Reklama

Hlad, nebo „krvavé“ ruské obilí? Afrika má jasno

Oděsa, nákladní loď s obilím
iStock
Dušan Kütner
duk

Spojené státy vyzvaly čtrnáct afrických zemí, aby nekupovaly obilí nabízené Ruskem, protože se s největší pravděpodobností jedná o obilí ukradené při invazi na Ukrajinu. Jenže africkým zemím hrozí hlad. Musí tak řešit morální dilema – zda riskovat případné oběti hladomoru, či od Rusů koupit nekale získané obilí, napsal The New York Times.

Reklama

Rusko bombardováním Ukrajiny zablokovalo export z ukrajinských černomořských přístavů a vydrancovalo zásobníky obilí na Ukrajině, která představuje jednu desetinu celosvětového exportu pšenice. To má za následek hrozivé předpovědi zvýšeného hladu a prudkých nárůstů cen potravin po celém světě.

Pšenice, ilustrační foto

OSN: Ceny potravin se kvůli ruské invazi dál drží blízko rekordu

Světové náklady na potraviny podle předběžných odhadů OSN klesly v květnu oproti předchozímu měsíci o 0,6 procenta, zůstávají ale stále blízko svému březnovému rekordu. Hlavním důvodem je ruská invaze na Ukrajinu, která zásadně omezila export obilí z Ukrajiny, která je jedním z největších světových producentů, uvedla agentura Bloomberg. 

Přečíst článek

Nyní Spojené státy varovaly, že Kreml se snaží z této loupeže profitovat prodejem ukradené pšenice do afrických zemí postižených suchem, z nichž některé čelí možnému hladomoru. Již v polovině května Spojené státy zaslaly varování čtrnácti zemím - povětšinou z Afriky -, že ruská nákladní plavidla opouštějí přístavy poblíž Ukrajiny naložené tím, co zdroje ministerstva zahraničí popsaly jako „ukradené ukrajinské obilí“ a identifikovaly podle jména tři ruská nákladní plavidla, která byla podezřelá z jeho přepravy, uvedl The New York Times.

Afrika uvězněná mezi Západem a Východem

Americká výstraha před obilím jen vyostřila dilema afrických zemí, z nichž mnohé se již nyní cítí uvězněny mezi Východem a Západem, protože čelí těžké volbě. Buď na jedné straně těžit z možných válečných zločinů a znechutit mocného západního spojence, anebo na straně druhé odmítat levné potraviny v době, kdy ceny pšenice prudce rostou a statisíce lidí hladovějí.

Závod proti zdražování potravin začíná na rezavých sovětských železničních tratích.

Závod proti zdražování potravin začíná na rezavých sovětských železnicích

Rusko jako součást své invaze na Ukrajinu blokuje tamní přístavy. Dostat obilí z Ukrajiny – která jej každý rok vyváží více než celá EU dohromady – je kritickou misí, která nutí vlády a společnosti prohledávat mapy a hledat nové trasy, hlavně ty železniční. Jen tak je možné zastavit razantní zvyšování cen obilí ve světě, kvůli kterému hrozí další zvýšení míry hladu ve světě, napsala agentura Bloomberg. 

Přečíst článek

Poplach, který spustil Washington, posílil obvinění ukrajinské vlády, že Rusko od únorové ruské invaze ukradlo až 500 tisíc tun ukrajinské pšenice v hodnotě 100 milionů dolarů (asi 2,3 miliardy korun). Většina z toho byla převezena do přístavů na Ruskem kontrolovaném Krymu a poté přeložena na lodě, včetně některých pod sankcemi Západu, říkají ukrajinští představitelé.

Drahý přítel Senegalců Putin

Kvůli dodávkám obilí se prezident Senegalu a vůdce Africké unie Macky Sall v pátek v Soči setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Kritici uvedli, že cesta, během níž Sall hovořil o svém „drahém příteli Vladimirovi“, hrála Putinovi přímo do karet tím, že mu nabídla další nástroj, jak využít rozdělený svět co se týče reakce na jeho brutální útok na Ukrajinu.

Putinova válka vyhladoví svět. Nejhůř dopadnou země Afriky a Asie

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu hrozí světu největší hladomor od druhé světové války. Na úvod dvoudenního zasedání ministrů pro rozvoj ze zemí skupiny velkých světových ekonomik G7 to prohlásila německá ministryně pro rozvoj Svenja Schulzeová. Je proto podle ní nezbytné vytvořit mezinárodní alianci pro potravinovou bezpečnost.

Přečíst článek

Kromě toho kontinent velmi trpí. Rusko a Ukrajina běžně dodávají asi 40 procent africké spotřeby pšenice. Ceny obilí v Africe vzrostly za poslední rok o 23 procent, říká OSN. V oblasti Afrického rohu způsobilo ničivé sucho podle OSN hladovění 17 milionů lidí, většinou v částech Somálska, Etiopie a Keni. Více než 200 tisíc lidí v Somálsku je na pokraji hladomoru.

Tváří v tvář tak naléhavé potřebě je nepravděpodobné, že by africké země váhaly s nákupem obilí dodávaného z Ruska, bez ohledu na to, odkud pochází, řekl Hassan Khannenje, ředitel Mezinárodního institutu strategických studií HORN, výzkumného orgánu v Keni. „Tohle není dilema,” řekl Khannenje. „Afričany nezajímá, odkud jídlo berou, a pokud o tom někdo bude moralizovat, je na omylu,” dodal. „Potřeba jídla je tak vážná, že to není něco, o čem by museli diskutovat,” míní.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme