Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Uzemnění A380 se prodražuje. Návrat do vzduchu vyžaduje spoustu práce

Airbus A380
Pixabay
Stanislav Šulc
sta

4500 člověkohodin nebo také deset vysoce kvalifikovaných inženýrů plně vytížených dva měsíce. Tak dlouho trvá příprava největšího letounu světa, aby se po dvou letech odstávky mohl vrátit do provozu, prozradil šéf aerolinky Qantas Airways.

Reklama

Málokterý sektor utrpěl za pandemie tak velké ztráty jako letecká doprava. Doslova ze dne na den se zastavila většina leteckého provozu a vzkvétající multimiliardový byznys se zasekl bez vidiny návratu. V roce 2020 první odhady o návratu do normálu hovořily o roku 2023, nyní se očekává spíše někde mezi roky 2024 až 2026.

Jedním z hlavních poražených pak byly obří letouny A380, pro něž byla pandemie poslední ránou. Airbus již dříve uvedl, že je o největší dopravní letadla světa stále menší zájem kvůli rostoucím nákladům a měnící se globální přepravě lidí.

Martin Feč

Martin Feč: Private jetem se do Ruska dostanete. My to ale v žádném případě nenabízíme

Během pandemie obliba soukromých letů vzrostla, lidé se dostali do míst, kam by je běžné linky nedopravily, navíc se vyhnuli frontám a potenciální nákaze. Podle Martina Feče z brokerské společnosti Charter Advisory, která lety s private jety zprostředkovává, se tak cílová skupina této formy přepravy rozrůstá. „Už to není jen svět vlastníků firem, ale nově třeba i manažerů z korporátu,“ tvrdí.

Přečíst článek

Drahý návrat do služby

Většina existujících A380 tak byla uzemněna a čeká na návrat do služby. To se však může aerolinkám značně prodražit. Šéf australských aerolinek Qantas Airways agentuře Bloomberg prozradil, co takový návrat A380 znamená.

Je to zhruba 4500 hodin vysoce kvalifikované práce. Tedy téměř dva měsíce deseti plně vytížených inženýrů pracujících v Mohavské poušti,“ uvedl Alan Joyce. „Musejí vyměnit 22 kol, 16 brzd, zbavit se všech válců v motoru a hasicích přístrojů. A taky vše, co je na palubě, se musí vyměnit,“ doplnil CEO Qantas Airways.

Australské aerolinky vlastní 12 letadel A380, doposud byla všechna uzemněna. Jak se ale poptávka po dlouhých letech vrací na předpandemickou úroveň, A380 se budou postupně vracet do vzduchu.

„Teď do Vánoc jich stihneme uvést do provozu šest. Celkem to bude deset letounů, ale až do roku 2024,“ dodal Joyce.

Airbus A380 (ilustrační foto)

Milujete letadla? Kupte si část kultovního obřího Airbusu

Milovníci letadel dostanou šanci vlastnit kus jednoho z nejikoničtějších letadel světa – plně dvoupatrového Airbusu SE A380, největšího a nejprostornější dopravního letadla, které brázdilo oblohu do svého loňského konce. Jeho výrobce, společnost Airbus, pořádá od 13. října třídenní aukci asi 500 součástí „superjumba”, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Soukromé letadlo Tigera Woodse

Miliardáři si v době covidu zamilovali soukromé tryskáče. Poptávka bude i nadále stoupat

Dvouleté obavy z koronavirové epidemie přiměla řadu movitých lidí více využívat místo komerčních letů soukromých tryskáčů umožňujících izolaci od většího počtu lidí. A tento trend bude pokračovat i po skončení epidemie – nárůst poptávky po business jetech stoupne v následujících deseti letech o 15 procent, odhaduje společnosti Honeywell, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Brusel uvolnil Česku dotace 702 milionů eur z mimořádného fondu obnovy

Česko splnilo cíle a podmínky. Od eurokomisařů v rámci dotací dostane stovky milionů eur

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme