Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Aerolinky si mnou ruce. Drahé letenky lidem chuť cestovat nevzaly

Chaos na letišti v Heathrow (1. července 2022)
ČTK / AP
Zdeněk Pečený

Finanční trhy se možná svíjejí v křečích a inflace doléhá na spotřebitele, ale lidé stále létají v hojných počtech. Levnější letenky tak zůstávají v nedohlednu.

Reklama

Predikce o tom, že po prohýřeném létu se na letiště dostaví vystřízlivění v podobě úbytku cestujících, se zatím nenaplňují. Počty cestujících neubývají a manažeři leteckých společností se změny trendu před blížícími se Vánoci neobávají. Optimisticky vidí i začátek příštího roku. Jejich úvahy jim nekazí ani predikce globálního ekonomického zpomalení.

„Pro rok 2023 zůstáváme velmi optimističtí ohledně celkové poptávky, a to i v nejistém ekonomickém prostředí,“ řekl minulý týden Robert Isom, generální ředitel American Airlines.

Vrcholní představitelé United Airlines a Delta Air Lines to vidí stejně. Koronavirová pandemie podle nich lidem po celém světě otevřela možnost pracovat na dálku či na zkrácený úvazek. A podle všeho má jít o trvalou změnu pracovního trhu. Lidem tak zbývá více času i prostoru na cestování. Navíc po dvou letech cestovatelských uzávěr mají chuť objevovat svět.

Airbus A380

Uzemnění A380 se prodražuje. Návrat do vzduchu vyžaduje spoustu práce

4500 člověkohodin nebo také deset vysoce kvalifikovaných inženýrů plně vytížených dva měsíce. Tak dlouho trvá příprava největšího letounu světa, aby se po dvou letech odstávky mohl vrátit do provozu, prozradil šéf aerolinky Qantas Airways.

Přečíst článek

Americký statistický úřad sleduje ceny letenek a minulý týden uvedl, že Američané v září platily za letenky v průměru o 43 procent více než ve stejném měsíci loni.

Levnější leteky jsou v nedohlednu

Situace je podobná i na druhé straně Atlantiku. Velcí evropští nízkonákladoví přepravci – Ryanair a EasyJet – shodně říkají, že silná poptávka přetrvává. Ryanair uvedl, že na podzimní a vánoční prázdniny eviduje rezervace nad předpandemickými úrovněmi a do konce března počítá s tím, že průměrné ceny rostou více, než se očekávalo.

Nízkonákladové konkurenci přitakává také holding IAG, majitel aerolinek British Airways či Iberia. IAG očekává, že zisk za třetí kvartál překoná očekávání. Od protinožců přišly minulý týden zprávy, že tamní národní dopravce Qantas vidí, že zákazníci jsou za letenky ochotni platit rostoucí ceny. Pro běžné cestovatele tak prozatím zůstávají levnější letenky zatím v nedohlednu.

Hongkong

Letenky za euro? Hongkong jde ještě dál. Turistům je dá zadarmo

Přes dva roky trvající přísná opatření proti šíření nemoci covid-19 si vybrala svou daň na hongkongské ekonomice. Turisté se asijskému centru obloukem vyhnuli. Místo desítek milionů jich dorazily jen stovky tisíc. Podpořit cestovní ruch má ale nová nákladná kampaň letenek zdarma.

Přečíst článek

Delta Airlines

Budoucnost pro Delta Air? Létající taxíky. Firma do nich investuje desítky milionů dolarů

Americká letecká společnost Delta Air Lines investovala 60 milionů dolarů (zhruba 1,5 miliardy korun) do firmy Joby Aviation, která chce vyrábět a provozovat létající taxíky s elektrickým pohonem podobné helikoptérám. Informovala o tom agentura AP.

Přečíst článek

Na dotek ráje - Nosy Iranja, Madagaskar

Reportáž z ráje. Madagaskar je uhrančivý ostrov plný přírodních krás a kontrastů

Madagaskar i jeho miniaturní a turisty oblíbená verze ostrůvek Nosy Be je zemí tisíce vůní, barev a kontrastů a až nadpozemsky krásných bělostných pláží s opojnými západy slunce. Existují tu neuvěřitelná zvířata, rostliny i přírodní útvary, které nenajdete nikde jinde na světě. I čas tu běží poněkud jiným tempem.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme