Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Musk: Ukažte mi, jak za šest miliard dolarů zničit hlad, a prodám akcie Tesly

Elon Musk
čtk
Dušan Kütner
duk

Když mi dokážete, jak za šest miliard dolarů vymýtíte hlad ve světě, prodám akcie Tesly a přispěju na to. Organizaci spojených národů to vzkázal miliardář a vizionář Elon Musk v reakci na výzvu – či možná jen rýpnutí – ředitele Světového potravinového programu OSN Davida Beasleyho. Ten vyzval Muska a také druhého nejbohatšího muže planety a spolumajitele Amazonu Jeffa Bezose, že jen procento jejich majetku by pomohlo vyřešit světový hlad.

Reklama

„Pouhých 6,6 miliardy dolarů by mohlo zabránit smrti 42 milionů lidí,“ prohlásil minulý týden Beasley v souvislosti s jeho žádostí na miliardáře, jako je Musk, aby k akci přistoupili „hned teď a jednorázově“.

Majitel automobilky Tesla a průkopník soukromých letů do vesmíru s majetkem podle žebříčku agentury Bloomberg ve výši 311 miliard dolarů ale zpochybnil, že jen malé procento jeho majetku by mohlo pomoci vyřešit světový hlad.

Pokud Světový potravinový program OSN „v tomto twitterovém vlákně vysvětlí a přesně popíše, jak mých šest miliard dolarů vyřeší světový hlad, prodám akcie Tesly hned teď,“ napsal Musk na Twitteru. 

Musk je zakladatelem a generálním ředitelem společnosti Tesla vyrábějící elektrická auta, která se minulý týden připojila k hrstce společností v hodnotě více než bilion dolarů.

Jako první firmě se to podařilo před třemi lety Applu. Musk je zhruba 17procentním majitelem Tesly, jejíž akcie se prodávají na newyorské burze. 

Seriál Kolo času od Amazon Prime Video
video

Amazon se vrátí do Česka. Natočí tu i druhou řadu Kola času

Fantasy seriál Kolo času podle stejnojmenné knižní ságy se stal historicky největším filmovým projektem u nás. Amazon tu natáčel 163 dní a utratil kolem dvou miliard korun.

Přečíst článek

Se stoupajícím Muskovým majetkem, který vedle Tesly vlastní také vesmírnou společnost SpaceX a další firmy, tak zřejmě začíná stoupat i zájem světa o to, jak Musk přispívá na dobročinné účely. Zatím toho podle dostupných informací – na rozdíl od některých kolegů z první miliardářské ligy jako jsou Bill Gates nebo Warren Buffett a další – moc není. 

Do miliardářského klubu dobyvatelů vesmíru, kam vedle Muska patří například také Jeff Bezos se svojí Blue Origin nebo Richard Branson s Virgin Galactic, se v říjnu obul také britský princ William. Tento trojlístek nejbohatších by podle člena královské rodiny měl prostředky raději než do vesmírných závodů investovat do záchrany planety Země. 

Jeff Bezos astronautem

Bezos postaví hotel ve vesmíru. Otevře do konce desetiletí

Komerční vesmírnou stanici se chystá do konce desetiletí vypustit soukromá americká kosmická společnost Blue Origin, kterou vlastní zakladatel internetového prodejce Amazon Jeff Bezos. Na oznámení podniku dnes upozornil zpravodajský server BBC. Zveřejněný propagační materiál uvádí, že komerčně zaměřená stanice Orbital Reef bude moci hostit až deset lidí.

Přečíst článek

Není ale pravda, že by vesmírní dobyvatelé do záchrany lidstva a planety neinvestovali. Například Bezos je přesvědčen, že jeho kosmické plány pomohou omezit klimatické změny na Zemi a zajistit budoucnost lidstva. Pro tyto účely založil nadaci pojmenovanou Blue Origin – Club for the Future. Jejím posláním je inspirovat budoucí vědátory k tomu vymyslet, jak by měla vypadat budoucnost lidstva v kosmu. Šel na ní výtěžek z prodeje místa na palubě vesmírné lodi společnosti Blue Origin při její první, letošní cestě ve výši 28 milionů dolarů (asi 587 milionů korun). 

Ani Musk není pozadu. Jeho nadace také odmění 100 miliony dolarů autory nejlepších technologií pro zachycení uhlíku v soutěži XPRIZE Carbon Removal, jejímž tématem je boj s klimatickými změnami. Zájemci o výhru mají na řešení úkolu čtyři roky.

klimatický summit OSN COP26 v Glasgow

Dalibor Martínek: Můj klimatický coming-out. Nevěřím, a CO2 je fajn

V Glasgow začala další konference o klimatu. V Británii se patrně západní státy opět budou mrskat za domnělou škodu na klimatu. Média budou čekat „větší závazky“. Státům z Asie, Afriky nebo Jižní Ameriky to bude dál jedno. Čína již zveřejnila, že bude do vzduchu oxid uhličitý vypouštět dál v nezmenšené míře. Tolik stručný úvod.

Přečíst článek

Zelené peníze

Evropský Green Deal: Jaké jsou jeho příležitosti i rizika

Evropská unie se chce stát lídrem v transformaci ekonomiky na takzvaně bezemisní. Připravila k tomu celou řadu regulí a cílů. Co to přinese jí samotné a třeba také jednotlivým občanům?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme