Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Belgie od dubna zavede daň na soukromá letadla a krátké lety

Letadlo (ilustrační foto)
Pixabay
 ČTK

Belgie uvalí nové daně na starší a hlučnější letadla, soukromé letouny a krátké lety. Cílem je snížit hluk a znečištění ovzduší. Informuje agentura Reuters.

Reklama

V současné době musí letadla využívající bruselské letiště platit daň stanovenou podle úrovně hluku při startu a přistání. Dosud byla od této daně osvobozena malá letadla, jako jsou soukromé tryskáče.

Nové daně, které mají platit od 1. dubna 2023, se nebudou odvíjet jen od hlučnosti letounu, ale budou také záviset na tom, jak moc daný stroj znečišťuje ovzduší a jaká je jeho destinace. Poplatky se zvýší u letů kratších než 500 kilometrů.

„Hluková zátěž, kterou zažívají obyvatelé v blízkosti bruselského národního letiště, ať už žijí ve Vlámsku, Bruselu nebo Valonsku, nemůže zůstat taková, jaká je,“  uvedl v prohlášení místopředseda vlády a ministr dopravy Georges Gilkinet.

Evropský parlament

Nepoužitelný, příliš vysoký a kontraproduktivní. Státy EU kritizují Brusel za návrh cenového stropu u plynu

Politici některých zemí Evropské unie kritizují návrh na omezení cen plynu v případě jejich výrazného nárůstu, s nimž v úterý přišla Evropská komise. Zastánci zavedení cenového stropu hovoří o tom, že vzhledem k nastavené ceně 275 eur (6700 korun) za megawatthodinu je mechanismus komise v praxi téměř nepoužitelný či může mít negativní dopad. Podle diplomatů je téměř vyloučeno, že by se na parametrech cenové regulace na čtvrtečním zasedání shodli ministři energetiky. Spor okolo cenového stropu přitom může zablokovat i schválení dalších nouzových opatření.

Přečíst článek

Ačkoli na úrovni EU zatím neexistuje žádné nařízení, které by uvalovalo daně na firemní letadla kvůli emisím skleníkových plynů, Francie tuto myšlenku prosazuje již od léta.

Aerolinky se vrátí k zisku, slibuje odhad.

Bude líp. Aerolinky se příští rok vrátí k zisku, zní odhad

Letecký průmysl bude příští rok díky oživení po omezeních způsobených pandemií poprvé od roku 2019 ziskový. Ve své zprávě to odhaduje Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu.

Přečíst článek

Diamant, ilustrační foto

Nedotknutelné diamanty. Belgie kameny dál nakupuje v Rusku, morálnímu tlaku navzdory

Evropská unie přestala dovážet ruské uhlí, postupně omezuje dodávky ruské ropy a přestala nakupovat mnohé ruské zboží, včetně zlata, kaviáru nebo vodky. Diamanty ale ze sankčního seznamu opakovaně vypadly. Jejich absence je o to překvapivější, že sankce by dopadly na jediný unijní stát, Belgii, která v minulosti uvedla, že by zákaz neblokovala.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Letiště, ilustrační foto

Chaos na letištích. Lufthansa ruší tisíce letů kvůli nedostatku personálu, další aerolinky kvůli stávkám

Přečíst článek
Letadlo Cessna Citation Longitude

Ráj pro fanoušky letectví. Jak se cestuje private jetem Cessna Citation Longitude za stamiliony?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme