miliardáři na Ukrajině si dlouhá léta drželi obrovskou ekonomickou a politickou moc. Jenže situace se mění od začátku ruské invaze loni v únoru – nejznámější ukrajinští oligarchové přišli o miliardové majetky, píše BBC.

Přečíst článek

Druhý největší pokles vykázal majetek dalšího ocelářského magnáta Vladimira Lisina, kterému patří hutní gigant Novolipeck. Za uplynulý rok přišel o 5,8 miliardy dolarů, a jeho jmění se tak snížilo na 20,5 miliardy dolarů.

Podívejte se, jak viděli rok ruské invaze světoví i čeští fotografové:

Tři ruští miliardáři naopak své jmění během invaze navýšili, nejvýrazněji Andrej Gurjev, zakladatel společnosti PhosAgro. Od začátku války se jeho majetek zvýšil díky růstu akcií firmy, která je jedním z největších výrobců fosfátových hnojiv v Evropě, o 2,1 miliardy dolarů. Gurjevova rodina je největším akcionářem podniku PhosAgro.

Alexandr Vondra: Globální hodnoty neexistují, ukázala Ukrajina. Evropa by se měla probrat

Válka na Ukrajině jasně ukázala, že každá ze světových velmocí hraje svou vlastní hru, říká Alexandr Vondra, europoslanec, bývalý ministr obrany a současný místopředseda ODS. Evropa se po ruském útoku na Ukrajinu sjednotila, což je vlastně pozitivní nechtěný důsledek agrese Vladimira Putina. Také ve Spojených státech podle Vondry pochopili, že očekávání od Ruska byla nadnesená. Nicméně světové společenství nesdílí evropské zděšení z Ruska. Čína, Indie, Írán či arabské státy hrají vlastní geopolitickou hru. „Končí utopická představa, že celý svět bude sdílet jakési univerzálně platné hodnoty,“ říká Alexandr Vondra.

Přečíst článek

Na vývoji majetku zmíněné třiadvacítky Rusů lze podle Bloombergu ilustrovat omezený dopad západních sankcí. Nejníže úhrn jejich jmění klesl loni 9. března, a to na 248 miliard dolarů.

Stanislav Šulc: Do tří dnů je hotovo. Putin je na smrtelném loži. Ruské tanky budou v Berlíně. Rok války je rokem hloupých předpovědí

Jestli uplynulých 12 měsíců něco ukázalo, tak zejména neschopnost předpovídat jakýkoli další vývoj válečného konfliktu. A platí to napříč odborností i ideologiemi, kterým věříme. Čím to je? Svou roli v tom hrají sociální sítě, které jsme si zvykli používat pro utvrzování ve vlastním přesvědčení. Ukazuje se však, že co funguje v běžném životě, tváří v tvář válečnému chaosu selhává na plné čáře. 

Přečíst článek

Spojené státy v pátek oznámily nové sankce proti desítkám firem a stovkám jednotlivců v souvislosti s válkou. Opatření ministerstev financí a obchodu míří proti subjektům v Rusku i jinde, které podporují ruskou schopnost válčit nebo pomáhají obcházet dřívější protiruské sankce. Ministerstvo zahraničí zase postihuje stovky Rusů včetně devíti členů vlády, gubernátorů ruských regionů a příslušníků ozbrojených sil.

Ekonomické sankce zaváděné ve spolupráci s partnery ze skupiny hospodářsky silných zemí G7 mají za cíl potrestat 250 lidí a firem, píše agentura AP s odvoláním na ministerstvo financí. Terčem jsou mimo jiné těžba a zpracovávání kovů v Rusku, dále banky nebo technologické společnosti napojené na výrobu zbraní. „Krok... jde proti aktérům podezřelým z obcházení sankcí ze zemí od Spojených arabských emirátů po Švýcarsko,” uvádí AP.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Přečíst článek
Musk podle nové biografie loni vypnul Starlink u Krymu, Ukrajinci nemohli útočit

Musk loni vypnul Starlink u Krymu, chtěl zabránit útoku na ruskou flotilu, píše se v jeho nové biografii

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme